fbpx
0.3 C
София

Китай се включва в надпреварата по изследването на гравитационните вълни

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китай съобщи за създаването на проект за изучаване на гравитационните вълни. Съобщението е на декана на института по астрономия и космически науки на университета в Шонджан пред Global Times.

 

Официална дата за регистриране на гравитационни вълни се счита 11-ти февруари 2016 година. Тогава учените от международната лаборатория LIGO регистрираха гравитационни вълни, източник на които е процесът от сливането на две черни дупки с маси 29 и 36 пъти по-големи от масата на Слънцето.

Китайският проект Тайцзи (Taiji) е бил предложен още миналата година и сега чака одобрението на правителството. Одобрението на китайското правителство чака и още един проект за изучаване на гравитационните вълни – Tianqin.

В рамките на проекта Тайцзи се предвижда извеждането на три спътника в орбита, които ще детектират гравитационните вълни от космоса. Отделно ще бъде построена лаборатория с площ 10 000 квадратни метра.

Китайските учени считат, че наземните детектори могат да регистрират само високочестотните гравитационни вълни. Космическите обсерватории няма да имат подобни ограничения и ще могат да улавят сигнали с много по-ниски честоти.

Бюджетът на този проект е в рамките на 160 милиона китайски юана или около 25 милиона американски долара, но може да нарасне до $10 милиарда.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини