fbpx
4.8 C
София

Към 2033 година енергийните компании на САЩ изцяло ще се откажат от въглищата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Аналитиците на инвестиционния холдинг Morgan Stanley публикуваха отчет, според който въглищата изцяло ще изчезнат от енергийната система на САЩ през следващите 12 години – до 2033 година. Ключова алтернатива ще станат възобновяемите източници – вятърните ферми и слънчевите електроцентрали, които до 2030 година ще осигуряват 39% от нуждите на САЩ от електрическа енергия, а към 2035 година техният дял ще достигне 55%.

Но според данните на управлението на енергийна информация на САЩ (EIA), през следващите две години делът на въглищата на енергийния пазар в Съединените американски щати ще нарасне. Управлението прогнозира увеличаване на използването на въглища от 20% до 22% през 2021 година и до 24% към края на 2022 година. Morgan Stanley не отрича тези данни, но отбелязва, че тук не става дума за тенденция, а за временен пик, който бързо ще бъде погасен от глобалния стремеж към чиста енергия.

Morgan Stanley сподели, че тази година цените на газта могат да нараснат с 48%, което ще доведе до по-голямото използване на въглища в енергийния сектор. Но след това използването на чистата енергия ще се увеличи.

Холдингът базира своята прогноза на победата на Джо Байдън. Новата администрация счита за приоритетно чистото производство на електрическа енергия, а самият президент обяви, че САЩ се завръща към Парижкото споразумение за климата и към новите стандарти за изхвърляне на парникови газове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини