Китай изгражда мощно хранилище за електрическа енергия

0
2786

След страхотния успех на „Голямата батерия на Tesla“, която промени енергийния пазар на Австралия, стана очевидно, че големите хранилища за електроенергия са жизнено необходими за ефективното използване на възобновяемите източници на енергия. Сега новата тенденция следва и Китай.

Китай одобри пилотния проект за строителството на гигантско хранилище за електрическа енергия в провинция Гансу. То ще осигурява стабилността на електрическата мрежа и ще увеличи дела на възобновяемите източници на енергия.

При първата фаза на проекта ще бъде изградено хранилище с мощност 750 мегаватчаса, за което са подготвени $174 милиона инвестиции. Строителството на тази акумулаторна станция трябва да приключи през 2019 година. Следващото увеличение на мощността ще се пресметне от необходимостите на електрическата мрежа и ситуацията на пазара. В окончателния си вид, това трябва да стане най-големият подобен енергиен проект в света.

Гигантската литиевойонна батерия Hornsdale Power Reserve с капацитет 129 мегаватчаса и мощност 100 мегавата вече промени пазара за електрическа енергия в Южна Австралия. За една година тази инсталация икономиса на потребителите и на местния оператор FCAS $40 милиона. Китай възнамерява да направи нещо подобно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари