Шведският изтребител Gripen от ново поколение – Gripen-E, по време на полетните изпитания в средата на октомври за първи път разви скорост, превишаваща скоростта на звука. Flightglobal съобщи, че продължителността на полета със свръхзвукова скорост е била няколко минути. През това време новият Gripen е направил няколко военни маневри, след което е намалил скоростта.

В тестовете със свръхзвукова скорост е участвал прототип на новия Gripen-E с номер на борда „39-8“. Изпитанията на изтребителя от ново поколение са счетени за успешни. Летецът-изпитател Маркус Вандт (Marcus Wandt) сподели, че управлението на изтребителя е меко, а полетът е устойчив. Тестовете на самолета бяха проведени над Балтийско море.

В новия изтребител са използвани решенията и технологиите на Gripen-NG, специално създаден за демонстрация потенциала на фамилията изтребители JAS-39 Gripen, представени през 1980-те години и взети на въоръжение в Швеция през 1997 година.

В Gripen-E се използва усъвършенствания американски двигател F414G, радиолокационната станция с активна фазирана решетка Raven ES-05, горивни резервоари с увеличен обем и силови инсталации. Благодарение на тези модификации е увеличена далечината на полета; променени са и други параметри.

За разлика от изтребителите Gripen от предишно поколение, новият Gripen-E е способен на крайсерски полет със свръхзвукова скорост. Това означава, че времето на полет на самолета със свръхзвукова скорост е ограничена само от количеството гориво, а двигателят на изтребителя не използва форсаж.

Новият изтребител може да носи по-голям боен товар от обикновения Gripen. Използва се ново комуникационно оборудване и има възможност за дистанционно управление.

Gripen-E разполага и с нова система за самозащита, включително предупреждаване при радиолокационно облъчване и предупреждение за приближаваща ракета. Шведската компания допълва, че новият изтребител може да използва на практика всички съществуващи към днешен ден ракети и бомби.

Изпитанията на новия боен самолет ще продължат до края на 2018 година, а през 2019 година Saab планира да започне доставката на новите Gripen-E за ВВС на Бразилия и Швеция.

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
bure_s_barut
bure_s_barut
4 години

Въй… Чета и гледам URL-то горе и си викам… Брей, т’ва не е pan.bg. Тогава защо чета такава статия?

Име
Име
4 години

всички съществуващи към днешен ден ракети и бомби

xaxa
xaxa
4 години

брех тва звукувата бариера 350 метра в сек голяма работа
едно време само по анимационните филмчета са давали и се радвахме децка радост шарени бонботи
камикадзетата в публиката обаче се гърмят със скорост над звуковата бариера почти отрицателно време.

Калин
Калин
4 години

„Поколение“ в изтребителната авиация има друго значение.
Грипен-Е не е „ново поколение“.

OZZY
OZZY
4 години

Досега само Юрофайтър и F22 можеха да подържат свръхзвукова скорост без форсаж.Сега и Грипен.Засега само Юрофайтър може да изстрелва ракети на свръхзвукова скорост.

Калин
Калин
Отговор на  OZZY
4 години

Рафал и Ф35 също могат да летят на суперзвук без форсаж.
Най-малкото Ф22 може да стреля на суперзвук, най-вероятно и другите.

Кольо
Кольо
Отговор на  OZZY
4 години

Както и всички руски изтребители, модели от след 1960г.

Митю
Митю
Отговор на  Кольо
4 години

Това руснаците няма да го могат още 20-30 години

Антикомунист
Антикомунист
4 години

Яжте бургери и не се занимавайте с глупости!