fbpx
8.8 C
София

Защо блокчейнът не се използва масово след като криптовалутите са толкова успешни?

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В близкото минало по време на криптовалутния бум се говореше изключително много за биткойна и за блокчейн технологията, на която той се базира. Тогава всички говореха за блокчейна, имаше много инвеститори, които възнамеряваха да използват тази технология, а цената на биткойна уверено растеше. Днес курсът на биткойна отново бележи невиждан ръст, но за блокчейна вече не се говори толкова много. Защо тази технология масово се използва единствено при криптовалутите? Какво сдържа очакваната в близкото минало цифрова революция и трансформация? Нека да се задълбочим.

Малко по-подробно за блокчейна

Това е технология на разпределения регистър. Основната идея е следната: едно и също количество данни, което е прието да се нарича блок от информация, е записано в голям брой компютри или сървъри, които са свързани помежду си. Тези машини принадлежат на различни участници в образуваната по този начин мрежа. Това гарантира сигурността на информацията на изключително високо ниво. При това на практика е невъзможно да се направят промени в блокчейн мрежата без това да не бъде забелязано от другите потребители.

Всеки следващ блок на тази верига се криптира с помощта на хеш, който се пресмята с помощта на математическа формула. Тази формула е формирана по такъв начин, че се съобразява с информацията от предишния блок. Ако бъде променена дори и една малка клетка от който и да било блок на блокчейн веригата, веднага настъпва промяна в хеша. Използва се алгоритъм, благодарение на който всички участници в блокчейн веригата веднага ще разберат, че някой се е опитал да проникне в един от информационните блокове и веднага съвсем точно определя към кой точно блок е направен опитът за проникване.

 

Може да се каже, че блокчейнът е характерен с две ключови особености. Първата е, че информацията се съхранява в компютрите на всички потребители на блокчейн мрежата. Втората – не могат да се направят промени дори и в една клетка без останалите участници да разберат.

Блокчейнът се счита за на практика неуязвим, понеже неговото хакване е невероятно сложно. Може да се каже, че към днешен ден не съществува технология, която да е ефективна от гледна точка на финансовите разходи по отношение ползата от подобно хакване. Тоест, подобно действие е икономически съвсем неизгодно. Ето защо е прието да се счита, че блокчейнът осигурява на практика 100% защита.

Реална заплаха за тази технология може да бъде квантовият компютър. Неговата скорост за обработка на данните би трябвало да е достатъчна, за да могат да бъдат направени промени в защитата на клетките на практика мигновено и незабележимо за потребителите и цялата система. Но засега това е само теория. С появата на квантовите компютри ще настъпят принципни промени в криптографията, понеже почти всеки от сега съществуващите кодове ще може да бъде разбит чрез обикновено подбиране на криптиращите ключове.

 

Интересно е, че блокчейнът стана известен след биткойна и по този начин тази технология започна да се асоциира с финансовата сфера. И наистина, единственият успешен и масово реализиран проект с блокчейн са криптовалутите

Блокчейн технологията е идеална, когато се налага да се работи в общности с тотално недоверие един към друг. Това са случаи, когато страните – две, три или  повече – априори изобщо не вярват една на друга. Именно в подобни случаи блокчейнът дава възможност на всички да работят при еднакви условия. Процесите, обектите и взаимоотношенията между тези участници се осъществяват чрез блоковете данни на блокчейна. Всички разбират, че няма как да бъдат направени промени без отсрещната страна или страни да разберат за това.

Да си припомним, че биткойнът e децентрализирана криптовалута. При осъществяването на биткойн преводи банките не участват, а гарант за честността на сделката е именно блокчейнът. Информацията за всяка операция и за всяка една конкретна единица криптовалута е записана и съхранена в хиляди компютри. При това всички потребители от тази обща мрежа имат достъп до общата база данни.

 

Имаше идеи блокчейнът да замени нотариусите. Тази идея срещна голям отпор и не бе реализирана. Технологията е подходяща за използване в застрахователното дело, в банковото дело и още много други места, но засега всичко става твърде бавно и предимно във вид на тестове и проби.

Да се спрем и на смарт контрактите, когато условията на сделката са вмъкнати в алгоритъма. Да дадем пример, че ние сме се споразумели да ми дадете достъп до вашия апартамент, когато излизате в отпуск, но само ако съм ви платил за тази услуга и вие наистина сте тръгнали. Електронният ключ от вратата ще се задейства единствено ако тези две условия бъдат изпълнени. Самите алгоритми на блокчейна имат възможност да проверяват тези условия – в нашия хипотетичен случай, дали наистина сте излезли в отпуск и дали са платени парите за временното обитаване на апартамента. Преди около две години започна използването на смарт контрактите в товарните превози, а сега могат да се срещнат и на други места.

Няколко думи за биткойна

За създател на първата криптовалута – биткойна, се счита митичният Сатоши Накамото. И до днес не е известно кой е този човек, като се счита, че това може да е екип от гениални специалисти в различни области, които започват да работят върху криптовалутата през 2007 година.

 

Основната идея е следната: биткойнът е децентрализирана криптовалута, което означава, че нейната емисия не се управлява и не се влияе от нито една държава. Няма как някое правителство да реши да напечата някакво количество биткойни, както това става с обикновените фиатни пари, и да пусне тези биткойни на пазара, без да направи промени в блокчейна, а това е на практика невъзможно. Трансакциите са прозрачни и могат да се виждат от всички, но хората, които изпращат и получават биткойните са анонимни. Системата е много добре защитена, тя е лесна за използване и същевременно доста сложна за разбиране. Биткойнът с нищо не е обезпечен освен с проявявания към него интерес от страна на продавачите и купувачите. Но към днешен ден биткойнът денонощно се анализира от експертите на Уолстрийт.

Цялата днешна финансова система функционира на базата на посредници, които имат една или друга степен на доверие от страна на своите клиенти. В случая с биткойна подобно доверие не е необходимо, понеже всички участници в блокчейн мрежата знаят за всички транзакции, които протичат и се осъществяват в тази система. Използваният Peer-to-peer протокол не изисква посредници, понеже това е равноправна децентрализирана мрежа. Всички знаят и виждат транзакциите, но самите хора са анонимни.

Смарт контрактите

Когато биткойнът стана изключително популярен, започнаха да се търсят и други начини за използването на технологията блокчейн. Един от тях бе използването на смарт договори и алгоритми, в които са записани всички условия за осъществяване на сделка с каквито и да било активи: валута, недвижима собственост, акции, услуги, стоки и т.н. Докато едната страна не изпълни въведените условия по сделката, тя не получава заплащане. При това, самите условия по съответната сделка се проверяват автоматично без участието на каквито и да било посредници, контролни органи и по принцип от хора. Просто две страни уговарят сделка, която автоматично се затваря след изпълняването на заложените условия без излишна загуба на време и без влиянието на човешкия фактор.

Имаше интересни проекти със смарт договори. Така например, малтийската застрахователна компания Atlas представи пилотен проект за внедряването на блокчейн и смарт договори в своя продукт, който предоставяше застраховка при забавяне на полетите, като всичко бе базирано на Ethereum. Самият смарт договор бе част от глобалната база данни за въздушното движение.

 

Но заради проблеми с GDPR – европейския закон в сферата на конфиденциалността на данните на потребителите и все още неопределения статут на криптовалутите в Евросъюза, експериментът бе прекратен. Основните причини бяха, че волатилността на използваната криптовалута е твърде висока, както и забрана от страна на ЕС, който не позволява в застраховането да се използват криптовалути.

Аналогичен експеримент на базата на Ethereum осъществи друга застрахователна компания – AXA. Но през 2019 година тя се отказа от този проект, като отказът формулира с изречението „недостатъчно търсене и несъответствие с търговските цели“.

Защо не се получава?

Изброените по-горе примери не са единствените. През 2017 година в недрата на Nokia се зароди стартъпа Datapace за продажба на данни с помощта на автоматизирани смарт договори, базирани на блокчейн. Последният туит от Datapace е от 2019 година, когато интересът към блокчейна и криптовалутите намаля. В този туит бяха изброени 10-те основни проблема, които стоят на пътя на внедряването на блокчейна, и които трябва да бъдат решени, преди да започне неговото масово използване.

 

Един от основните проблеми е твърде трудната мащабируемост на подобни системи, което се налага да бъде направено, понеже количеството информация, която трябва да бъде обработена за единица време, бързо нараства. Консенсусът на цялата мрежа зависи от пропускателната способност, от скоростта на разпространение на верните блокове информация, от латентностите и от нивото на децентрализация. Когато броят на потребителите в общата мрежа нарасне, обработката заема повече време, като това води до увеличаване цената на транзакциите.

Вторият голям проблем на блокчейна е високата консумация на електрическа енергия, но той постепенно се решава. По принцип блокчейнът може да използва други методи за проверка на информационните блокове, при които не се налага използването на цифрови ферми. Но тези методи си имат свои собствени недостатъци, които ограничават използването на тази технология.

Кога ще се промени светът?

Въпреки интереса от страна на корпоративния свят, блокчейн технологията към днешен ден не оправда надеждите, които бяха твърде оптимистични. За бизнеса блокчейнът обещаваше две ключови преимущества: висока производителност и намаляване на разходите. Но в корпоративната среда тя не успя да осигури това.

Невъзможността да се постигне правилния баланс между прозрачност и конфиденциалност, високата цена за изграждането на съответната инфраструктура, липсата на съвместимост с предишните продукти и трудното мащабиране на блокчейните към днешен ден са основните проблеми, които възпрепятстват мащабното внедряване на тази технология.

През месец август тази година в интервю за Fortune ръководителят на фондовата борса Nasdaq Адена Фридман (Adena Friedman) ясно даде да се разбере, че към днешен ден тази технология има редица ограничения по отношение на сега съществуващата инфраструктура, както и че тя няма необходимия потенциал за мащабиране:

„Днес тази технология просто не е в състояние да поддържа това ниво на търговската активност, които ние виждаме на фондовите пазари. Ние обработваме по три милиона съобщения в секунда, 62 милиарда съобщения за 48 часа, а това е твърде много“.

 

Според нея, за да разберем как можем да направим пазара по-ефективен с помощта на блокчейн технологията, ще са необходими минимум 10 години.

Блокченът, който само преди няколко години изглеждаше като изключително пробивна технология, явно е изпреварил времето си, и ще намери място в нашия живот след години прониквайки бавно, постепенно и и незабележимо в реалния свят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини