Нека се спрем на интересния въпрос, по какъв начин създателите на криптовалути се борят с производителите на ASIC чипове, специално създадени за бързо спечелване на цифрови пари и какви проблеми възникват при този процес.

В предишната част се спряхме върху специализираните ASIC чипове, които печелят на своите създатели милиарди долари. Но тяхното използване стана причина за дълбоко разцепление на криптообществото. Да разгледаме, защо тази технология предизвиква отблъскване от страна на обикновените представители на криптообществото и на основателите на криптовалути.

Използването на ASIC за добив на криптовалута дава възможност за получаването на много високи доходи на всеки вложен долар. Но началните капиталовложения за използването на специализираните чипове са многократно по-високи, отколкото закупуването на персонален компютър (който най-вероятно вече го има). При цена около $2000 (зависи от конкретния модел), ASIC чипът далеч не е достъпен за всички. Но ASIC са много бързи и хората, а по-често различните компании и организации, които могат да закупят значително количество от тези специализирани чипове, са малко. По този начин те разрушават основната ценност на криптовалутите – децентрализацията. Концентрацията на ресурси само в едни ръце доведе до това, че се наложи алгоритмите на редица криптовалути, като например Ethereum, Monero и ZCash, да станат устойчиви срещу ASIC чиповете. Но дали това ще спре ASIC гигантите?

Вятърни мелници

Майнърите получават основните си средства за операцията „затваряне на блока“, в който се записват транзакциите. За повечето криптовалути затварянето на блока става чрез Proof-of-Work алгоритъма, изискващ съществени изчислителни мощности. ASIC се справят много по-бързо с тази задача, в сравнение с централните процесори и видеокартите на обикновените компютри. Но е напълно възможно да се създаде такъв алгоритъм за приключване на работата с блока, че специализираният криптовалутен чип да работи бавно и да не се справя лесно. Именно по този начин се създава ASIC-устойчива криптовалута.

Но „бавно“ не означава, че алгоритъмът не може да бъде надхитрен. Относително лесното проектиране и производство на ASIC прави неизбежна появата на следващ, по-нов чип и ново специализирано оборудване. Отново се появява преимущество при добива на цифровите монети, особено след мащабиране на конструкцията.

Как реагира на това обществото, желаещо да поддържа ASIC неутралитет? Най-простото решение на ситуацията е да се измени алгоритъма Proof-of-Work. Това става чрез хардфорк на основната валута. При този процес се променя програмния код и някои основни правила за добив на съответната криптовалута. Това става за абсолютно всички участници в тази криптовалута. Персоналните компютри по принцип са създадени като универсални изчислителни устройства и с лекота приемат новите алгоритми. Но в ASIC чиповете алгоритъмът е твърдо зададен и дори съвсем малки промени в основния алгоритъм могат да ги направят безполезни. Ето защо, някои от основните криптовалута, като например Monero, Zcash, Ethereum, Vertcoin и някои други, все още се изчисляват чрез използването на видеокарти.

Производителите на ASIC устройства се стараят плавно да увеличават броя на тези устройства в криптовалутните мрежи, за да се избегне резкият ръст на изчислителните ресурси на криптомрежата. Точно това се случи с първите ASIC, които се появиха в Bitcoin мрежата през 2013 година.

Неотдавна Bitmain представи ASIC чипа E3 за добив на втората по капитализация криптовалута Ethereum, продажбите на който са планирани за месец юли тази година. Някои борсови аналитици побързаха да коригират прогнозите си за цените на акциите на AMD и Nvidia – най-големите производители на графични процесори за видеокартите. Те пресметнаха, че появата на ASIC схемите в добива на Ethereum ще доведе до понижаване на търсенето на графични процесори. При това Bitmain започва продажбите на тези чипове, въпреки че се появиха предположения, че Ethereum възнамерява да премине върху друг алгоритъм – Proof-of-Stake и тези ASIC ще станат съвсем ненужни.

За разлика от обикновената промяна в кодирането на блока, която защитава криптовалутата от сега съществуващите ASIC чипове, Proof-of-Stake е кардинално решение. Тази непрекъсната игра с нови нови хардфоркове изисква съгласието на обществото и високо качество на работата, за да се гарантира работоспособността на алгоритъма. Но при използването на Proof-of-Stake алгоритъма, значение имат не толкова изчислителните мощности, а количеството криптовалута в сметката. С други думи, вероятността за формиране на поредния блок в блокчейн веригата е пропорционална на неговите средства в тази криптовалута.

Този подход изключва използването на ASIC чипове и тази надпревара във въоръжаването. Но това решение директно премахва децентрализацията на криптовалутата, понеже бенефициентите получават твърде силни лостове на контрол.

Недостижимият идеал

Дори в един хипотетичен свят, в който няма ASIC, а добивът се осъществява само с помощта на графични карти, няма да има идеална справедливост. Тук проблемът е съвсем друг.

Именно универсалността и гъвкавостта на видеокартите, даващи възможност за добив на криптовалута, са една особена заплаха. В ASIC устойчивата Ethereum мрежа на втората по капитализация криптовалута в света, работят над 2 милиона видеокарти. Двата най-големи пула на Ethereum разполагат с по около 500 000 графични процесора. А следващият по големина пул има около 250 000 графични чипове. А това означава, че 3-те най-големи Ethereum пула могат да преодолеят 51% бариера на изчислителната мощност, което дава възможност за свободното презаписване на регистрите на повечето криптовалути. Сдържащият фактор тук е, че по този начин пада цената на криптовалутите, атакувани по подобен начин.

Многофункционалността на видеокартите, даваща възможност на майнърите с лекота да се прехвърлят от един начин на добив на криптовалута към друг, е истинският залог на децентрализацията. А ако големите притежатели на изчислителни мощности направят добива на дадена криптовалута нерентабилен, потребителите с видеокарти бързо преминават към добива на друга криптовалута. Но по този начин възниква друг проблем: бързият преход на майнърите понижава дохода на всеки един от участниците в криптовалутната мрежа. ASIC няма как да бъдат прехвърлени към друга криптовалута и по този начин рязко се съкращава простора за спекулации и се поддържа един сравнително стабилен курс.

Втвърдяването политиката на Китай по отношение електроенергията за добив на криптовалута ще способства за разширяване географията на майнинга. Поради оказвания от държавата натиск някои големи компании за добив на криптовалута се прехвърлиха от Китай в Исландия, Канада, Русия и други държави.

Междувременно редица експерти предрекоха, че позагубилата вече репутация Bitmain ще бъде конкурирана от Intel и Samsung, което ще оздрави пазара на специализирани чипове. Ако това наистина се случи, епохата на използването на видеокарти за добив на криптовалута ще завърши, както това се случи навремето с централните процесори.

Сега се появи нещо по-ново. Обществото на анонимната криптовалута ZCash обмисля вариант за съвместното използване на двата подхода – част от емисията ще бъде дадена на ASIC чиповете, а другата част – за добив с помощта на видеокарти. Този подход изисква сложно технологично решение и навярно отново ще чуем за него след известно време.

 


Сегашното разцепление в криптовалутното общество напомня княжеските междуособици през мрачното средновековие. Мощният технологичен пробив и бързото развитие на блокчейна се замениха със стагнация и разкол. Както и през IX-XI векове, разцеплението няма да доведе до нищо добро – ликвидността на популярните криптовалути ще се понижава като резултат от тяхното разделяне, а веригата от безкрайни хардфоркове с промяна на използваните алгоритми увеличава вероятността от грешки, да не говорим за загубата на доверие към отделните цифрови валути.

По всичко личи, че сме свидетели на преломен момент, който в момента определя бъдещето на криптоиндустрията. Сега се решава дали криптовалутите и начинът за техния добив ще издържат на натиска и на разцеплението, възникващо от непрекъснатите противопоставяния, изброени дотук.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
16 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

He зaлaгaйтe, чe bіtсоіn няĸoгa щe зaмecти дoлapa или няĸoя дpyгa oт тpaдициoннитe вaлyти зa вceĸиднeвни paзплaщaния – тoвa e eдин oт извoдитe oт нoв дoĸлaд oт opгaнизaциятa, ĸoятo пpeдcтaвлявa peдицa cвeтoвни бaнĸи пo cвeтa, цитиpaн oт СNN. Бaзиpaнaтa във Швeцapия Бaнĸa зa мeждyнapoдни paзплaщaния ĸaзвa, чe интepecът ĸъм bіtсоіn и дpyгитe ĸpиптoвaлyти я e нaĸapaлo дa пoглeднe пo-внимaтeлнo ĸaĸ тoчнo мoгaт дa бъдaт изпoлзвaни тe и c ĸaĸвo мoгaт дa дoпpинecaт зa иĸoнoмиĸaтa. Aвтopитe нa дoĸлaдa oбaчe нe ca впeчaтлeни, oпиcвaйĸи peдицa пpoблeми, ĸoитo щe ce пoявят, aĸo oпитaмe дa зaмeним тpaдициoннитe вaлyти c bіtсоіn или дpyги. Te дaжe… Виж още »

Ибн Ебн Ал Хамил
Ибн Ебн Ал Хамил

Защо пак намесваш биткойн. В статията се споменава само веднъж, а в твоя коментар 6 пъти. Нещата които пишеш са ясни на всички които се опитваш да обясниш, но разбери и ти – хората знаят че целта на биткойн не е да замени валутите… Например златото не ги заменя, не ходиш на магазина с кюлче злато и т.н.

aha
aha

той не пише, той копи/пейства неща които му се струват релевантни. Интересното е, че никога не поства източници различни от български и самия той си признава, че няма никакъв досег с биткойн, криптовалута и т.н. Прочита някакви неща, разбира ги до колкото може и ги поства.

Факт е, че няма никаква връзка между статията и написаното(копираното) в коментара му. Не знам, може да се чувства полезен по този начин.

тъй-тъй
тъй-тъй

@Ибн Ебн Ал Хамил Здравейте, както колегата aha отбеляза, това е копи-пейст от друго място. Набелязвам си интересни криптотеми от /бг/ интернет пространството и когато калдата праснат крипто статия, копи-пействам някоя статийка по въпроса. Не съм специалист по темата и това не е тайна. Относно златото – казвате, че всички са наясно, че криптовалутите няма да заменят парите и златото, ами преди няколко месеца не беше така, да не говорим какво става, когато човек цъфне в някой крипто форум – там продължават да си ги ръсят такива. Е аз пък, продължавам да си ги ръся моите. Относно ниската ми квалификация… Виж още »

Aha
Aha

Има малка особеност в приказката на Айнщайн. Тя едва ли е била насочена към хора, които са на 40, да речем, придобили самочувствие като за тази възраст, но със знания на 6г. и най-важното – напълно неспособни да приемат друго освен собственото си ограничено разбиране. Освен това да съдиш по разни коментари в Бг форум е палаво. По никакъв начин не можеш да го използваш за каквато и да е статистика или представителност. Ти лично си получавал редица отговори на „копи-въпросите“ си. На които си отговарял евентуално с някоя копи статия, която имам основателни предположения, че не си разбрал или… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

@aha Опитвам се да отговарям главно с цитати именно защото знанията ми по темата не са нищо особено. В края на краищата по-умни хора са го казали по-добре от мен, освен това повечето са експерти, аз си копи-пействам. Има и други ползи – влизаш в една статия, а четеш няколко по темата, информираш се, търсиш гледни точки. Целта ми? Колкото може повече информация за мен /имам нужда/ и за останалите. Нататък – всеки си преценява. Не ползвам криптофорумите за извор, нито ги цитирам – има много пристрастие и самозаблуда, но ги чета, за да знам настроението на криптообщността. Ще погледна… Виж още »

aha
aha

когато знанията ти не са „нещо особено“ няма как да отговаряш. Няма как да прецениш дали това което копираш е вярно или силно преувеличено, или пълна лъжа. Как търсиш гледни точки, при положение, че цитираш някакви български новинарски сайтове?! „Унуй крипто-нящо“ за което говориш е другата позиция на статия която ти сам постна. Плурализъм? Или няма нужда от него? И как така, при положение, че го правиш с „образователни“ цели и уж не разбираш, а само цитираш, не цитира веднъж нещо положително?

тъй-тъй
тъй-тъй

Извинете, но сайтовете, които цитирам, са преди всичко икономически, а хората, чието мнение ползвам са експерти /поне болшинството/. Знам, че вие не ги признавате за такива и няма как да е иначе – мнението им не съвпада с вашето. Ползвам бг сайтове защото нещата са лесно смилаеми за всеки. Сериозните цитати оставям на експертите. Що се отнася до това, че хитро пост вам само изгодни на мен мнения… Ами целта ми не е да бъда обективен /човек винаги е субективен/ и не крия че не харесвам криптовалутите. А и крипто-хайпа и без това е прекален. А дали съм имал право… Виж още »

aha
aha

Т.е. признаваш си, че не си обективен, че не си компетентен, че постваш неща които си мислиш, че са екпертни, но само в едната посока и всичко това обясняваш със „свободата на словото“… Определено „прави смисъл“!

тъй-тъй
тъй-тъй

Отдавна съм признал че не съм обективен и не съм компетентен. Признавам си го и сега. Освен това съм глупак. Разбира се и че съм пристрастен и че поствам материали в моя полза. Само не разбирам какво ви учудва в цялата работа? Нищо не обяснявам със свободата на словото, а се позовавам /има разлика/ – това беше в отговор на думите ви „нямаш право да пишеш“ и други подобни. Типично журналистически, вадите думи от контекста и ми ги слагате в устата. Първите три реда от този постинг са специално за вас – да ги копирате и ползвате в бъдещите ни… Виж още »

aha
aha

В същност, първоте 3 реда би следвало да ги постваш малко след като посочваш източниците си – рандом бг „икономически“ сайт. Нещо като подпис. Така би било по-коректно нали? Не съм казвал „нямаш право да пишеш“ в смисъл различен от – „не е коректно, понеже не си компетентен“. Естествено, че имаш право да се излагаш колкото искаш. Аз също имам право да напомням, че нямаш представа от нещата които копи/пействаш. Също така никъде не съм казвал, че цитираните от теб персони „нищо не разбират“, а че ти лично няма как да знаеш дали разбират или не поради 1вите 3 реда… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Хубав и сериозен коментар, добри доводи. Благодаря ви. Съгласен съм с много от нещата, които казвате. Разбира се, че имате право на мнение, или съгласие/несъгласие, фактът, че всеки път си говоря с вас също го потвърждава. По отношение на компетентността ми – ами именно това е целта – докато криптовалутите /това се отнася и за други неща/ не са ясни на лаици като мен, те не стават за нищо. Ще цитирам преводача на Дик Марчинко: „Целта е лекотата, умнико важен“, така че, докато материята „криптовалути“ не стане ясна и на шестгодишните деца, тя е безполезна, неизползваема, ненужна, безмислена. Неслучайно споря… Виж още »

aha
aha

„така че, докато материята „криптовалути“ не стане ясна и на шестгодишните деца, тя е безполезна, неизползваема, ненужна, безмислена“ това е пълна глупост. Никога шестгодишните и разбиранията им не са били мерило за това какво е полезно, използваемо и нужно. Единствената причина заради която го повтаряш, е, че ти допада как звучи. „Hecлyчaйнo cпopя имeннo oт пoзициятa нa нepaзбpaлия, нeĸoмпeтeнтния, пpиcтpacтния – пъpвo, зaщoтo нaиcтинa cъм тaĸъв и втopo, зaщoтo имeннo тaĸивa xopa ĸaтo мeн ca цeлeвaтa гpyпa нa пoвeчeтo пpoдyĸти, cтoĸи, ycлyги, aĸтиви.“ Не, няма нужда от такива като теб. Има нужда от неразбиращи, които задават въпроси, а ти не… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Добре, ще го кажа по-просто: Докато материята не стане ясна и за неспециалистите, тя ще си стои при специалистите. Неприятното е, че криптовалутната мафия иска за потребители именно неспециалистите, защото са лесни жертви, но пък те няма как да дойдат при тях, понеже нищо не разбират… и т.н. Получава се затвореният кръг на криптовалутната обреченост – ще се вдигне малко шум, ще има малко мода и с времето всичко ще отмине, а криптовалутите ще останат един от многото финансови инструменти, ползвани само и единствано от специалистите в задния фон на икономиката. Модата изтече, истерията премина. Активността в криптофорумите спада непрекъснато,… Виж още »

aha
aha

„Другите си тръгнаха. След една-две години на никой, освен на мафията, хакерите и спекулантите няма да им пука за криптото.“ Ама това „факт“ ли е или? Що не постнеш някоя статия от мънибеге, за да го потвърдиш? Или ти го говорят звездите? Как точно се формира този пост като мисъл в главата ти? Провидя ли го? „Разбира се, вие не сте на моето мнение“ Е как да съм при положение, че ти свободно заявяваш как си незапознат. Дори и по някаква случайност да си налучкал правилният отговор на задачата, пак не ти се признава отговора. И как точно „ще изчакаме“… Виж още »

тъй-тъй
тъй-тъй

Ами какво да ви кажа… то е видно и за неспециалистите. 🙂 Поздрави.

fud?
fud?

spreading FUD af