fbpx
20.7 C
София

Какво трябва да знаем за Делта варианта на COVID-19?

Най-четени

Нов доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, или още CDC, потвърждава това, което експертите казват за Делта варианта – той е по-заразен, вероятно по-тежък и някои хора са по-застрашени от развиване на тежки симптоми.

Новият коронавирус, за наше съжаление, е добър в това, което вирусите умеят да правят най-добре: да мутира, за да стане по-ефективен и да зарази повече хора по по-тежък начин. Делта вариантът, щам, документиран за първия път в Индия, вече започна да причинява проблеми в световен мащаб и в момента е доминиращият щам в много страни, в това число и в САЩ, като изправя косите на много политици, общественици, икономисти и всички други обикновени хора, тъй като показателите му отсега го профилират като мутация, която потенциално може отново да затвори държавите, икономиките и дори цели общества. Още по-притеснителното е, че ваксините, с които хората масово се ваксинират в момента, нямат същата висока ефективност спрямо него, която имат срещу обикновения коронавирус, като по този начин се заразяват и много ваксинирани хора. Така например в САЩ, където огромна част от възрастното население в активна възраст е ваксинирано, 80% от случаите на коронавирус в момента са от Делта щама.

Щамът е с около 60% по-заразен от алфа варианта, документиран за първи път във Великобритания, каза британския епидемиолог Нийл Фъргюсън пред репортери през юни и сега се подозира, че именно той носи потенциала отново да превърне коронавируса в пандемия на места по света, в които към момента се смяташе, че пандемията окончателно е приключила и е въпрос на време случаите почти да бъдат елиминирани. В шотландско проучване, публикувано на 14 юни, изследователите установяват, че Делта вариантът носи двойно по-голям риск за хоспитализация в сравнение с алфа варианта.

САЩ има късмета да има голяма наличност от ваксини и 69,6% от възрастното население в момента е ваксинирано с поне една доза от ваксината срещу COVID-19, според данни от 30 юли от Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Въпреки това, тъй като Делта вариантът се разпространява и много региони в страната имат ниски нива на ваксиниране, експертите се притесняват от скок на случаите на хоспитализация и смърт в резултат на вируса. Във вторник CDC препоръча напълно ваксинираните хора да започнат да носят отново маски на закрито, ако живеят в зона на „значително или високо“ ниво на предаване на COVID-19, като се позовава на факта, че новата мутация е силно заразна и се държи различно, когато попадне в човешкия организъм, от всички досегашни варианти на коронавируса.

Трите одобрени и налични ваксини срещу коронавирус в САЩ имат отлична ефикасност при предпазването от развиването на тежки симптоми, причинени от COVID-19. Но как се справят с по-заразния вариант? Резултатите от изследванията са обещаващи и показват, че дори когато ваксините са изправени срещу Делта варианта, те продължават да предлагат голямо ниво на защита срещу тежко заболяване или смърт, причинено от COVID. По-ниски нива на защитеност от развитие на тежки симптоми или смърт от коронавирус обаче се наблюдава при имунокомпрометираните хора и по-възрастните възрастови кохорти. Тъй като изследователите непрекъснато разкриват нова информация както за самия вирус, така и за новия Делта щам, в тази статия събрахме най-актуалната информация, която трябва да знаете, относно ситуацията.

Неочаквано заразяване

Случаите на неочаквано заразяване – т.е. тези, при които хора, които вече са били ваксинирани срещу вируса, отново се заразяват, изглеждат по-чести при Делта варианта. Доклад на CDC, публикуван този петък, показва данни от огнище на COVID-19 в Масачузетс, при което три четвърти от заразените хора са били напълно ваксинирани, като 90% от случаите на вируса в огнището са били с новия Делта вариант. Нещо повече, в същия доклад се посочва, че разпространяването на Делта варианта на вируса сред хора, които са напълно ваксинирани, може да е също толкова вероятно, колкото и заразяването сред хора, които изобщо не са били ваксинирани.

Повишената предаваемост на Делта варианта както сред ваксинираните, така и сред неваксинираните, е това, което стимулира най-новите препоръки на CDC за повторно носене на маски на закрито, но предизвика критики, тъй като от Центъра не цитираха източниците си, на база на информацията от които обявяват настоящото си решение. Ден преди публикуването на доклада в петък, Washington Post публикува вътрешна презентация на CDC. В презентацията Центърът разглежда колко по-заразен и по-застрашителен може да бъде Делта щама от обикновената настинка или грип. В нея също така се обсъжда как това вероятно води до протичането на по-тежки инфекциозни симптоми и че може да доведе в повечето случаи да повторно заразяване в сравнение с алфа варианта.

В презентацията също така се повтарят констатациите и информацията от други изследвания, които показват, че ваксините срещу коронавирус остават много ефективни срещу хоспитализация и смърт, причинена от COVID. В нея обаче се цитират доказателства, че ваксините срещу коронавируса не са толкова ефективни при имунокомпрометираните или възрастните хора.

Представител на CDC потвърди пред CNET, че презентацията, публикувана от Washington Post, е презентация на CDC, но заяви, че центровете няма да коментират изтекли доклади и вътрешна информация.

Странични ефекти на Делта мутацията

В леките случаи на Делта вариантът може да се прояви малко по-различно. Тим Спектър, британски епидемиолог и съосновател на ZOE COVID Symptom във Великобритания, казва, че от май месец основните симптоми на COVID-19, отразени в приложението, са се променили. Той споделя, че симптом номер 1 на COVID-19 сега е главоболие, последвано от възпалено гърло, хрема и треска – симптоми, които не са абсолютно типичните, с които бяхме свикнали да свързваме коронавируса към момента. Така кашлицата се нарежда чак на пето място по честота като срещан симптом на заразяване от вируса.

„Дори не виждаме загубата на обоняние да се цитира като често срещан симптом сред заразените“, коментира Спектър.

Интересен момент от развитието на експертното мнение относно новия Делта вариант беше, когато FDA всъщност излезе с изявление през месец май, че „тестовете за антитела не трябва да се използват за оценка на нивото на имунитет или защита на човек от COVID-19 по всяко време и особено след като лицето е получило ваксина“.

Макар и по-редки и трудни за измерване след инфекция, други фактори и характеристики на имунитета, като реакциите на Т-клетките, предлагат по-добър вариант за установяване на това дали някой е прекарал вируса или не, както и до каква степен неговият организъм вече е защитен срещу повторно заразяване. Проучване от началото на месец юни установява, че докато броя на антителата срещу различните варианти на коронавируса (без Делта), които хората, ваксинирани с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson, е намален, то Т-клетъчният отговор от ваксината до голяма степен се запазва.

Експертните съвети изглежда не се променят и изглежда, че придобиването на имунитет срещу COVID-19 е най-сигурният начин за предотвратяване на развитието на тежки симптоми, които могат да бъдат причинени от всеки един вариант на вируса. Когато по-малко хора се заразят с COVID-19, в крайна сметка вирусът има по-малко тела гостоприемници, в които да може да мутира, създавайки нови варианти в природата. По този начин могат да бъдат оборени и твърденията, че ваксините не са ефективни срещу различните мутирали щамове на вируса – ако реално голяма част от населението се ваксинира, това означава, че ще срещаме все по-малко щамове и все по-малко хора ще развиват тежки симптоми или ще имат нужда от хоспитализация или интензивно болнично лечение, за да се възстановят, дори ако се заразяват с вируса. Въпреки това, тъй като нивата и темповете на ваксинация в много региони по света все още остават доста ниски, дали поради липса на достатъчно ваксини или високо недоверие сред хората към ваксините, изгледите за слагане на скорошен окончателен край на пандемията значително намаляват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини