В края на миналата седмица, американският президент Доналд Тръмп поиска забрана на всички аромати и течности за електронни цигари и Vape на територията на САЩ, след като по-рано FDA алармира, че електронните цигари носят сериозен риск от белодробни заболявания, като към момента вече има шест смъртни случая, поради рядко, неясно и усложнено белодробно заболяване.

В началото електронните цигари бяха приветствани като по-здравословния и безвреден вариант на традиционните тютюневи цигари. Сега обаче електронните цигари и изпарители (Vape) станаха обект на сериозни притеснения относно цитираните смъртни случаи, като според специалисти може да развиете белодробно заболяване дори ако сте пушили пасивно, като само се намирате в помещение, в което някой пуши електронна цигара, без изобщо вие да сте я използвали.

Какви са опасенията?

Компанията Juul е един от най-големите производители на течности за електронни цигари в САЩ, като именно тя беше обвинена от Световната здравна организация като причинител на епидемията от белодробни заболявания, като също обвини компанията, че подкопава бизнеса с тютюн на САЩ.

Самият изпълнителен директор на Juul заяви, че скорошните случаи на тежки респираторни заболявания за силно притеснителни. В разгара на всичко това не е изненада, че големите градове предприемат мерки и забраняват продажбите на електронни цигари и Vape, в стремежа си да запазят жителите живи и здрави.

Какво обаче мислят експертите за електронните цигари?

Доказателствата остават неубедителни, тъй като за разлика от традиционните цигари, електронните цигари не са били достатъчно дълго на пазара, за да се направят множество и различни проучвания, както и да бъдат изследвани дългосрочните ефекти от употребата им. Вижте мнението на лекарите относно пушенето на електронни цигари.

Електронните цигари и никотиновата зависимост

По начало, вейпингът би трябвало да бъде по-малко пристрастяващо средство, спрямо традиционните цигари, дори да помогне на дългогодишните пушачи да се преборят със зависимостта. Но както е ясно, никотинът е пристрастяващ, без значение в каква форма е. Изследвания сочат, че някои течности за електронни цигари съдържат повече никотин, отколкото в цяла кутия цигари.

Реално електронните цигари не помагат на хората да се преборят със зависимостта си, а просто променят начина на употреба на никотина. Процесът при преборване на зависимостта почти винаги е съпроводен от абстиненция – физическо и психическо неразположение след отказването на никотина. Симптомите при борба с никотинови зависимости най-често са физически и емоционални, като може да се стигне и до депресия.

Ефектът на електронните цигари върху сърцето

Медицинският колеж в Станфорд пусна ново проучване от месец май, 2019 г., което предполага, че течностите за електронни цигари могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания. При вдишване на изпаренията от електронните цигари, биват засягани определен вид клетки – ендоделните клетки, които формират вътрешните стени на сърцето и кръвоносните съдове.

Изследователите са открили, че ендоделните клетки, при излагане на изпарения от електронни цигари, или при контакт с кръвни проби, взети от хора, които редовно пушат такива, придобиват увреждания на ДНК и клетъчна смърт. Това предполага, че негативният ефект от електронните цигари е дългосрочен. Същият резултат се наблюдава и при проучване с течности, които не съдържат никотин, което ще рече, че опасността идва от всички химикали и примеси в течностите за електронни цигари. Интересното е, че различните вкусове течности, увреждат сърдечно-съдовата система по различен начин, като най-опасни са вкусовете на канела и ментол.

Метод на изследването

Ендоделните клетки, които изследователите са използвали за целите на проучването са отгледани от стволови клретки, което е идеалният метод за добиване на клетки за проучвания, които по принцип са трудни за получаване.

„Това проучване ясно показва, че електронните цигари не са безопасна алтернатива на традиционните никотинови цигари. Ние видяхме значителни негативни последици. Ендоделните клетки стават по-малко жизнеспособни, след излагането на изпарения или кръвни телца, които съдържат химикали от електронни цигари“, казва професор Джоузеф Ву, директор на Станфордския сърдечно-съдов институт.

Друго скорошно проучване установи, че хората които употребяват електронни цигари са с до 56 % по-голям риск от инфаркт и 30% по-голяма опасност от инсулти, в сравнение с хората, които не пушат.

„Дори след коригиране на сърдечно-съдовите рискови фактори, заключенията от проучването остават същите. За пушачите на електронни цигари също има риск от 25% за развитие на коронарна болест“.

За да достигнат до тези цифри, изследователите са взели предвид всички други значими фактори за опасността от сърдечно-съдови заболявания, като възраст, пол, индекс на телесната маса, ниво на холестерола и кръвното налягане.

Продължение

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тараф
тараф

Пред „според“ не се слага препинателен знак! Научете най-после майчиния Ви език! Срамно е!

RB3301
RB3301

Казва се „майчиния СИ език“.

Опасността е огромна!
Опасността е огромна!

Има реална опасност няколко фамилии от еврейски мултимилардери, контролиращи производството и търговията с тютюневи изделия в щатите, да понесат сериозни финансови загуби. Не по-малка е опасността техните дългоноси сънародници от фармацевтичната мафия, които „усвояват“ милиарди долари всяка година, за да (не) лекуват ракови заболявания, да изгубят голяма част от доходите си. Колко тъп трябва да е човек, за да повярва, че комбинацията от чист никотин плюс някакъв ароматизатор, разрешен за използване в хранително-вкусовата промишленост, е по-опасна от сместа от никотин, катрани, бензпирен, азотни оксиди, въглероден монооксид, калиев нитрат и още поне няколкостотин отровни и канцерогенни лайна, които се получават при… Виж още »

djagi
djagi

Като употребяващ ел.цигари от повече от 4-5 години, искам да видя реално изследване с факти, а не голословни твърдения и глупави статии. Например, подробно да опишат какъв метод е използван, какво устройство, температура на изпаряване, вида на течностите и т.н. Базата на течностите е пропиленгликол и/или глицерин в различни съотношения, примерно 50:50. И двете съставки се използват в хранителната промишленост и са безвредни. Също се използват в козметиката и пастата за зъби, например. Пропиленгликола се използва да прави пара на концертите и там се вдишва в хиляди пъти по-големи количества, като не може да се сравни като качество, с пропиленгликола… Виж още »

Йорданов
Йорданов

38 години „рискувах“ с цигари.Сега рискувам с изпаряване.Животът е изпълен с рискове.

the professor
the professor

Бях в Рила. На водопада Скакавица събрахме 2 торбички с изхвърлени от наркомани фасове, опаковки от бонбони,вафли и кроасани, мокри кърпички, салфетки, дамски превръзки и тоалетна хартия от дрисльовци и дисли… така че поне за това един + за наркоманите дето се тровят електронно – поне не изхвърлят фасове. не познавам нито един пушач/харкоман, който да си събира фасовете… (не ми пука и колко наркомани ще гласуват за мнението ми с палец надолу… дали си зависм от алкохол, наркотици, никотин, за мен си наркоман, особено ако не можеш да се съобразиш с тия дето имат астма, алергии и други заболявания,… Виж още »

д-р Събева
д-р Събева

Ето го ключа от целия материал „подкопава бизнеса с тютюн на САЩ“ Още в началото е написано и следва да не се обръща сериозно внимание нататък. Има и друго как Световната Здравна Организация обвинява някоя компания, „че подкопава бизнеса с тютюн на САЩ“ ? Тя за тютюневата индустрия ли се грижи ?! И така… най-задълбочени проучвания са правени в Англия. Там дори здравното министерство е излязло със становище и препоръчват ел. цигари на пушачите вместо тютюневите цигари. Даже финансират купуването на ел. цигари на пушачите. Ето това е кратък, точен и ясен материал. А не въпросния разгънат и разводнен текст… Виж още »

Димитър
Димитър

Да оставим настрана, че след 25г тютюнопушене съм 9г на изпаряване и знам прекрасно разликата (освен, че след като реших да премина на изпаряване изчетох толкова за течности, тютюн и ефекта върху тялото, колкото не съм чел през последните 35г). Но, ясно е и за малките деца, че изпаряването е вредно за от тютюневите концерти през здравеопазването до производителите на лекарства и това е проблема всъщност. Но израза „чe eндoдeлнитe ĸлeтĸи, пpи излaгaнe нa изпapeния oт eлeĸтpoнни цигapи, или пpи ĸoнтaĸт c ĸpъвни пpoби, взeти oт xopa, ĸoитo peдoвнo пyшaт тaĸивa, пpидoбивaт yвpeждaния нa ДHK и ĸлeтъчнa cмъpт.“ направо ми… Виж още »

the professor
the professor

във всички случаи цигарите са вредни за околните – щото най гадно се кашля рано сутринта. но има прости родители на които не им пука нито за съня за децата им, нито за съседските, нито дори за половинката им (освен ако те спят като пънове…)