4.3 C
София

NYDIG: добивът на биткойни съвсем не е така страшен за екологията

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Според отчета на New York Digital Investment Group (NYDIG), добивът на биткойни към 2030 ще генерира едва 0,9% от количеството изхвърлян в атмосферата въглероден диоксид, дори и ако по това време цената на всички цифрови монети достигне $10 трилиона. Да си припомним, че в наши дни е изключително популярна е тезата, че добивът на криптовалута изразходва много електрическа енергия и това причинява значителни екологични щети.

Биткойнът често е критикуван в това отношение, понеже за неговия добив се използва предимно електрическа енергия, получена чрез преработването на изкопаемо гориво.

Но новият отчет на NYDIG показва, че ситуацията съвсем не е така страшна, както сме считали досега. Аналитичната компания заяви, че изхвърлянето на въглероден диоксид вследствие използването на електрическа енергия за добив на биткойни, в глобален мащаб е буквално незначително. Натрупаната от аналитиците статистика показва, че на добива на биткойни се дължи едва 0,1% от изхвърления в атмосферата въглероден диоксид, което съответства на около 33 милиона тона. Това е по-малко от вредните емисии на авиацията, както и от въглеродния диоксид от електрическата енергия при работата на климатиците.

NYDIG допълва, че е пресметнала бъдещата консумация от добива на биткойна на базата на анализа на траекторията на цените, шаблоните на консумацията на енергия от тази дейност, активността на криптоминьорите, местоположението, икономиката, цената на електрическата енергия и броя на транзакциите.

И още, според NYDIG екологичността на добива на биткойни ще се повиши и ще продължи да се повишава, понеже развитието на възобновяемите източници на енергия се ускорява, а всички държави се опитват да намалят количеството на вредни емисии от производството на електрическа енергия.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини