Кого да прегази автономният автомобил: резултатите от експеримента на Moral Machine

38
4548

Преди две години MIT представи платформата Moral Machine. Всеки желаещ имаше възможността да реши теста, съдържащ 13 ситуации. В теста е необходимо да се укаже, какво трябва да направи безпилотния автомобил и кого да прегази и убие, когато жертвите са неизбежни. Тоест, това е изследване на известната морална дилема, което има за цел да проучи мнението на колкото се може повече хора и резултатите евентуално да бъдат използвани в алгоритмите на бъдещите роботизирани автомобили.

Moral Machine
Пример от теста. Спирачките на роботизирания автомобил отказват. Кое е за предпочитане: да се продължи в същата посока (ще загинат тримата възрастни, пресичащи на червено) или да се направи завой и автомобилът да се блъсне в преградата (загиват двамата пълнолетни и детето в автомобила)

През изтеклите почти две години в това изследване взеха участие над 2 милиона души от целия свят. Те представиха над 40 милиона решения на въпросния тест с хипотетичните ситуации.

Предни няколко дни MIT публикува резултатите от този интересен експеримент.

Същността на изследването

В рамките на Moral Machine се предлагат редица ситуации с неизбежни ПТП. В зависимост от поведението на роботизирания автомобил, изходът от ситуацията е различен. Потребителят трябва да избере най-предпочитания сценарий.

Изследването има за цел да даде отговор на 9 основни въпроса, кое е за предпочитане:

 • Да се запази живота на човека или животното
 • Да се запази курса или да се завие
 • Да се запази живота или на пътниците, или на пешеходците
 • Най-много хора или най-малко
 • Мъже или жени
 • Млади или стари
 • Дебели или слаби
 • Да се запази живота на пешеходците, пресичащи според закона или на пешеходците нарушители
 • Да се съхрани живота на хората с висок или нисък социален статут

В някои сценарии има допълнение. Например, с участието на престъпници, бременни жени, лекари.

След решаването на 13-те ситуации, участниците в експеримента по желание могат да попълнят анкета и да укажат някои свои демографски данни. Например, пол, възраст, доход, образование, религиозни и политически възгледи. За всеки човек е фиксирано неговото географско местонахождение.

Експериментът има за цел да помогне в разработването на универсална етика за безпилотните автомобили и да се разбере, дали тази етика трябва да е различна за различните географски региони.

Глобални предпочитания

Най-общо, предпочитанията са да бъде запазен живота на хората, а не на животните, което е съвсем логично. Следва спасяване на на възможно най-много човешки животи и трето, спасяване живота предимно на младите хора. Тези три постулата могат да станат фундамента на етиката на роботизираните автомобили.

Индивидуалните различния

Незадължителната демографска анкета преминаха 492 921 души. Техните данни спомогнаха за оформянето на индивидуалните фактори за приемането на окончателно решение.

Оказа се, че най-голямо значение на решението оказват полът и религията на анкетираните. Но те не оказват особено влияние върху крайния избор: и мъжете и жените считат, че трябва да бъдат спасени жените.

Културните различния

При експеримента, хората са били разделени на три клъстъра

 • Западен – жителите на Северна Америка и повечето европейски страни. Религия – протестанти, католици и православни
 • Източен – Япония, Тайван (конфуцианство), Индонезия, Пакистан, Саудитска Арабия (мюсюлманство)
 • Южен – Латинска Америка и страните под френско влияние

Оказа се че:

 • Спасяването на предимно млади хора е много по-слабо изразено в източния клъстър и и много по-силно в южния
 • В южния клъстър е по-малко изразено запазването живота на хората пред животните
 • В южния клъстър твърде силно се предпочита спасяването живота на жените и живота на стройните хора

Учените заявиха, че с този експеримент са искали преди всичко да привлекат вниманието на хората и да предизвикат дискусия относно бъдещето на роботизираните безпилотни автомобили.

 


Пълната версия на експеримента и резултатите от изследването са публикувани в Nature и Sci-hub.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

38 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари