Нека се спрем на интересния въпрос, по какъв начин създателите на криптовалути се борят с производителите на ASIC чипове, специално създадени за бързо спечелване на цифрови пари и какви проблеми възникват при този процес.

В предишната част се спряхме върху специализираните ASIC чипове, които печелят на своите създатели милиарди долари. Но тяхното използване стана причина за дълбоко разцепление на криптообществото. Да разгледаме, защо тази технология предизвиква отблъскване от страна на обикновените представители на криптообществото и на основателите на криптовалути.

Използването на ASIC за добив на криптовалута дава възможност за получаването на много високи доходи на всеки вложен долар. Но началните капиталовложения за използването на специализираните чипове са многократно по-високи, отколкото закупуването на персонален компютър (който най-вероятно вече го има). При цена около $2000 (зависи от конкретния модел), ASIC чипът далеч не е достъпен за всички. Но ASIC са много бързи и хората, а по-често различните компании и организации, които могат да закупят значително количество от тези специализирани чипове, са малко. По този начин те разрушават основната ценност на криптовалутите – децентрализацията. Концентрацията на ресурси само в едни ръце доведе до това, че се наложи алгоритмите на редица криптовалути, като например Ethereum, Monero и ZCash, да станат устойчиви срещу ASIC чиповете. Но дали това ще спре ASIC гигантите?

Вятърни мелници

Майнърите получават основните си средства за операцията „затваряне на блока“, в който се записват транзакциите. За повечето криптовалути затварянето на блока става чрез Proof-of-Work алгоритъма, изискващ съществени изчислителни мощности. ASIC се справят много по-бързо с тази задача, в сравнение с централните процесори и видеокартите на обикновените компютри. Но е напълно възможно да се създаде такъв алгоритъм за приключване на работата с блока, че специализираният криптовалутен чип да работи бавно и да не се справя лесно. Именно по този начин се създава ASIC-устойчива криптовалута.

Но „бавно“ не означава, че алгоритъмът не може да бъде надхитрен. Относително лесното проектиране и производство на ASIC прави неизбежна появата на следващ, по-нов чип и ново специализирано оборудване. Отново се появява преимущество при добива на цифровите монети, особено след мащабиране на конструкцията.

Как реагира на това обществото, желаещо да поддържа ASIC неутралитет? Най-простото решение на ситуацията е да се измени алгоритъма Proof-of-Work. Това става чрез хардфорк на основната валута. При този процес се променя програмния код и някои основни правила за добив на съответната криптовалута. Това става за абсолютно всички участници в тази криптовалута. Персоналните компютри по принцип са създадени като универсални изчислителни устройства и с лекота приемат новите алгоритми. Но в ASIC чиповете алгоритъмът е твърдо зададен и дори съвсем малки промени в основния алгоритъм могат да ги направят безполезни. Ето защо, някои от основните криптовалута, като например Monero, Zcash, Ethereum, Vertcoin и някои други, все още се изчисляват чрез използването на видеокарти.

Производителите на ASIC устройства се стараят плавно да увеличават броя на тези устройства в криптовалутните мрежи, за да се избегне резкият ръст на изчислителните ресурси на криптомрежата. Точно това се случи с първите ASIC, които се появиха в Bitcoin мрежата през 2013 година.

Неотдавна Bitmain представи ASIC чипа E3 за добив на втората по капитализация криптовалута Ethereum, продажбите на който са планирани за месец юли тази година. Някои борсови аналитици побързаха да коригират прогнозите си за цените на акциите на AMD и Nvidia – най-големите производители на графични процесори за видеокартите. Те пресметнаха, че появата на ASIC схемите в добива на Ethereum ще доведе до понижаване на търсенето на графични процесори. При това Bitmain започва продажбите на тези чипове, въпреки че се появиха предположения, че Ethereum възнамерява да премине върху друг алгоритъм – Proof-of-Stake и тези ASIC ще станат съвсем ненужни.

За разлика от обикновената промяна в кодирането на блока, която защитава криптовалутата от сега съществуващите ASIC чипове, Proof-of-Stake е кардинално решение. Тази непрекъсната игра с нови нови хардфоркове изисква съгласието на обществото и високо качество на работата, за да се гарантира работоспособността на алгоритъма. Но при използването на Proof-of-Stake алгоритъма, значение имат не толкова изчислителните мощности, а количеството криптовалута в сметката. С други думи, вероятността за формиране на поредния блок в блокчейн веригата е пропорционална на неговите средства в тази криптовалута.

Този подход изключва използването на ASIC чипове и тази надпревара във въоръжаването. Но това решение директно премахва децентрализацията на криптовалутата, понеже бенефициентите получават твърде силни лостове на контрол.

Недостижимият идеал

Дори в един хипотетичен свят, в който няма ASIC, а добивът се осъществява само с помощта на графични карти, няма да има идеална справедливост. Тук проблемът е съвсем друг.

Именно универсалността и гъвкавостта на видеокартите, даващи възможност за добив на криптовалута, са една особена заплаха. В ASIC устойчивата Ethereum мрежа на втората по капитализация криптовалута в света, работят над 2 милиона видеокарти. Двата най-големи пула на Ethereum разполагат с по около 500 000 графични процесора. А следващият по големина пул има около 250 000 графични чипове. А това означава, че 3-те най-големи Ethereum пула могат да преодолеят 51% бариера на изчислителната мощност, което дава възможност за свободното презаписване на регистрите на повечето криптовалути. Сдържащият фактор тук е, че по този начин пада цената на криптовалутите, атакувани по подобен начин.

Многофункционалността на видеокартите, даваща възможност на майнърите с лекота да се прехвърлят от един начин на добив на криптовалута към друг, е истинският залог на децентрализацията. А ако големите притежатели на изчислителни мощности направят добива на дадена криптовалута нерентабилен, потребителите с видеокарти бързо преминават към добива на друга криптовалута. Но по този начин възниква друг проблем: бързият преход на майнърите понижава дохода на всеки един от участниците в криптовалутната мрежа. ASIC няма как да бъдат прехвърлени към друга криптовалута и по този начин рязко се съкращава простора за спекулации и се поддържа един сравнително стабилен курс.

Втвърдяването политиката на Китай по отношение електроенергията за добив на криптовалута ще способства за разширяване географията на майнинга. Поради оказвания от държавата натиск някои големи компании за добив на криптовалута се прехвърлиха от Китай в Исландия, Канада, Русия и други държави.

Междувременно редица експерти предрекоха, че позагубилата вече репутация Bitmain ще бъде конкурирана от Intel и Samsung, което ще оздрави пазара на специализирани чипове. Ако това наистина се случи, епохата на използването на видеокарти за добив на криптовалута ще завърши, както това се случи навремето с централните процесори.

Сега се появи нещо по-ново. Обществото на анонимната криптовалута ZCash обмисля вариант за съвместното използване на двата подхода – част от емисията ще бъде дадена на ASIC чиповете, а другата част – за добив с помощта на видеокарти. Този подход изисква сложно технологично решение и навярно отново ще чуем за него след известно време.

 


Сегашното разцепление в криптовалутното общество напомня княжеските междуособици през мрачното средновековие. Мощният технологичен пробив и бързото развитие на блокчейна се замениха със стагнация и разкол. Както и през IX-XI векове, разцеплението няма да доведе до нищо добро – ликвидността на популярните криптовалути ще се понижава като резултат от тяхното разделяне, а веригата от безкрайни хардфоркове с промяна на използваните алгоритми увеличава вероятността от грешки, да не говорим за загубата на доверие към отделните цифрови валути.

По всичко личи, че сме свидетели на преломен момент, който в момента определя бъдещето на криптоиндустрията. Сега се решава дали криптовалутите и начинът за техния добив ще издържат на натиска и на разцеплението, възникващо от непрекъснатите противопоставяния, изброени дотук.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари