Космическият апарат Dawn изпрати най-детайлните към днешен ден снимки на кратера Окатор на планетата-джудже Церера.

Да си припомним, че в кратера Окатор на Церера се намират тайнствените бели петна, отдавна привлекли вниманието на учените.

Ярките бели петна на Церера бяха забелязани още с приближаването на Dawn. Те се намират в центъра на 92-километровия кратер Окатор. Космическата сонда успя да ги заснеме с по-висока резолюция и в профил. Разбра се, че те леко променят блясъка си и според учените, това се дължи на наличието на нестабилни вещества. Предполага се, че това е натриев карбонат с неголям силикатен примес плюс малка част амониев хлорид. Но в този случай под повърхността на Церера би трябвало да има големи количества вода, наситена със соли, която се просмуква на повърхността.

За да се изясни поне още малко тази странна особеност, на 6 юни бе променена орбитата на космическата сонда. Избрана е елиптична орбита, при която Dawn се приближава на разстояние едва около 35 километра от повърхността на Церера. Сега пристигнаха снимките. Заснета е вътрешната част на кратера Окатор от разстояние 33 километра. Предстоят нови анализи на странните бели петна в големия кратер на Церера.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари