fbpx
-4.2 C
София

Как сривът на Facebook показа защо не трябва цялата ни комуникация да зависи от една платформа?

Най-четени

Прекъсването на ключовите услуги на Facebook миналата седмица в световен мащаб, включително Instagram. WhatsApp и Facebook Messenger, беше досадно за мнозина – и повод за празнуване за други – но при всички положения представляваше критично прекъсване в комуникацията между хората и бизнеса по целия свят.

WhatsApp, с повече от 2 милиарда потребители в услугата си, служи като основна форма за комуникация, особено за свързване на хората, които имат членове на семейството и приятели в чужбина. Приложението е широко използвано заради високата си достъпност за различни платформи – работи на iPhone 13 Pro и на флип телефони Nokia, функциониращи в райони по света с ограничен достъп до интернет. По-миналия понеделник обаче услугата не работеше повече от шест часа.

Facebook не направи директен коментар, когато беше попитана какъв е бил ефектът от прекъсването на работата на нейните платформи за съобщения, но разказва подробно в своя инженерен блог обяснението си за създалата се ситуация, а именно как нещо се е объркало по време на рутинна поддръжка на компанията, в която по някакъв начин е била объркана DNS конфигурацията на глобалните центрове за данни на Facebook. Нека подчертаем това: Не става въпрос за някаква планирана атака, а просто пропуск в една тривиална и ежедневна процедура, която обаче доведе до затваряне на световни комуникационни платформи.

Прекъсването показа колко голяма роля има Facebook с трите си платформи върху това как хората общуват по целия свят. Изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг се сблъска с редица предизвикателства от страна на законодателите по отношение именно на това господство на неговите платформи в сферата на онлайн комуникацията по целия свят, като обвиненията дойдоха като част от по-внимателното проучване на силата на ИТ лидерите, като някои по-леви политически фигури дори от години призовават за разделяне на компанията и намаляване на нейната доминантна позиция и концентрация на властта върху онлайн комуникациите.

Това също е напомняне, че не трябва да разчитате само на една платформа за съобщения, за да поддържате връзка със семейството и приятелите си. Тези услуги поначало искат потребителите им да ги използват като основен начин за комуникация. Те винаги са обвързани с телефонния номер на потребителя, сканират целите му контакти, за да му покажат кои от неговите близки и приятели ги използват, да изпратят уведомления за това, че вие ги използвате, призовават ви непрекъснато да каните нови членове, които все още не са се регистрирали, да създавате групови чатове със забавни имена, а в някои случаи дори да извършвате и финансови операции през тях.

Но не трябва да забравяме, че да заложим всичко на една платформа е практика, която прави комуникацията и отношенията ни доста уязвими

Apple и Google, съответно с техните приложения iMessage и Google Messages, имат собствени комуникационни услуги, които са достъпни директно от заводски инсталираните приложения на устройствата, които работят с техните операционни системи – но те са ограничени значително от типа устройство, което потребителите притежават. Microsoft работи за превръщането на Teams в платформа за цялостна социална и бизнес комуникация. Навярно повечето активни интернет потребители някога са се сблъсквали по някаква причина с тези популярни приложения. Когато се отдалечим от това какво предлагат гигантите в индустрията, можем да разширим още много списъка с приложения за комуникация и свързване помежду ни – в крайна сметка има толкова много други текстови платформи, включително Signal, Line, Telegram, Snapchat,WeChat, Kik – списъкът продължава, но е ограничен до това кой от вашите познати всъщност използва тези приложения.

И въпреки всички тези налични опции, потребителите масово са склонни да използват добре познатите на всички и утвърдени като абсолютни лидери приложения за комуникация, често без дори да разглеждат други алтернативи или дори и да знаят, че има други приложения, които биха били по-подходящи за техните специфични комуникационни цели и контекст, когато не става въпрос просто за забавен чат с приятели. В крайна сметка, използването на приложенията, които всички други използват, гарантира, че ще можем да поддържаме цялата си комуникация на едно място, без да има особени затруднения да се свържем с когото и да било, когато и да било, както и да намерим хората, които са ни необходими. И именно разсъждавайки така, правим една доста съществена грешка, оставяйки цялата си кореспонденция в ръцете на едно конкретно приложение, услуга и платформа, което означава, че при евентуален подобен срив, значителна промяна в начина на работа или употреба, общите условия или друго подобно трансформиращо събитие, ние сме изложени на висок риск от това да изпитаме значителни затруднения в комуникацията си, и дори да останем без нея за известно време. Спомнете си само историята на бившия американски президент Доналд Тръмп, който имаше практиката да комуникира със своя електорат и цялото американско население главно през социалните мрежи, основно през профила си в Twitter, понякога с медийни изяви и от време на време чрез някой друг пост в други платформи или видео в YouTube. Когато тези гиганти решиха да блокират достъпа му и да заключат профила му, Тръмп на практика изпадна в едно безмълвие – за него няма друг канал, платформа или алтернативно виртуално или офлайн пространство, където да може да събере всичките свои последователи, с които да комуникира по начина, по който го правеше досега. Това е отличен пример за възможните пагубни последици, които биха могли да настъпят, когато изгубим единствения комуникационен портал, на който сме разчитали.

И въпреки че потребителите знаят, че имат много други опции да балансират зависимостта си от конкретни платформи, като разпределят комуникацията и онлайн отразяването си в различни портали, в крайна сметка те избират да не го правят, поради различни причини. Нека все пак разгледаме няколко начина, по които може да използвате алтернативни услуги като резервен вариант, за да запазите възможно най-голяма част от комуникацията си в случай, че любимата ви услуга претърпи сериозно прекъсване, като същевременно отбележим пречките, които идват с тези алтернативи.

Защо потребителите почти не използват вградените във всеки телефон SMS функции?

Интересно е, че според статистиката на американските мобилни оператори, по време на срива на работата на приложенията на Facebook, се наблюдава не толкова сериозно покачване на изпращането на SMS и RCS съобщения. Тоест, потребителите не са прибягвали до аварийния вариант на SMS-ите, дори когато най-популярните приложения за онлайн комуникация, които обичайно използват, не са били активни. Това е обяснимо до голяма степен в държавите, където мобилните оператори все още таксуват своите абонати за използването на SMS съобщения, въпреки че в повечето развити страни от години те са безплатни за повечето потребители. Другата вероятна причина, която обяснява това, е фактът, че докато всички приложения за онлайн комуникация разполагат с широки възможности и голям набор от функции, които се актуализират непрекъснато, стандартните SMS услуги на практика не са се развили през последното десетилетие, като изключим RCS проекта на Google. По отношение на него обаче, все още не можем да очакваме, че той ще стане конкурентна алтернатива на онлайн приложенията за чат, тъй като макар и новия стандарт, който до голяма степен да се доближава откъм възможности до това, което предоставят приложения като WhatsApp, на този етап работи само за Android смартфони и то единствено на тези, на които е инсталирано приложението Messages на Google – а то далеч не присъства на всеки Android смартфон, който не работи с чист Android. Отделно, приложението не работи за iPhone и RCS комуникацията не е възможна по никакъв начин за потребителите на Apple, което на практика обезсмисля основната идея на цялата концепция.

Защо просто да не минем на алтернативно приложение, когато WhatsApp и Messenger не работят?

Логично, това е най-доброто, което можете да направите. Но интересният въпрос, който възниква в такъв момент е, добре, към кое приложение ще преминете? На теория има много алтернативи – Telegram, Signal, Viber и какво ли още не… Но какъв е шансът хората, с които искате да се свържете, да имат едно конкретно алтернативно приложение? Нeобходимо е да поддържате един солиден списък с приложения, в които да сте регистрирани, за да може да сте сигурни, че ще успеете да намерите вашите важни контакти и на други места, когато основното приложение, което използвате не работи. В различните географски райони са популярни различни приложения, а същото важи и сред различните хора и среди. Така на практика няма как да сте подсигурени, че ще намерите хората, които ви трябват, ако не инсталирате различен набор от приложения. А всички те оперират с личните ви данни, заемат някаква памет и ресурс, докато работят, дори във фонов режим, а често, за да съберете хората, с които искате да общувате групово, били те колеги от екипа ви или семейство, е необходимо да изберете поне едно приложение, което да използвате заедно – това отнема допълнителни организационни усилия.

Интересно е, че днес има страшно много чат услуги, като именно заради това практически не са много тези, които консолидират много потребители на едно място.

Когато имате инсталирани много приложения за чат, обикновено получавате и много известия от тях, понякога маловажни. iOS 15 на Apple направи някои стъпки в тази насока, като позволява на потребителите си да преместват по-ненужните известия в едно по-бързо смилаемо резюме, като същевременно позволява да маркирате по-важните нотификации от приятел или член на семейството, които незабавно да виждате в оригинален вид. Все още чакаме представянето на Android 12, но в бета версията на операционната система Google ви дава достъп до наскоро отхвърлени известия, ако по погрешка отхвърлите нещо, което всъщност имате нужда да прегледате отново.

Интересното е, че днес почти няма услуги, които да обединяват в едно няколко различни чат платформи. През 2000-те години особено популярни бяха програми като Trillian и Meebo, които позволяваха на потребителите да комбинират в едно услуги като AIM, Yahoo Messenger и други в една програма, която да работи на вашия компютър, уеб браузър или iPod Touch. Днес има наистина много приложения за чат, но много малко решения за тяхното унифициране. Единствено Facebook работи по това да позволи на потребителите да виждат на едно място съобщенията си от Instagram и Messenger – тоест отново става въпрос за консолидиране на услугите на гиганта.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Енисей Танкадо
Енисей Танкадо
1 месец

На пълно съм съгласен, че не трябва да се разчита на само една платформа за комуникация, а още повече на Facebook, Messenger, WhatsApp, Viber (трябва да се спре незабавно да се използва) и т.н. Viber споделя официално с 330 рекламодатели.
Има страхотни алтернативи за комуникация, като Twitter, Reddit, Gab, GETTR, Mastodon/fosstodon, а също страхотни месинджъри Telegram (Вече е микс от месинджър и социална мрежа), FortKnoxster, TeleGuard, Wire, Element, Session, но моя фаворит към момента е Briar. Всички споменати до момента имам онлайн присъствие и достатъчно добре съм запознат с плюсовете и минусите, но са невероятна алтернатива на Big Tech.

асдасд
асдасд
1 месец

Едва ли има нормален човек, който разчита точно на… фейсбук за цялата си комуникация.
Или ако има – ами никой не му е виновен.
Фейсбук е просто един безполезен сайт, даже и сайт не бих го нарекъл, по-скоро фейсбук е бунището на Интернет.

Anon0184
Anon0184
1 месец

Това с фейса си беше чиста атака, след като фльорцата напусна и сподели какво се случва зад завесите…
Ако искате пак ще го направим, за нас е чест!

Нови ревюта

Подобни новини