Иновациите са бъдещето в банковия сектор

0
378
Иновациите са начин на мислене, креативност и постоянно развитие. Те са двигателите на всеки успешен бизнес. Банковият сектор отдавна не е консервативен по отношение на внедряването на нови технологии. Все по-често в последните години ставаме свидетели на разнообразни практики, насочени към технологичното развитие и прилагащи съвременни дигитални решения. Дори преди да са излезли на пазара. И към сътрудничество със стартъпи, които са един от безспорните двигатели на иновациите

Ако се върнем назад в историята, ще видим, че появата на първите банкови кооперативи променят драстично. При това не само цели сектори на стопанството, но и обществата като цяло. Това става чрез предоставяне на ресурси, гарантирайки устойчивост на производителите, подобрявайки социалния статус на населението.

През последните години на финтех стартъпите се гледа като на новите субекти, които революционно променят финансовата система. Наложи се терминът disrupters. Защото техните иновации наистина разрушават досегашния модел и отварят нови хоризонти за участниците във финансовия свят.

Днес ставаме свидетели как старите и новите disrupter-и протягат все по-често ръце едни към други за съвместни проекти. И това партньорство изглежда наистина логично. От едната страна стоят банките. Те са устойчив партньор и източник на ресурс. Притежават дългогодишен опит и експертиза и осигуряващ тестова среда и развита клиентска база. От другата страна са смелите и гъвкави предприемачи със своите иновативни решения. Така уравнението изглежда завършено.

Проектът Elevator Lab, който за втора поредна година се реализира от Райфайзен Банк  Интернешънъл, е отличен пример за успешно сътрудничество между водеща финансова институция и стартъп компании. Първото издание на глобалния финтех акселератор доказа на практика, че успешното партньорство между банка и стартиращи компании е възможно.

 

Райфайзен Банк Интернешънъл вече работи активно по въвеждането на иновациите от проектите, които станаха победители през 2017 г. и голяма част от тях вече са в тестова среда на реалния пазар.

Предстои второто издание, което включва и регионални предизвикателства, които дават по-голям шанс на местните стартиращи компании.

Срокът за кандидатстване в България е до 17 юни на www.elevator-lab.com/bg. Проектът подава ръка на българските предприемачи, за да осъществи успешно сътрудничество с най-добрите от тях.

Десет дни преди крайния срок на 17 юни: 12 стартъпа вече кандидатстваха в Elevator Lab Challenge България – част от най-големия финтех акселератор в ЦИЕ

Elevator Lab България дава по-голяма възможност на българските стартиращи компании да достигнат до финалната фаза на международната надпревара и да се конкурират с предприемачи от цял свят. Така отличените български предприемачи ще могат да сверят часовника си с проекти от цял свят, както и да създадат глобални контакти.

Журито на българското предизвикателство в рамките на Elevator Lab пък е съставено от експерти и топ мениджъри като Тодор Брешков от Launchub, Светлин Наков от СофтУни, Калин Димчев от Microsoft, Атанас Райков от Viber – възможността за среща и обратната връзка от тях също ще бъде от дългосрочна полза за стартъпите.

Иновативните идеи и решения, които се очакват от стартъпите, трябва да са в сферата на анализа на данни (Advanced Analytics), корпоративно банкиране (Corporate Banking), инвестиционни технологии (Investing & Trading Tech), ново потребителско преживяване в офиса (New Branch Experience), отворено банкиране (Open Banking) и технологии, свързани с регулациите (RegTech).

Финтех акселераторът Elevator Lab е полезен за банката, която получава възможността да работи с енергични и гъвкави иновативни екипи в лицето на стартиращите предприемачи, което им позволява да предлагат бързи и ефективни откъм време, разходи и краен резултат решения.

От своя страна банката може да предостави на стартъпите устойчивост и достъп до широк пазар, които биха им помогнали да развият потенциала си и да разширят дейността си. Иновациите на стартиращите компании имат реалната възможност да достигнат до стотици хиляди, дори милиони потребители.

Сътрудничеството с доказано надежден партньор носи на предприемачите сигурност в дългосрочен план чрез достъпа до капитал, който могат да реинвестират в подобряване на експертизата, разработване на нови решения и навлизане на нови пазари. Акселераторските програми позволяват на стартиращите компании да постигнат по-бърз растеж не само чрез финансиране, но и чрез осигуряване на потенциален пазар на техните продукти, ценни контакти, менторство и други.

Критериите, според които международното жури на Elevator Lab оценява проектите, са обективни и разумни. На първо място, идеите им трябва да са наистина иновативни и да демонстрират оригинален, отличителен подход. Проектите трябва да са практични, фокусирани върху решаването на конкретен проблем. С най-голям шанс за успех са предложенията, които са ориентирани към подобряване на потребителското преживяване. Ако тези критерии са изпълнени, нараства шансът проектите на българските стартъпи да бъдат забелязани и да получат подкрепа за реализиране на глобалния пазар.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари