fbpx
-0.5 C
София

NYDIG: добивът на биткойни съвсем не е така страшен за екологията

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Според отчета на New York Digital Investment Group (NYDIG), добивът на биткойни към 2030 ще генерира едва 0,9% от количеството изхвърлян в атмосферата въглероден диоксид, дори и ако по това време цената на всички цифрови монети достигне $10 трилиона. Да си припомним, че в наши дни е изключително популярна е тезата, че добивът на криптовалута изразходва много електрическа енергия и това причинява значителни екологични щети.

Биткойнът често е критикуван в това отношение, понеже за неговия добив се използва предимно електрическа енергия, получена чрез преработването на изкопаемо гориво.

Но новият отчет на NYDIG показва, че ситуацията съвсем не е така страшна, както сме считали досега. Аналитичната компания заяви, че изхвърлянето на въглероден диоксид вследствие използването на електрическа енергия за добив на биткойни, в глобален мащаб е буквално незначително. Натрупаната от аналитиците статистика показва, че на добива на биткойни се дължи едва 0,1% от изхвърления в атмосферата въглероден диоксид, което съответства на около 33 милиона тона. Това е по-малко от вредните емисии на авиацията, както и от въглеродния диоксид от електрическата енергия при работата на климатиците.

NYDIG допълва, че е пресметнала бъдещата консумация от добива на биткойна на базата на анализа на траекторията на цените, шаблоните на консумацията на енергия от тази дейност, активността на криптоминьорите, местоположението, икономиката, цената на електрическата енергия и броя на транзакциите.

И още, според NYDIG екологичността на добива на биткойни ще се повиши и ще продължи да се повишава, понеже развитието на възобновяемите източници на енергия се ускорява, а всички държави се опитват да намалят количеството на вредни емисии от производството на електрическа енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
qweqweqwe
qweqweqwe
2 месеца

„Това е по-малко от вредните емисии на авиацията“
По-малко е, но едното е жизненоважна тежка техника, а другото е чисто дигитална измишльотина. Все едно да сравняваш ресурсите, необходими за една електронна книга, към тези за един камион печатни списания. Сравняват факти, както Дявола чете Евангелието. 🙂

Гого
Гого
2 месеца

„използва електрическа енергия“ , а от какви източници идва е вече друг въпрос. Все едно да кажеш че телевизионните предавания замъсяват земята, отнася се за всичко което е на ток.

_nib_
_nib_
2 месеца
А не е бе…не е.Толкова…не знам как се казва….предполагам тераватове ток потрошиха нахалост миньорчетата….Ако имам власт,той простия човек все власт иска,ще ги окауша всичките…ще ги туря на по един велоергометър с динамо.Ще въртят 3,14далите(да се радват че 3,14далите не въртят тях) до живот….И само на хляб и вода.

Вижте повече: https://www.kaldata.com/it-%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b8/%d0%ba%d1%80%d0%b8%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bb%d1%83%d1%82%d0%b8/nydig-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d0%b8%d0%b2%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%b8%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b9%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d1%81%d0%b5%d0%bc-%d0%bd%d0%b5-%d0%b5-%d1%82%d0%b0%d0%ba%d0%b0-%d1%81-368993.html
10 стинки
10 стинки
2 месеца

Биткоин гори по-малко ток от долара и йената.

who
who
2 месеца

Цялата тази тъпотия със зелената енергия е виновна за такива безмислени статии.
Аз потребявам ток и си го плащам. Фирмата, която го доставя има грижата той да е от възобновяеми източници. Защо обвиняват копачите, които просто копаят? Това е всеедно да се чувстваш виновен, че Найк експлоатира деца в производството на маратонки, които ти носиш. Много старци умишлено се стараят да загробят блокчейн валутите, защото не им изнася някой да разполага с парите си. Не случайно лихвите станаха 0.01%. Банките се готвят за финала, грабейки както могат.

Петкан
Петкан
2 месеца

Да не копаеш биткойн щото компютъра ти замърсява природата, а същевременно да караш стар дизеляк без катализатор е реалността която идиотите лицемери и платени тролове повтоянно да изтъкват. Но не казват че тока идва от микс от възобновяеми източници и че сериозните копачи отдавна копаят на соларни панели… голям праз че няколко индивидуални копачи копаят с по 1-2 видеокарти.

Нови ревюта

Подобни новини