Траекторията на полета и местоположението на вишневия Tesla Roadster на Илън Мъск може да бъде проследена на предвидения за тази цел специален уебсайт.

Миналата седмица основателят и генерален директор на частната космическа компания SpaceX Илън Мъск успешно изстреля в космоса тежката ракета носител Falcon Heavy с полезен товар личния Tesla Roadster. В продължение на няколко часа полетът на електромобилът директно предаваше изображение от поставените три камери, но след това се отдалечи в космическата бездна. Но и сега, полетът на електромобила може да бъде проследен.

Компютърният експерт Бен Пърсън (Ben Pearson) създаде сайта whereisroadster.com, показващ текущото местоположение на автомобила, базирайки се на данните от Лабораторията по реактивно движение на NASA.

Към днешен ден Tesla Roadster се намира на разстояние около 3,4 милиона километра от Земята и се движи със скорост над 10 000 километра в час. Първоначално се планираше електрическият автомобил да влезе в орбита около Марс, но траекторията леко се промени и това няма да стане. Любопитно е, че гаранционният пробег на електромобила вече изтече (58 000 километра), понеже той измина 33,5 милиона километра в орбита около Слънцето.

Експертите предполагат, че Tesla Roadster многократно ще прелита близко до Земята и Марс.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
10 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
11 Автори на коментарите
VisarootПенчоАхОхСтанислав Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zapoznat
Zapoznat

И защо да го проследяваме ?

Иван
Иван

Защото болните от русофилия го правят.

ХиХи
ХиХи

Е занчи е фейл мисията. Какво като ще прелита отвреме на време като не е в орбита около Марс. Накрая ще вземе да се размаже на Земята.

Иван
Иван

… тогава си пази главата, нищо че е дървена.

Петър Чорев
Петър Чорев

Поредната реклама, но този път представена по-хитро :

Иван
Иван

… и много положени усилия. Хайде сега си извади ръчичките от онова място и ми отговори подобаващо полагайки и ти някакво усилие. Па ги сравни двете усилия. И да не забравиш да си измиеш ръчичките.

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Както обикновено почти всичко свързано с Тесла и Илон Мъск може да се обясни с народната приказка, „всичката пара в свирката“. То не бяха хвалебствия как трошляка Тесла Роадстар ще става спътник на Марс, пък каква музика звучало от високоговорителите и други подобни а накрая какво се оказва, че лекооооооооооо не са оцелили треакторията за влизане в орбита около Марс. Получава се така, че няма значение какво си заявил, че ще направиш, а то не е станало, важното е какво си казал по медите. Даже виждам на екрана ми да се показва една подобна стара новина която е потвърждение на… Виж още »

Иван
Иван

Ами… прав си… коментарът ти е напълно излишен.

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

По принцип, пиша седнал, но ако искате мога и прав да пробвам, с левия крак. Получи се.

Радо
Радо

Аман от тролове като теб !

ЙацкРоцк
ЙацкРоцк

Имаме си умник, да кажем, че съм трол, обаче реалностите в тази вселена са такива. Тесла Роадстар изстреляна с цел да достигне до планетата Марс няма да я достигне, понеже кривата на курса са я изчислили кофти и не знам си още какво. С две думи, нищо няма да стане от тази работа, освен реклама за 500 милиона долара. Както казах по-малко приказки, повече работа и евентуално Тесла моторс да излезе някой ден на печалба, че с тези мижави продажби (дори и от АВТОВАЗ им се смеят на продажбите) фалирала.

АхОх
АхОх

до ЙацкРоцк – споделям мнението ти. Също знам, че винаги има хора които мислят различно от нас и това не трябва да ни дразни или смущава. Смятам, че Илон Мъск някак си е извадил страхотни връзки с правителствата и мулти милиардерите. Получава невероятно огромна финансова помощ и хората го приемат за велик. Все едно да казваме как Бил Геитс е велик защото Уиндоус е на почти всеки перонален компютър и много корпоративни сървъри. Истината е, че майката на Бил е направила тайна сделка с IBM навремето закупувайки ДОС и подписвайки договор за лицензии … и от там бум. Нито е… Виж още »

Пенчо
Пенчо

Целта беше тестване на ракетата, това с Марс беше майтап ама троловете сте толкова тъпи че и това не разбрахте. Ракетата работи успешно, ако бях сложили парче бетон пак ли щеше да кажеш че не е успешна мисията?

Станислав
Станислав

Май само аз съм погледнал графиката от въпросния сайт. Май хич не е случайно, че на 10.10.2020г. возилото ще е най-близо до Марс – датата е хубава – запомняща се – 10102020. Логично е тогава да направят опит да го примарсят (не е Земята, че да го приземят). А и на това возило кислород особено не му трябва, та ако има и екип, който да го подкара по Марс, то тогава ще има ефекта УАУ – първата кола на Марс!

root
root

too much конспирация.. 🙂

Visa
Visa

„полезен товар“… ма страшно полезна е тая бангия в орбита 😀