Илън Мъск подписа още едно споразумение: никакви туитове относно Tesla без разрешението на юрист

8
913

Поредният сблъсък на основателя и собственик на SpaceX и генерален директор на Tesla Илън Мъск с комисията пои ценни книжа и борси (SEC) бе решен чрез подписването на ново споразумение. Милиардерът отстъпи и се съгласи на по-строг надзор върху публикациите в неговата лична страница в Twitter относно постовете, засягащи Tesla.

Да си припомним, че комисията по ценни книжа и борсите на САЩ заведе съдебно дело срещу Илън Мъск и изисква неговото отстраняване от управлението на Tesla. Причина за съдебния иск е злополучният туит от месец август 2018 година: „Мисля да превърна Tesla в частна компания при цена  $420“. SEC поиска отстраняването на Мъск от управлението на Tesla при пълната забрана да ръководи каквито и да било публични компании. В крайна сметка Мъск и Tesla платиха общо $40 милиона, а той напусна председателското място в борда на директорите.

Но през месец февруари тази година Мъск публикува още един, на пръв поглед, съвсем безобиден туит със снимка на хиляди нови електромобили на Tesla, предназначени за европейския пазар и каза, че си е поставил за цел през 2019 година да произведе 500 000 електромобила.

SEC счете тази публикация за нарушение на предишното споразумение и заяви, че Мъск без да предупреди инвеститорите е разкрил важни данни за дейността на компанията. Милиардерът разкритикува SEC, че преди това комисията е трябвало да прегледа стенограмата от срещата с инвеститорите и аналитиците и че всичко е прозрачно и всички знаят какви са плановете на Tesla.

Окръжният съдия от федералния съд на Манхатън Кристофър Нолан призова двете страни на конфликта към разумно разрешаване на спора. Постигнато бе ново споразумение.

Споразумението е доста дълго и силно ограничава Илън Мъск по отношение на това, какво може да пише в Twitter за своята автомобилна компания.

Предстои постигнатото споразумение да бъде одобрено от съда.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Капитализъм
Капитализъм

Държавната регулация е убиец на икономическия растеж. Мисля, че е време за създаването на независима държава с ясни пазарни принципи. Един изкуствен остров някъде, където действа пълна икономическа дерегулация. Квазисоциаоизмът, който се надига вреди на всички, накрая бюрократире няма да се разберат и ше оставят някой астероид да затрие тая земя. Време е за дерегулация тук и сега и да оставят креативните хора на мира!

Азoii
Азoii

Значи, в комунизма било лошо, щото нямало частна собственост.
В демокрацията – държавата те заставя да не публикуваш данни за развитието на собствената си фирма, и някакъв съд може да те изгони от управлението на собствената ти фкрма, която сам си създал, защото някой, който доброволно ти е дал парите си – с единствената цел да спечели от това?

Капитализъм
Капитализъм

„държавата те заставя да не публикуваш данни за развитието на собствената си фирма“ Точно обратното, тези данни задължително са публични, защото компанията е публична. Имаш двойка, седни си! Защо се изказвате по темите, които не разбирате??? „някакъв съд може да те изгони от управлението на собствената ти фкрма“ Фирмата му не е собствена, прочети базисни неща по това как се ръководи една фирма, видовете фирми, видовете структури и каква е структурата, в която Мъск работи и като какъв. Това не ти е руският слуга Бойко Борисов и не ти е автокрацията България, където един човек решава всичко – от обществените… Виж още »

мхм
мхм

Пожелавам на Мъск да спечели яко кинти от спейс екс и да си купи обратно тесла от акционерите, тия глупаци за нищо не стават.

voxi
voxi

Тези глупаци са хората, които дават парите. Без тях Мъски щеше да си остане един мечтател. Разберете, че тези неща на свободния пазар вървят заедно- ръка за ръка. Още сте в плановата икономика

Капитализъм
Капитализъм

Българоидите имат изкъртени колективистки мозъци, щото 90-те години не се положиха стабилни основи на дълбоки реформи, а само се замаза лайнлто на комунистите, не се извърши тотална лустрация и ликвидиране на комунистите от обществения живот. Затова днес имаме русофилистични комунисти, които са неадекватни в условия на реален пазар.

мхм
мхм

Ама спайс екс си е само негова, та не ми обяснявай кое какво, щото имам икономическо образование и разбирам доста повече от теб. В планова икономика си ти!

Баба пена
Баба пена

Тесла без Мъск ще стане каро Apple без Джобс.