Какви ще са последствията за Роскосмос от полета на Crew Dragon

26
2761

Космическият кораб Crew Dragon в безпилотен режим се скачи с Международната Космическа Станция след едно денонощие полет. Засега на кораба бяха транспортирани манекена Ripley и 180 кг товар за нуждите на МКС, но ако и следващите тестове преминат успешно, след около половин година Crew Dragon би трябвало да превозва астронавти до и от МКС. Постигнатият успех е много важен за САЩ, като едновременно с това ще окаже съществено влияние и на руската космонавтика.

След изстрелването и скачването, следващият важен етап е кацането, което ще бъде тествано след пет дни. А след няколко седмици предстои ново изстрелване, с което ще бъдат тествани системите за аварийно кацане по време на полет на ракетата в космоса. И едва след това космическият кораб Crew Dragon може да получи сертификата по безопасност на НАСА и съответно, първия екипаж. Когато пилотираният кораб Dragon стане реалност, това ще означава, че САЩ са си върнали възможността да извеждат хора в космоса от своя територия – нещо което САЩ не можеше да прави от 2011 година до днес. Тогава приключи програмата Space Shuttle и транспортирането на всички космонавти, астронавти и смесени екипажи, бяха поети от Роскосмос.

Руските ракети Союз, считано от 2011 година, не летят от алтруизъм, а щедро се финансират от американска страна. НАСА плаща „билетите“ на американските, канадските, европейските и японските астронавти. По принцип, полетите на американците на руските кораби Союз започнаха още през 90-те години, но тогава това бяха обменни полети, при които руските космонавти летяха със совалките. От 2006 година започнаха платените полети. Оттогава са транспортирани над 70 души.

Първоначално, полетът на един астронавт със Союз струваше умерените $25 милиона за едно място и това е малко по-скъпо от „билетите“ на космическите туристи. Но програмата на астронавтите съществено се различава от развлекателната: те трябва да работят – тоест, усложнява се подготовката, а цялата мисия не е 10 дни, а често пъти половин година. Но след последния полет на Space Shuttle „билетите“ за руските кораби започнаха да поскъпват. Към 2018 година цената на полета на един астронавт достигна $82 милиона. Интересно е, че цената на ракетата Союз плюс космическият кораб Союз-МС е около $70 милиона, така че дори и един астронавт носи доходи, достатъчни за полета на целия екипаж.

След 2011 година Роскосмос получава средно по около 300-400 милиона американски долара годишно от превоза на астронавти до МКС. Като се има предвид, че държавното финансиране на Роскосмос (Федералната космическа програма, отбраната и някои по-малки проекти) е около $3-$4 милиарда годишно, излиза че около 10% от финансирането на руската космонавтика се осъществява от американската пилотирана астронавтика.

Когато финансите на НАСА спрат, Роскосмос явно ще трябва да избира, дали да продължи да произвежда на загуба същия брой космически кораби или да намали серията. Засега няма информация за увеличаване на руските екипажи, освен за Многофункционалния лабораторен модул Наука, но това е за в бъдеще. Ето защо Роскосмос е готов да предложи краткотрайни полети на всички, които могат да заплатят космическия полет.

Първата група клиенти вече се събра. Това са астронавтите от Обединените Арабски Емирства, но цената на техните билети засега не е обявена. Вторият източник за допълнителното финансиране на Роскосмос е космическият туризъм. Наскоро бе предложена идеята за изстрелването на пилотирани кораби, които да повтарят маршрута на Гагарин – тоест, без скачване с МКС и продължителност от няколко десетки минути до няколко часа. От гледна точка на науката, тези полети са на практика безполезни, освен за малки студентски проекти и за трениране на космонавти. От по-практична гледна точка, това е начин да бъдат запазени работните места в Ракетно-космическата корпорация Енергия и Ракетно-космическия център Прогрес, които изстрелват ракетите и космическите кораби Союз.

Туристическият билет най-вероятно ще бъде по-евтин от този на НАСА, понеже няма да има скачване с МКС. Но единият човек от екипажа задължително трябва да е пилотът на космическия кораб и по този начин Союз-МС ще може да вземе само двама туристи. А това означава, че долната цена е не по-малко от $35 милиона и каквато и да било отстъпка от тази цена ще бъда за сметка на руските данъкоплатци. Според разчетите, 10 дневен полет до МКС (без скачване разбира се), ще струва $55 милиона, което все пак е под цените на НАСА и е възможна конкуренция.

Туристическите посещения на МКС са проблемни, понеже корабите летят до нея веднъж на 4 месеца и няма как да бъдат транспортирани голям брой туристи в рамките на една година. Тоест, дори и ако Роскосмос намери нови пасажери за всички бъдеще кораби Союз, финансирането пак ще намалее – с около 5, ако не и  с10 процента. Ще трябва да бъде намален броят на изстрелваните ракети Союз, а това ще ги оскъпи.

Има и друг проблем. Илън Мъск възнамерява да се конкурира с Роскосмос и в туризма и да представи собствения маршрут „По стъпките на Джон Глен“ – същите краткотрайни полети без скачване с МКС. Към днешен ден НАСА плаща за изстрелването на един пилотиран 4-местен Dragon около $405 милиона. Но пазарната цена на извеждането на туристи в космоса е много по-ниска. Ако се използва 7-местната версия на Crew Dragon и се задейства новия автопилот, цената на полета достига същите $35 милиона на място. Но употребата на ракетите с многократно използване Falcon 9 и туристическия интериор на Dragon могат значително да намалят цените и Роскосмос може и тук да отстъпи на SpaceX.

Възможно е всичко да се съхрани и да продължат полетите на астронавти и космонавти на обменни начала. Но тук има нещо съвсем ново. Има голяма вероятност да възникне станалият вече много известен „ефект на Tesla“ – водачите, които дори веднъж опитат електромобилите на Илън Мъск, губят желание да шофират автомобили с ДВГ. Нещо подобно може да се получи и при космическите кораби.

Нека да адмирираме успеха на SpaceX, която открива нова ера на пилотираните космически полети, но това едва ли ще донесе нещо добро за сегашния лидер в космонавтиката.

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
18 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мирослав
Мирослав

Ами руснаците нямат друго което да предложат (за разлика от американците) освен „Съюз“, който представлява варел, където екипажа е „сгънат на две“. Представям си мазен арабин на който по лошо стечение на обстоятелствата му се прихожда по голяма нужда точно по време на излитането (по разбираеми причини) и как всичко почва да ухае на прясно окосена трева.

115
115

Много си зле.

Станимир
Станимир

Много си прав, степните казаци могат да изнасят само руски шлюхи и чеченски терористи (зелени човечета) така, че още санкции и съвсем скоро ще пилотират само хвърчила!

Геро
Геро

Двамата сте много ограничени !
Не познавате нито Руската литература, нито изкуство, нито техника и технологии.

Шишо
Шишо

Ми да си вземат руската литература и да си летят с нея. Това ще им остане да правят – изкусно. Па и ти пробвай. Ти с козичките ли ще такова … летиш… (щот нали не си кравар)?

Калин
Калин

Що, НАСА досега на томове Достоевски ли летя?

Шишо
Шишо

Сам си отговори. Ето ти база за размисъл: поръчаните и успешно осъществените полети на НАСА с американски ракети, за една година са в пъти повече от тези които цялата болшевишка индустрия е осъществила за няколко години назад, включително тези които НАСА им е поръчала, а те са преобладаващите. Сиреч, болшевишките писатели и читатели многотомници се явяват далеч под 50% от това което НАСА е направила. Но пък ти това добре си го знаеш, защото никой не е крил от теб че само един СпейсИкс има в пъти повече „запуски“ от болшевиците – статията със сравнението е някъде тук, чел си… Виж още »

Калин
Калин

Да прецизирам въпроса си, гледам изпаднал си в емоционален амок.
Последните 8 години астронавтите на томове Достоевски ли леят?

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун

Какво общо има между руската литература и изкуство и Путинска Русия? Първото е от световна величина, а второто е изолирана от всички държава с комплексиран народ с мания за величие.

malcho stoyanov
malcho stoyanov

Част от предишните коментари звучат малко злобничко.Съюза е все още пред СѝЩ с ракетите.Да не забравяме, че космонавтиката е много опасна история – непредвивени нещастни случаи, шпионаж, саботаж.Да пожелаем и на двете страни успех.Поздрави

Светомир
Светомир

И в какво точно са напред с ракетите, нямат тежка ракета, нямат ракети за многократно ползване, Протоните сдават багажа… Съюзите, се случва да дефектират все по често… нямат нови разработки и пари нямат….

Геро
Геро

Какво имат и нямат … В статията дори го пише:
8 години УСА краварите летят с Руски ракети.
Това, че сега са си направили някакъв прототип .. ами да си го ползват.
„И в какво точно са напред с ракетите“
Това звучи идиотски !
В момента имат невероятен превес при ракетите.
Както и при морските торпедо.

Джуджето Путин
Джуджето Путин

Геро, краварите са от вашето село. Като са ти толкова мили, защо не живееш при ушанките?! 🙂

Румпелщилцхен
Румпелщилцхен

Абе Малчо, абе човече, какъв Съюз, хахаха, той се разпадна отдавна. Същата участ очаква и любимата ви Русия. Но това е животът …

malcho stoyanov
malcho stoyanov

Мьй не си много в час- Съюза и сега съществува, но в по-различна форма.Поздрави.

Шишо
Шишо

Болшевишка русия решава 1922г. да се прекръсти на съюз и го прави. Това ново наименование не означава че отзад не е нещо друго освен болшевишка русия. И точно тази империалистическа болшевишка русия се разпадна 1991г. Сиреч процеса на разпад е започнал, нищо не може да го спре – и сегашната, уж не болшевишка русия ще се разпадне, за пореден път.
История, какво да правиш?

Геро
Геро

Ще си го преместят в другият крачол !

Oracle
Oracle

Тоя възнамерява, оня възнамерява, еди-кой-си възнамерява, а НАСА продължава да си ползва руснаците за космически полети.
Пък и солено си плащат, както изглежда.
Яко възнамеряване 😉
Мъск, го изгониха като мръсно куче, щот не си държи езика зад зъбите.
Вече много се съмнявам да му позволят нещо повече от това, да пише там в социалните мрежи.

Шишо
Шишо

СУБД ти е името нали, не оракъл.
1-оракъл е американско и капиталистическо, а ти си червеногъз руснак по манталитет.
2- система управление баз даннъй е руското наименование на База Данни което пък се ползва от цивилизацията към която ти (очевидно) не принадлежиш. Е щом не принадлежиш към цивилизацията, защо ползваш нейни термини, а не руските, „не имеещий аналогов в мире“? Ползвай си руските измишльотини.

Pedro
Pedro

Значи краварите са много добри но плащат билети по скъпи от цената на полета и това ( след 9 години) ще се промени???

Шишо
Шишо

Логично е краварите да имат крави, нъл тъй? И като имат крави да пият мляко, нъл тъй? И това може да обясни защо американците имат толкова добри учени, разработчици, работници, мениджъри. Та все успяват с каквото се захванат. Ей я, една компания – не държава, не е потенциала на цялата нация, а една компанийка… за която и ти беше писал че ще фалира до ден-два, нъл тъй? Та тази компанийка речи и стори – нека бъде такава ракета. И биде. Нека бъде такъв кораб. И биде. Нека роскосмос влезе на 2 метра под земята. И биде. Както обичате вие непиещите… Виж още »

Pedro
Pedro

Това е много вярно ….в сферата на добрите пожелания.

Румпелщилцхен
Румпелщилцхен

Ще ви изритат отвсякъде, товарищи … А на Рогозин ще му остане утехата в цитата „бедността не е порок“. ???

Pedro
Pedro

Рогозин кво казва ми е през …само ми кажи ние от кой сме по-богати???

Пачи
Пачи

Геро е неграмотен ,ограничен и неосведомен ! Нямаш място тук !

Пачи
Пачи

Несъмнено ,полетът на Крю Драгън е голям успех за частната космонавтика ! Самата идея американски астронавтти да летят с руски КК не е от най-добрите ! Бих казал ,че е унизителна за НАСА ! Спечелиха само някои политици ,чиято цел е да дискредитират САЩ в техническо отношение ! И разбира се Роскосмос от постъпващите суми !