fbpx
-6.2 C
София

CNBC: „Цифровият юан е заплаха за американския долар“

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Редица американски и международни финансови експерти са на мнение, че лидерството на Китай в разработването и внедряването на цифровия юан заплашва статута на щатския долар като световна валута, както и като световна резервна валута. Докато САЩ все още са на фаза изследване на дигиталните пари и на централните банки, работещи с цифрови валути (CBDC), китайския електронен юан вече се използва от огромен брой местни жители.

Към днешен ден с разработването на CBDC се занимават централните банки на над 80 държави. В Китай, в тестовете по внедряването на цифровия юан взеха участие над един милион души. В САЩ с изследвания от тази сфера се занимават две главни групи – Digital Currency Initiative на Масачузетския технологичен институт и екипа на банката на федералния резерв в Бостън. САЩ на мнение, че поверителността трябва да бъде основният приоритет при цифровите валути.

„Аз считам, че за цифровия долар конфиденциалността трябва да бъде много, изключително много важна част от този проект“ – заяви ръководителят на Digital Currency Initiative Неха Нарула (Neha Narula). В това отношение САЩ Изключително много се различава от Китай.

Друг потенциален проблем е достъпността на цифровата валута. CNBC цитира аналитичната компания Pew Research Center, според която 7% от американците заявяват, че не използват интернет, а сред чернокожото население процентът е по-висок – 9%. При американските жители на възраст над 65 години този показател достига 25%. И още, при хората с ограничени възможности нивото на използване на Глобалната мрежа е тройно по-ниско, отколкото при другите потребители. Това е причината експертът да счита, че обикновените фиатни долари ще останат да се използват паралелно цифровата американска валута. По този начин всички граждани на Съединените Американски Щати ще могат навсякъде свободно да се разплащат.

CNBC съобщава още, че идеята за развитието на цифровия долар предполага задължителното запазване на неговия лидерски статут в световната икономика. Според думите на професор Даръл Дъфи (Darrell Duffie)  от Станфордския университет, САЩ не бива да допуска да слезе от пиедестала на световен финансов лидер.

„Трябва много внимателно да изберем най-подходящата стратегия, за да останем силни и да се възползваме от всички преимущества от силата на американския долар“ – уверен е експертът.

„Цифровият юан е най-голямата заплаха за САЩ, с която сме се сблъсквали през последните 30 40 години. Той ще даде възможност на Китай да забие своите нокти във всеки един западен жител и да започне да разпространява своя цифров авторитаризъм“ – заяви емоционално пред журналистите представителят на компанията Hayman Capital Management Кайл Басс (Kyle Bass).

От друга страна, китайските финансисти официално заявиха, че задачата на цифровия юан е защитата на китайската икономика от доларизацията“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
11 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини