Пребиотичните молекули, предшественици на органичната материя, бяха открити от космическата сонда Касини в горните слоеве на атмосферата на Титан, най-големият спътник на Сатурн.

Откриването на аниони на въглеродна верига, които са строителните блокове на сложните молекули, е твърде учудващо според учените. Те лесно встъпват в химична реакция и не би трябвало да остават дълго време в атмосферата на Титан. Това откритие изцяло променя представите на учените за тази луна на Сатурн.

Молекулите бяха открити с помощта на плазмения спектрометър на Касини, когато сондата прониза горните слоеве на атмосферата на разстояние 930-1300 километра от повърхността. Данните показват, че с приближаване към спътника въглеродните вериги се изтощават, а предшествениците на по-големите молекули на аерозолите претърпяват бърз ръст. Предполага се, че между тях има близка връзка: въглеродните вериги влизат в ролята на семена за по-големи молекули, които се спускат към повърхността.

Атмосферата на Титан е съставена от плътен облак от азот и метан. Счита се, че тя повтаря атмосферата на Земята преди да започне да се образува кислород. По този начин Титан може да се счита за лаборатория от планетарен мащаб за изучаване на химичните реакции, водещи до появата на живот.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари