Илън Мъск напуска председателското място на борда на директорите заради SEC

19
3526
Илън Мъск и Tesla

Само два дни след твърде неочакваното предявяване на обвинение към Илън Мъск от страна на SEC, излезе още по-неочаквано обявление. Регулаторът официално съобщи, че е постигнато извънсъдебно споразумение на спора и е подписано съглашение, което ще има много сериозни последствия както за Tesla, така и за Мъск.

Да си припомним, че SEC изискваше отстраняването на Мъск от управлението на Tesla, като и пълната забрана да ръководи каквито и да било публични компании. Според постигнатото извънсъдебно споразумение, Мъск остава генерален директор на Tesla, но напуска председателското място на борда на директорите. Мъск трябва да напусне поста 45 дни след подписването на тази сделка (29 септември). Освен това, през следващите 3 години той няма право да се върне на този пост.

В рамките на съдебния спор, Мъск трябва да заплати глоба от $20 милиона. Допълнителни $20 милиона трябва да заплати компанията Tesla. Съобщава се, че тези $40 милиона ще бъдат разпределени между пострадалите от туита на Мъск. Компенсацията за всеки пострадал ще бъде определена чрез съответен съдебен процес.

В борда на директорите на Tesla влизат двама независими топ-мениджъри. Освен това, ще бъде създаден и комитет от независими директори. По отношение на Мъск ще бъдат взети „допълнителни мерки за контрол„, включващи и поведението му в Twitter. По всичко личи, че броят на анонсите, относно новите неща в Tesla, ще секне.

Интересно е, че преди това медиите съобщаваха, че Мъск в последната минута се е отказал от подписването на това извънсъдебно споразумение с Комисията, понеже не иска да изменя на своите жизнени правила. Засега не е известно, какво го е накарало да размисли и да отстъпи от принципите си. Но това със сигурност отваря нова глава в историята на най-големия и най-популярния производител на електромобили.

Това бе цената на най-нашумелия в историята туит за изкупуването на акциите на Tesla. Навярно можем да поставим точка на тази история, но всъщност всичко едва сега започва (или приключва).

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
7 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Огнян Пеев
Огнян Пеев

Ще го съсипят! А това е в интерес на Русия.

favr
favr

има си хас…

ime
ime

Сигурно Русия е виновна, че жена ти посещава съседа доста често.

Станислав
Станислав

Затова като иска да прави нещо да си трае, но пък сега хептен нищо не го спира да направи това, което е написал.

Истината в очите
Истината в очите

Айде изчезвай от там крадец долен лъжец

Пенчо
Пенчо

сега е момента да си купиш акции на Тесла, ама ти едвали знаеш какво означава това…

Мъск е МОШЕник!
Мъск е МОШЕник!

Това, което направи – да обяви фалшива новина, за да вдигне курса на акциите си, докато в същото време продължава да ги продава – се нарича ИЗМАМА! В нормалните държави за такова нещо се лежи зад решетките, а не да се разминава с глоба и напускане на директорското място, което може да бъде чисто фиктивно и той да управлява компанията чрез подставено лице.

Пенчо
Пенчо

Той си остава СЕО, само от борда излиза и ще бъде преизбран след 3г. Рано се радваш. Въглищата си отиват и ти заедно с тях. Готви се.

Zero
Zero

Шейховете не прощават….

Палеустиниец
Палеустиниец

Защо „твърде неочакваното“ ? Обвинението е напълно очаквано.
Манипулация на борсовите пазари си е наказуемо. И за да избегне съдебно преследване се е съгласил на споразумението.
Там има регулатори, които стриктно следят нещата, не е като тук.

djagi
djagi

Странно е за бизнесмен като Мъск, да не знае, че едно подобно изказване ще повлияе на акциите на Тесла и че това е наказуемо. Харесвам Мъск, но се издъни много глупаво (или умишлено).

Палеустиниец
Палеустиниец

Той е знаел, че ще повлияе и това му е била целта. Ала се е надявал да не го закачат…

ak47
ak47

шмекера мъск накрая ще се наиграе..

Иван Ненов
Иван Ненов

Ето това е нашия свят ,сега един работещ човек и пионер в своята област трябва да бъде отстранен заради засегнати интереси на някакви спекуланти на фондовия пазар в САЩ които най-вероятно дори не плащат данъци за тази спекулация която извършват . Но ние трябва да бъдем „толерантни“ и в името на тази псевдо толерантност да загубим представа за какво въобще се борим и накъде искаме да се развиваме.

име
име

само дето „спекуланта“ самия Мъск
ама карай

дфсдф
дфсдф

Приятелю консултирай се с медицинско лице …

тъй-тъй
тъй-тъй

Нямам никакво доверие на Мъск – за мен изявленията и мераците му са спекулативни и манипулативни, но мерките на доста международни инстанции напоследък все повече заприличват на диктатура. Да, изявлението му влияе на курса, но първо – той най-вероятно е имал реално намерение да опита изкупуване на акциите и второ – на акциите влияе почти всичко – директорът хванал хрема – два пункта надолу, Тръмп туитнал – пет пункта надолу. Някаква корпорация се чуди, дали да се слее с друга корпорация – двайсет пункта нагоре, ама се отказали – айдее трийсет пукта надолу, борсова криза, дъра-бъра… Едно е упражняването на… Виж още »