Смърт заради един туит: ще унищожат ли американските власти Илън Мъск и Tesla

32
7063
Илън Мъск

С искането си за отстраняването на Мъск от управлението на Tesla, комисията по ценни книжа и борси се поведе по спекулантите и нанесе удар по реалните инвеститори. Ако нейните искания бъдат удовлетворени, това ще бъде началото на края на Tesla.

Комисията по ценни книжа и борсите на САЩ (Securities and Exchange Commission, SEC) заведе съдебно дело срещу Илън Мъск и изисква неговото отстраняване от управлението на Tesla. Причина за съдебния иск е съобщението на Мъск в Twitter от 7 август 2018 година. „Мисля да превърна Tesla в частна компания при [изкупуване акциите на акционерите за по] $420“. Към тази дата акциите на компанията бяха с около 15% по-евтини от въпросните 420 долара. Именно това е причината шортселърите да изгубят от този туит много сериозни суми.

Шортселърите са хора, които заемат от хората акции и ги задържат за кратко време, като плащат неголяма сума за заемането на тези акции. След заемането, те веднага продават тези акции и това са така наречените „къси продажби“. Те правят това, понеже разчитат на скорошния спад на цената на тези акции. На практика това са залози за падащи цени. Ако техните очаквания се сбъднат и акциите поевтинеят, те ги изкупуват, но вече при по-ниската цена и ги връщат на този, от който са ги заели. А разликата между високата и ниската цена на всяка акция слагат в джоба си.

Интересно е, че SEC като правило се опитва да ограничи възможностите на шортселърите, понеже техните спекулации са една от основните причини за нестабилността на финансовите пазари. Включително и на резките скокове на цените на акциите по време на кризата от 2008-2009 години.

Tesla отдавна има както предани фенове, така и хора, които мразят компанията. Вторите считат, че акциите на Tesla нищо не струват и компанията всеки момент ще се разори. Само че те така считат вече от няколко години и конкретно от Tesla изгубиха доста пари. Но тъй като ненавиждат Tesla, продължават да „шортят“ нейните акции, а от това губят още повече пари, от което се озлобяват още повече и кръгът се завърта. Ако идеята на Мъск по някакъв начин бе реализирана, щеше да се наложи шортселърите да купят дадените им акции при по-високи цени и да загубят огромни суми.

Но в съдебния иск SEC ги нарича „жертви“ и ги обозначава като „инвеститори“, което юридически не е вярно. Шортселърът не може да бъде наречен инвеститор. Туитът на Мъск не може директно да доведе до спада в цените на акциите. Строго погледнато, шортселърът не е притежател на акции на компанията, а само ги заема с право да ги продава. Туитът на Мъск няма как доведе до падането на цените на акциите, а това означава, че той не е засегнал интересите на реалните собственици на акции. Но съдебният иск на SEC вече нанесе удар именно по инвеститорите – акциите на Tesla паднаха с 13%. Но разбира се, в тази ситуация шортселърите спечелиха доста.

Защо SEC защитава шортселърите? В медиите се прокрадва мнението, че служителите на това държавно ведомство не са се задълбочили и са сгрешили. Това е напълно възможно, понеже в съдебния иск има и други грешки. Подобна грешка е смехотворното твърдение, че Илън Мъск е „основал“ Tesla през 2003 година и оттогава е председател на борда на директорите и нейният най-голям акционер“. Това е елементарно незнание на материала от страна на съставителите на иска.

Tesla е основана през месец юли 2003 година от съвсем други хора – Марк Тарпенинг и Мартин Еберхард. Мъск няма никакво отношение към Tesla чак до месец февруари 2004 година, когато става най-големият акционер на компанията и оглавява борда на директорите. Едва ли искът е правен набързо – все пак той е подготвян месец и половина. Може би от не най-старателните служители. А неграмотно съставеният иск рядко се удовлетворява от съда.

Какво ще стане, ако SEC отстрани Мъск?

За да се разбере поне приблизителния мащаб на катастрофата, трябва да си припомним и изясним, какво точно направи Илън Мъск за Tesla. Когато идва в компанията през 2004 година, единственото, което Tesla има, е един единствен модел на електромобил – Roadster, предназначен за тесния пазар на спортните автомобили. Именно Мъск през 2006 година обявява своя план: „Да се направи спортен автомобил. Парите от неговите продажби да да се използват за създаването на по-евтин електромобил. А сумите от тези продажби да се използват за създаването на още по-евтин масов електрически автомобил. Едновременно с това да се осигури възможност за получаване на електрическа енергия от алтернативни източници“. Мъск съставя плана за изграждането на платформата Model S и Model 3, и се заема с производството на слънчеви панели. Тези планове са крайно амбициозни – през 2006 година никой не вярва, е е възможно да съществуват достъпни електромобили. Разногласията по повод тези свръхамбициозни планове водят до това, че Еберхард, един от основателите на компанията, я напуска през 2007 година.

Ако махнем от Tesla всичко, което е направил Мъск, ще остане само Tesla Roadster – моделът, който остаря и вече не се произвежда

Всъщност, Tesla никога не е произвеждала Roadster. Шасито идва от Великобритания, където се прави от Lotus. Тоест, собственото производство на компанията се появява години след като Илън Мъск измества от компанията нейните основатели. Дотогава Tesla не е произвела нито един електромобил. А сега е най-големият производител.

Ето малко числа. През месец август 2018 година сумата на продадените Tesla Model 3 на американския пазар, достигна $1 милиард. Това е повече от всеки друг производител на леки автомобили (в САЩ, в понятието „лек автомобил“ или passenger car не се включват пикапите и кросоувърите). Досегашните лидери по продажби в този сектор – Toyota Camry и Honda Accord – днес са много по-назад от новака. Съвсем немислимо преди 10 години достижение. Японските производители имаха нужда от десетки години упорита работа, за да заемат първите места на американския пазар за леки автомобили. Нито един американски производител и насън не може да си представи, че може да попадне в топ-5 по броя продадени автомобили. Tesla направи това само за 13 месеца.

Мъск и сега самостоятелно приема и утвърждава решенията относно архитектурата на автомобилите. Според плановете, през 2019 година трябва да бъде представен Model Y – кросоувър, базиран на платформата Model 3 и с подобна цена. През 2019 година започва производството на електрическия товарен автомобил Tesla Semi. А след пет години Мъск обеща да създаде електромобил с цена $25 000. Такава е цената на типично бюджетния автомобил в САЩ. Очакванията са, продажбите на този електрически автомобил да са далеч по големи, отколкото на Model 3. Уви, нито един от тези проекти не може да се осъществи без Мъск.

Мъск се различава от другите бизнесмени по стила на ръководство, напомнящ маневрите на човек от специалните сили

Когато Мъск се сблъсква с проблем, решава го на всяка цена и най-редовно върши това, което другите считат за нереално. Най-пресният пример е започването производството на Model 3. Масовото производство на електромобили се ръководи от крайно талантливия Дъг Фийлд. Той е бившият вицепрезидент на Tesla по инженерните въпроси, който преди това работи в Apple. Фийлд внася концепцията за максимална автоматизация на предприятието и отказ от ръчния труд. От лятото на 2017 до пролетта на 2018 година, той се опитва да направи роботизиран конвейер, в който няма нито един човек. Но не успява. През месец май 2018 година Мъск се самостоятелно се заема да се справи с проблема. След три месеца производството на Model 3 нараства 3 пъти. Мъск връща където е необходимо ръчния труд и предприема всичко възможно, за да ускори производството. Твърдостта на предприетите мерки предизвиква злобна критика в деловите медии на САЩ. Другите бизнесмени не биха постъпили по подобен начин на неговото място. А много от тях не биха се заели с подобно нещо.

Интересно е, че след като се запознава с параметрите на електрическия товарен автомобил Semi, ръководителят на товарното направление на Mercedes заявява, че тези камиони са невъзможно от гледна точка законите на физиката. А през това време прототипите на Semi вече обикалят САЩ, преминават тестове и изпитания и всеки, който е заинтересован да ги закупи, може да ги пробва. Американските медии реагираха на това с изявления, че Tesla вече има електрически товарен автомобил, а Mercedes засега дори не разбира как е направен.

Илън Мъск въвежда в Tesla още една особеност, за която Мартин Еберхард не е и мечтал: постоянно усъвършенстван автопилот. Малко известен факт е, че през следващите месеци Мъск планира изцяло безпилотно прекосяване на група Model 3 от Тихия океан до Атлантика през целите САЩ. А през 2019 година възнамерява да активира автопилота в града. Мъск казва, че този проект е толкова амбициозен, че компанията ще бъде на ръба на оцеляването – или автопилотът ще намали многократно смъртността зад волана, както твърди Мъск, или грешките на програмистите ще доведат до серия от катастрофи, които ще нанесат непоправим ущърб на компанията. Мъск поема този риск, но обикновеният бизнесмен не би направил това.

Tesla отдавна вече не е стартъп, като през третото тримесечие на тази година ще има над $5 милиарда продажби. Без Мъск, всички тези крупни проекти биха се развивали много по-бавно. И това ще бъде началото на края на Tesla. Към днешен ден нейните автомобили се ускоряват по-бързо от който и да е серийно произвеждан автомобил. Те имат най-голям пробег в сравнение с другите електромобили, и най-голямо търсене във всеки един сектор, в който тази компания произвежда нещо. Ето защо нейните продажби изпреварват BMW, Audi, Lexus и Mercedes. Но не защото тези гиганти правят лоши автомобили, а защото Tesla се ръководи от човек, който сякаш използва методите на специалните сили и е склонен да преодолява трудностите на всяка цена.

Ако SEC някак го замени с обикновен бизнесмен, то той ще използва същите стандартни методи на неговите колеги от BMW, Audi, Lexus и Mercedes. Въпреки че Мъск няма парите, заводите и специалистите на BMW, Audi, Lexus и Mercedes, неговата компания ги изпреварва на технологичния фронт.

Един грамотен адвокат може да свали обвинението на SEC на базата на споменатата по-горе фактологична грешка. Но след това искът ще бъде преработен и подаден отново в съда. Очакванията са съдията да се опита да удовлетвори иска в частта, в която се иска глоба за туита. Но едва ли можем да очакваме съда да отстрани Мъск от ръководството на компанията. А би могъл.

Комисията по ценни книжа почти във всички свои съдебни искове изисква забрана за заемането на ръководен пост. Но съдът рядко удовлетворява подобни неща. Това е твърде сериозно ограничение свободата на бизнеса и съкрушителен удар върху конкретната компания. Почти винаги след налагането на подобна забрана компаниите се налага да сменят почти цялото ръководство, но това не помага и те фалират. Да се тласка към фалит компания с тримесечен оборот от $5 милиарда ще окаже твърде негативно влияние върху целия бизнес. Далеч не всички американски съдии са привърженици на подобен начин на действие. Но има съдии, които могат да постъпят точно по този начин.

Решение за отстраняване се взима, ако е доказано явно мошеничество и умишлена измама. Това едва ли ще може да се докаже. Мъск не е продавал акции на пика на техните цени след туита. Той просто поиска повече спокойствие, за да успее да работи на бързи обороти.

 


Така или иначе, заради съдебния иск на SEC, през следващите месеци, акциите на Tesla ще се разтресат. Къде по-силно отколкото след туита на Мъск. И този път ще загубят истинските акционери, а не спекулантите. Разликата е само в това, че Мъск заради своя туит ще трябва да се яви в съда. А SEC за своя иск – не. Понеже няма кой да пази пазачите.

32
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
13 Коментари
19 Отговори на коментарите
18 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Maria
Maria

Хубава статия, но неподходяща за българския читател.

OZZY
OZZY

Значи само автомобили,без пикапи и други.Хахахаха,колко смешна класация.Най големия производител?Не думай.Това платена статия ли е?Къде „обикалят“ камионите на Тесла?Може ли по точно.Като си почнал,кажи и за айфоня.Нали и той е най,най.

116
116

Смешен си ти баце с незнанието за сегментиране на пазара :))) . Уникална лукова глава си , вземи се ограмоти малко . Това не е Рассиа с АвтоВАЗ дето правят една кола и КАМАЗ дето сглобавят един камион , и това от полувин век едно и също :))) . А двата прототипа на серийния камион обикалят от около месец из щатите , цъкни в гугъла или тубата има клипове колкото искаш . Даже поръчки са събрали за две-три години напред :))) https://www.youtube.com/watch?v=dP0vIH8r-tE те ти да гледаш :))) и е НАЙ-ГОЛЕМИЯ производите на чисти електрически автомобили за момента :))) . за… Виж още »

favr
favr

странна работа… човека е написал, че класацията е смешна понеже в нея не влизат пикапи и кросоувъри… в статията не се споменава русия, в коментарите не се споменава русия, идваш ти и почваш да обясняваш как руснаците са много зле и за нищо не стават, и в крайна сметка обвиняваш човека, който за разлика от теб по никой начин не е засегнал темата за противопоставяне на сащ и русия, че е трол… по кой точно начин, от факта че някой не харесва илън мъск или тесла се вади заключението, че въпросния е трол…?

Пенчо
Пенчо

Споменава русия защото русия зависи от продажбите си на нефт. Когато Мъск спечели русофилите като теб ще реват и ти се стараеш да отложиш тоя момент колкото се може повече. Очевидно е.

favr
favr

пенчо, пенчо… пенчо… личи ти, че много искаш да си интелигентен, ама пък още повече ти личи, че никак не си… продажбата на нефт е под 20% от руската икономика, при елцин беше над 50 ама вие евроатлантиците явно още живеете в 90те години на миналия век, освен това сащ и още немалко държави по света зависят от продажбите си на нефт, най-вече саудитска арабия, които пък са първи приятели и съюзници на сащ… аз лично по абсолютно никой начин не бих могъл да да отложа момента, в който мъск ще „спечели“, а пък така като гледам как са развиват… Виж още »

Пенчо
Пенчо

Ето видя се че си идиот, тъкмо си написа коментара и излезе новината че Тесла е произвела 50к коли за 3 месеца
https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/tesla-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b8%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5-%d0%bd%d0%b0%d0%b4-50-%d1%85%d0%b8%d0%bb%d1%8f%d0%b4%d0%b8-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%ba%d1%82%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%bb%d0%b0-m-294860.html
🙂 смях в залата това сте вие тъпите тролове тусофили

favr
favr

което по никой начин не се отразява на нещата, които съм написал… явно на тебе просто ти убягва смисъла на нещата…

Dave
Dave

Казал си че Мъск отива към „загуба“, редно да си признаеш че „рекорд“ е различно от „загуба“

OZZY
OZZY

Прототипи обикалят много.Всички прототипи обикалят.Даже два прототипа!Това е някакво вълшебство.

favr
favr

на американския пазар тесла е номер едно в класацията за продажба на тесла в сащ…

AxOx
AxOx

ДО favr: „тесла е номер едно в класацията за продажба на тесла“ – а също Форд е номер едно в продажби на фард, а Ауди на аудита, и т.н.

favr
favr

именно

ХР исто
ХР исто

/r/woooosh/

Радо
Радо

Това изречение няма никакъв смисъл 🙂

favr
favr

гения си е гений…

Благодаря
Благодаря

Най накрая, статия написана след проучване на реалните факти и използване на достоверна информация налична за всеки, толкова рядко се случва някой да си направи труда да проучи достоверноста на информацията когато пише за широката публика. За това и благодаря за тези редки случаи като тази статия, разбира се има пропуски като сделката от SEC която той отказва в последния момент защото смята че това ще прикрие фактите и така поема прекалено голям риск защото ако комисията спечели това значи че няма да може да ръководи публична компания минимум 5 години и никога няма да може да изкара на борсата… Виж още »

Накратко
Накратко

Ииии са постигнали споразумение, остава изпълнителен директор но три години няма право да е бъде избиран като председател на борда, още двама независими членове на борда трябва да бъдат назначени, няма право да публикува официални изявления от името на тесла преди да се посъветвал с борда и адвокат на тесла и 20-40 милиона $ глоба която ще бъде използвана за компенсация на засегнатите(шорт селърите), това е …

116
116

Благодаря за добрата статия , отлично подредена и аргументирана! Няма какво да добавя след горния пост !

Maria
Maria

Груба затапка е русофилите да не изкажат мнение как Мъск ще мигрира в Русия и оттам ще завладее автомобилния пазар на планетата. Да не е само САЩ? Велика Русия „дава възможности“. Всъшност Велика Русия е по-добра, ама нали е под санкции от САЩ и заради това мизерстват… Ай, де.. Още чакаме моментът някой развит крупен търговец да мигрира в Русия (а не обратното, както постоянно) и да прави бизнес. Да си плаща данъците във Велика Русия и да прокопса.

favr
favr

хахахахахахах… в русия няма нито един крупен търговец, и никой там не си плаща данъците… бахти скапаната държава ей… 150 милиона души, и нито един крупен търговец… пълна мизерия, преди няколко месеца на световното целия свят им видя мизерията, и милите руснаци заради санкциите на сащ от 5 години не са яли свестен пармезан… ужас и страдание…

bigiadri
bigiadri

Атаката срещу Мъск не е никаква проформа. Това е атака от акулите от петролния бизнес и те няма да се спрат лесно. Много ядове чакат Мъск,но той е уникален и нищо няма да го спре!

Пенчо
Пенчо

Ще плати глоба и готово, остава си CEO

Име
Име

Платена статия и половината коментари също :)))

Бай кур
Бай кур

Оцеляването на Тесла зависи от това, да плащат за коментари в калдата, в България, където 70% от наслелението, не може да си я позволи.

Радо
Радо

Искаш да кажеш 90% от населението не може да си я позволи! Няма да забравя как преди 5 месеца като си ходих на гости на родителите ми след 12 годишно гурбетчииство комшията ме викна да ми покаже каква нова кола си бил купил – оказа се БМВ 316i от 2008 година 🙂

Име-то на Мимето
Име-то на Мимето

А КОЙ, КОЙ плаща за коментари тук !? И аз съм кандидат…
Само жокер що да пиша и тарифата, и почвам !

Тахтун
Тахтун

Голяма глупост ще сътворят хамериканците и ще има да го търсят И.Мъск, ама няма да го намерят! Такива неуморими като него не се срещат много. Подозирам, че и нефтените босове са замесени и това е естествено, защото губят милиарди.