fbpx
12.9 C
София

ИИ може да предскаже дали ще вали през следващите два часа

Най-четени

Нова разработка, базирана на изкуствения интелект, може да определи дали ще вали през следващите два часа, показват проучванията.

Учени от лондонската лаборатория за изкуствен интелект DeepMind и Университета в Ексетър си партнират с Met Office за изграждането на така наречената система за прогнозиране на климата в реално време.

Традиционните методи за изготвяне на прогнози за времето използват сложни уравнения и често прогнозите им стигат до между шест часа и две седмици.

Новата система за изкуствен интелект може да направи по-точни краткосрочните, а не дългосрочните прогнози, включително и да прогнозира за критични бури и наводнения.

Изменението на климата затруднява предвиждането на неблагоприятни метеорологични условия, тъй като честотата и силата на обилните дъждове се увеличават, което според изследователите води както до значителни материални щети, така и до измиране на хора и животни.

„Екстремните метеорологични условия имат катастрофални последици, включително загуби на човешки животи, и както показват последиците от изменението на климата, тези събития са на път да станат все по-чести“, каза ръководителят на партньорските отношения и продуктовите иновации в Met Office Ниал Робинсън.

„Като такива, по-добрите краткосрочни прогнози за времето могат да помогнат на хората да останат в безопасност и да постигнат по-добро благополучие“

Спасяване на животи

Системата с ИИ е обучена да изследва общите модели на валежите, използвайки британски радарни карти от 2016 до 2018 т., като е тествана върху карти от 2019 г., като според единодушното съгласие на над 50 метеоролози на Met Office, програмата е успяла да постигне точност в прогнозите си през 89% от случаите.

Изследването, публикувано в списанието Nature, установява: „Метеоролозите значително предпочетоха Ai подхода пред конкурентните методи“.

Старшият учен от DeepMind Шакир Мохамед каза: „Това са много ранни данни, но това изпитване показа, че ИИ може да бъде мощен инструмент, позволяващ на синоптиците да прекарват по-малко време в изчисляване на постоянно нарастващи купчини прогнози данни и вместо това да се съсредоточат върху изучаването на по-доброто разбиране па последиците от прогнозните данни, с които разполагат.“

„Това ще бъде неразделна част за смекчаване на неблагоприятните последици от изменението на климата днес, подпомагане на адаптацията към променящите се метеорологични модели и потенциалното спасяване на човешки животи“, допълва Мохамед.

Макар и новата разработка да не обещава да даде това, което често широката общественост си представя, когато стане дума за иновиране на метеорологичните прогнози, а именно по-дългосрочни прогнози с по-висока точност, а вместо това да се фокусира върху краткосрочните, ползите за спасяване и навременно евакуиране на селища от поройни дъждове могат да бъдат изключителни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини