fbpx
24.8 C
София

Астрономи откриха рекордно малка звезда с размерите на Луната

Най-четени

Според ново проучване, публикувано в списание Nature, е открита „много специална“ звезда с маса, по-голяма от тази на Слънцето, но подобна по размери на Луната. Такива звезди се образуват в система от две по-маломасивни бели джуджета, когато те се сблъскат и слеят в една.

В края на живота си по-голямата част от звездите се превръщат в бели джуджета, които всъщност представляват „тлеещи“ останки от звезди. Това са едни от най-плътните обекти във Вселената наред с черните дупки и неутронните звезди. След около 5 милиарда години нашето Слънце ще се превърне в червен гигант, след което ще го сполети същата съдба.

Маса, колкото Слънцето – размери, колкото Луната

„Може да изглежда контраинтуитивно, но по-малките бели джуджета са по-масивни“, сподели в изявление водещият автор на изследването Илария Каяцо. „Това се дължи на факта, че белите джуджета нямат ядрен синтез, който поддържа размерите на обикновените звезди, въпреки силата на собствената им гравитация.“

Aртистично представяне на две бели джуджета, които орбитират едно около друго и излъчват гравитационни вълни. Източник: Tod Strohmayer/CXC/NASA and Dana Berry/CXC

Силно намагнетизираната мъртва звезда, наречена ZTF J1901+1458, се намира сравнително близо до Земята – само на около 130 светлинни години. Те е открита от Zwicky Transient Facility (ZTF) в Обсерваторията Palomar в Сан Диего, Калифорния.

Когато двете бели джуджета са се сляли, те са образували нова звезда, около 1,35 пъти по-масивна от нашето Слънце. Тя е най-масивната звезда от този вид, откривана някога. Ако едната от двете звезди е имала съвсем малко по-голяма маса, сливането е щяло да доведе до силна експлозия, наречена свръхнова.

1 милиард пъти по-силно магнитно поле от това на Слънцето

ZTF J1901+1458 има мощно магнитно поле, почти 1 милиард пъти по-силно от това на Слънцето. Звездата се върти изключително бързо, като извършва един пълен оборот само за седем минути. За съпоставка, на Слънцето са му необходими около 27 дни, за да завърши едно завъртане. С диаметър от 4296 километра, това е най-малкото известно бяло джудже във Вселената. За сравнение, Луната е с диаметър 3498 километра.

Изследователите смятат, че звездата има достатъчно голяма маса, за да еволюира в неутронна звезда. Това е звезда, която обикновено се образува, когато звезда с маса много по-голяма от слънчевата експлодира в свръхнова. Ако тяхната хипотеза е вярна, това означава, че много от неутронните звезди във Вселената може да са се образували по този неизвестен досега начин.

На видеото долу можете да научите повече за откритието на екзотичната звезда:

„Звездата е толкова масивна и плътна, че в ядрото ѝ електроните се улавят от протони в ядрата, за да образуват неутрони“, сподели Каяцо. „Тъй като налягането на електроните се противопоставя на силата на гравитацията, запазвайки звездата непокътната, ядрото се срива, когато се елиминират достатъчно голям брой електрони.“

„Има толкова много въпроси, на които трябва да се отговори, като например каква е скоростта на сливане на бели джуджета в галактиката, как се генерира магнитно поле при тези мощни събития и защо има такова разнообразие в силата на магнитното поле сред белите джуджета“, разказа Каяцо. „Намирането на голям брой бели джуджета, формирани вследствие на сливания, ще ни помогне да отговорим на всички тези въпроси и повече.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини