Кенет Рогоф, професор по публична политика и икономика в Харвардския университет и бивш главен икономист на МВФ е уверен, че технологията на блокчейна, която е в основата на биткойна, има голямо бъдеще. А пазарът на криптовалути рано или късно ще гръмне, като основна роля в този процес ще изиграят правителствата.

През изминалата една година курсът на биткойна нарасна с 600%, а за две години – с 1600%. Към днешен ден цената на криптовалутата превишава $4800 и един биткойн вече струва три пъти повече от една унция злато.

Малко хора се наемат да предскажат бъдещето на биткойна, а Кенет Рогоф публикува статия в The Guardian, в която твърди, че съдбата на биткойна зависи от правителствата. Експертът отбеляза, че засега властите действат съвсем хаотично: някои от тях, като например Китай, забраняват обмена на биткойни, а други, например Япония, предоставят лицензи за обмен на биткойни. Но рано или късно законите ще започнат да стават все по-строги.

Рогоф счита, че главното преимущество на криптовалутите е, че се базират на технологията на блокчейна и имат всички шансове в близкото бъдеще да станат изключително популярен инструмент за осъществяване на транзакции. Но самите криптовалути никога няма да станат конкуренти на традиционните валути, понеже правителствата няма да позволят това.

Финансистът подчерта, че никой няма да разреши големи анонимни финансови операции с биткойни, понеже в този случай няма как да се съберат данъците и да се осъществява борба с престъпността.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

31 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари