Китай се включва в надпреварата по изследването на гравитационните вълни

0
15

Китай съобщи за създаването на проект за изучаване на гравитационните вълни. Съобщението е на декана на института по астрономия и космически науки на университета в Шонджан пред Global Times.

 

Официална дата за регистриране на гравитационни вълни се счита 11-ти февруари 2016 година. Тогава учените от международната лаборатория LIGO регистрираха гравитационни вълни, източник на които е процесът от сливането на две черни дупки с маси 29 и 36 пъти по-големи от масата на Слънцето.

Китайският проект Тайцзи (Taiji) е бил предложен още миналата година и сега чака одобрението на правителството. Одобрението на китайското правителство чака и още един проект за изучаване на гравитационните вълни – Tianqin.

В рамките на проекта Тайцзи се предвижда извеждането на три спътника в орбита, които ще детектират гравитационните вълни от космоса. Отделно ще бъде построена лаборатория с площ 10 000 квадратни метра.

Китайските учени считат, че наземните детектори могат да регистрират само високочестотните гравитационни вълни. Космическите обсерватории няма да имат подобни ограничения и ще могат да улавят сигнали с много по-ниски честоти.

Бюджетът на този проект е в рамките на 160 милиона китайски юана или около 25 милиона американски долара, но може да нарасне до $10 милиарда.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за