Илън Мъск напуска председателското място на борда на директорите заради SEC

19
3580
Илън Мъск и Tesla

Само два дни след твърде неочакваното предявяване на обвинение към Илън Мъск от страна на SEC, излезе още по-неочаквано обявление. Регулаторът официално съобщи, че е постигнато извънсъдебно споразумение на спора и е подписано съглашение, което ще има много сериозни последствия както за Tesla, така и за Мъск.

Да си припомним, че SEC изискваше отстраняването на Мъск от управлението на Tesla, като и пълната забрана да ръководи каквито и да било публични компании. Според постигнатото извънсъдебно споразумение, Мъск остава генерален директор на Tesla, но напуска председателското място на борда на директорите. Мъск трябва да напусне поста 45 дни след подписването на тази сделка (29 септември). Освен това, през следващите 3 години той няма право да се върне на този пост.

В рамките на съдебния спор, Мъск трябва да заплати глоба от $20 милиона. Допълнителни $20 милиона трябва да заплати компанията Tesla. Съобщава се, че тези $40 милиона ще бъдат разпределени между пострадалите от туита на Мъск. Компенсацията за всеки пострадал ще бъде определена чрез съответен съдебен процес.

В борда на директорите на Tesla влизат двама независими топ-мениджъри. Освен това, ще бъде създаден и комитет от независими директори. По отношение на Мъск ще бъдат взети „допълнителни мерки за контрол„, включващи и поведението му в Twitter. По всичко личи, че броят на анонсите, относно новите неща в Tesla, ще секне.

Интересно е, че преди това медиите съобщаваха, че Мъск в последната минута се е отказал от подписването на това извънсъдебно споразумение с Комисията, понеже не иска да изменя на своите жизнени правила. Засега не е известно, какво го е накарало да размисли и да отстъпи от принципите си. Но това със сигурност отваря нова глава в историята на най-големия и най-популярния производител на електромобили.

Това бе цената на най-нашумелия в историята туит за изкупуването на акциите на Tesla. Навярно можем да поставим точка на тази история, но всъщност всичко едва сега започва (или приключва).

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари