fbpx
12.8 C
София

Още една полска компания ще използва малките американски модулни реактори

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Малко след сключените два договора между две полски компании и една американска и японска компания за изграждането на малки модулни ядрени реактори, сега бе сключен още един подобен договор. Интересно е, че третата компания, поела по този нов път, е големият полски оператор за продажба на гориво, газ и електричество Unimot. Компанията избра да започне изграждането на 77 мегаватовия реактор ММР на американската NuScale. Новите АЕЦ модули ще бъдат изградени в бившите въглищни електроцентрали на Полша.

Като продавач на електрическа енергия Unimot е заинтересована да продава чиста, стабилна и достъпна от гледна точка на цената енергия. Заедно с американските компании Getka и NuScale поляците започнаха да проектират какво да бъде разположението на ядрените модули в наличните въглищни електрически централи.

Към днешен ден над 70% от електроенергията на Полша се произвежда с помощта на въглищни електроцентрали, а 50% от отоплението на страната също става с помощта на въглища. Европейските изисквания за декарбонизация на промишлеността и икономиката противоречат на установената практика. Малките модулни ядрени реактори от нов тип могат да се окажат изход от тази ситуация.

Едновременно с това стана известно, че двете полски компании Synthos Green Energy и KGHM са сключили договори съответно с японската GE Hitachi Nuclear Energy и американската NuScale. Японците предлагат на Полша 300 MW реактори BWRX-300, а американците в лицето на NuScale – 77 MW модули, като един обект включва от 4 до 20 подобни модула. Сега Unimot също избра американската NuScale, понеже тя предлага по-добро мащабиране.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини