Марсоходът InSight се удари с лопата, за да се поправи

4
3150
Лопатата на марсохода InSight. Източник: NASA

Най-вероятно сте попадали на филми за работливи и находчиви служители на космическите агенции, които от Земята разрешават неизправности по космически сонди. Аполо 13 (1995), Скрити числа (2016) и Истински неща (1983) са базирани на преплитане между лични истории и справяне с космически проблеми, които изглеждат безнадеждни.

Тази седмица марсоходът InSight на NASA се сблъска с проблем на Червената планета, който трябваше да бъде разрешен дистанционно. Решението обаче беше по-скоро като от Идиокрация (2006), отколкото от Марсианеца (2015), и по-конкретно – проблемът е разрешен чрез команда към марсохода да се удари с лопата.

Изображение на марсоходът InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport). Целта на мисията е детайлно изследване на вътрешния строеж на Марс. Марсоходът излита от Земята на 5 май 2018 г. и каца на Марс след 6-месечно пътуване на 26 ноември 2018 г. Източник: NASA

Проблемът възниква, докато 40-сантиметровият инструмент за дълбаене на сондата InSight, известен като „къртицата“, е под марсианската почва. Почвата се оказва по-плътна от очакваното, което довежда до заклещване на къртицата. Когато от командния център на Земята разбират за проблема, те създават редица тестове и симулации, за да определят най-добрия изход от ситуацията.

Оказва се, решението на проблема е по-близо до поправяне на стар домакински уред, отколкото до сложни инженерни маневри.

След няколко неуспешни опита, от NASA проявяват креативност и решават да ударят заседналата къртица с лопатата, прикрепена към роботизираната ръка. Така те успяват да освободят InSight му позволяват да се върне към работата си.

Геоложката структура на Марс (вдясно), в сравнение със Земята (вляво). Марс е планета от Земен тип, която се състои от минерали, съдържащи силиций и кислород, метали и други елементи. Голяма част от повърхността е покрита с фин прах от железен оксид, което придава червеникавия цвят на планетата. Източник: NASA

Премерен риск

Това решение е определено като доста рисково, тъй като ударът би могъл да унищожи компонента от сондата, който дава енергия и позволява комуникацията с нея. Този компонент е прикачен към задната част къртицата. Визуализациите обаче показват, че сондата вече изглежда в добро състояние.

Космическите инженери към мисията InSight се надяват да продължат да използват този метод за справяне с проблеми: „Страхотна новина от Марс: новият ни метод за работа с роботизираната ръка изглежда върши работа!“

Мисията InSight се стреми да разкрие как Марс се е формирал и еволюирал, за да се превърне в планета, като се изследва вътрешната структура и състав на планетата. Мисията ще определи и степента на марсианската тектонична активност и метеоритните въздействия.

Първи резултати от мисията InSight можете да намерите тук.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Безиме
Безиме

ИнжИнер г-жа Мира

пехо рапа
пехо рапа

Не че нещо, но се пише инженер…

mars
mars

ние у село българия отдавна така поправяме техниката телевизори, компютри, хладилници.. 1-2 удъра и в повечето случаи тръгват..

Technical
Technical

Което работи, работи дори да е лоу-тек. 🙂 🙂 🙂 Излязло им е по-евтино, отколкото да изпратят учени на Марс. 🙂 Боят с лопата поправя и много хора. 🙂