В края на миналата седмица, американският президент Доналд Тръмп поиска забрана на всички аромати и течности за електронни цигари и Vape на територията на САЩ, след като по-рано FDA алармира, че електронните цигари носят сериозен риск от белодробни заболявания, като към момента вече има шест смъртни случая, поради рядко, неясно и усложнено белодробно заболяване.

В началото електронните цигари бяха приветствани като по-здравословния и безвреден вариант на традиционните тютюневи цигари. Сега обаче електронните цигари и изпарители (Vape) станаха обект на сериозни притеснения относно цитираните смъртни случаи, като според специалисти може да развиете белодробно заболяване дори ако сте пушили пасивно, като само се намирате в помещение, в което някой пуши електронна цигара, без изобщо вие да сте я използвали.

Какви са опасенията?

Компанията Juul е един от най-големите производители на течности за електронни цигари в САЩ, като именно тя беше обвинена от Световната здравна организация като причинител на епидемията от белодробни заболявания, като също обвини компанията, че подкопава бизнеса с тютюн на САЩ.

Самият изпълнителен директор на Juul заяви, че скорошните случаи на тежки респираторни заболявания за силно притеснителни. В разгара на всичко това не е изненада, че големите градове предприемат мерки и забраняват продажбите на електронни цигари и Vape, в стремежа си да запазят жителите живи и здрави.

Какво обаче мислят експертите за електронните цигари?

Доказателствата остават неубедителни, тъй като за разлика от традиционните цигари, електронните цигари не са били достатъчно дълго на пазара, за да се направят множество и различни проучвания, както и да бъдат изследвани дългосрочните ефекти от употребата им. Вижте мнението на лекарите относно пушенето на електронни цигари.

Електронните цигари и никотиновата зависимост

По начало, вейпингът би трябвало да бъде по-малко пристрастяващо средство, спрямо традиционните цигари, дори да помогне на дългогодишните пушачи да се преборят със зависимостта. Но както е ясно, никотинът е пристрастяващ, без значение в каква форма е. Изследвания сочат, че някои течности за електронни цигари съдържат повече никотин, отколкото в цяла кутия цигари.

Реално електронните цигари не помагат на хората да се преборят със зависимостта си, а просто променят начина на употреба на никотина. Процесът при преборване на зависимостта почти винаги е съпроводен от абстиненция – физическо и психическо неразположение след отказването на никотина. Симптомите при борба с никотинови зависимости най-често са физически и емоционални, като може да се стигне и до депресия.

Ефектът на електронните цигари върху сърцето

Медицинският колеж в Станфорд пусна ново проучване от месец май, 2019 г., което предполага, че течностите за електронни цигари могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. При вдишване на изпаренията от електронните цигари, биват засягани определен вид клетки – ендоделните клетки, които формират вътрешните стени на сърцето и кръвоносните съдове.

Изследователите са открили, че ендоделните клетки, при излагане на изпарения от електронни цигари, или при контакт с кръвни проби, взети от хора, които редовно пушат такива, придобиват увреждания на ДНК и клетъчна смърт. Това предполага, че негативният ефект от електронните цигари е дългосрочен. Същият резултат се наблюдава и при проучване с течности, които не съдържат никотин, което ще рече, че опасността идва от всички химикали и примеси в течностите за електронни цигари. Интересното е, че различните вкусове течности, увреждат сърдечно-съдовата система по различен начин, като най-опасни са вкусовете на канела и ментол.

Метод на изследването

Ендоделните клетки, които изследователите са използвали за целите на проучването са отгледани от стволови клретки, което е идеалният метод за добиване на клетки за проучвания, които по принцип са трудни за получаване.

„Това проучване ясно показва, че електронните цигари не са безопасна алтернатива на традиционните никотинови цигари. Ние видяхме значителни негативни последици. Ендоделните клетки стават по-малко жизнеспособни, след излагането на изпарения или кръвни телца, които съдържат химикали от електронни цигари“, казва професор Джоузеф Ву, директор на Станфордския сърдечно-съдов институт.

Друго скорошно проучване установи, че хората които употребяват електронни цигари са с до 56 % по-голям риск от инфаркт и 30% по-голяма опасност от инсулти, в сравнение с хората, които не пушат.

„Дори след коригиране на сърдечно-съдовите рискови фактори, заключенията от проучването остават същите. За пушачите на електронни цигари също има риск от 25% за развитие на коронарна болест“.

За да достигнат до тези цифри, изследователите са взели предвид всички други значими фактори за опасността от сърдечно-съдови заболявания, като възраст, пол, индекс на телесната маса, ниво на холестерола и кръвното налягане.

Продължение


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари