В музея на американската автомобилна промишленост в Мичиган губернаторът на щата Рик Шнайдер (Rick Snyder) подписа пакет закони, които се очаква да издигнат Мичиган като световен лидер в проектирането и създаването на автомобили и автомобилни технологии.

Мичиган стана първият щат, който изцяло легализира безпилотните роботизирани автомобили. В този щат автономните автомобили могат:

  • Да излизат и да се движат по обществените пътища без водач зад волана (досега това бе разрешено само във Флорида)
  • Да се групират в автоколони (Флорида)
  • Да се предоставят услуги за безпилотни таксита по повикване (тази опция досега я нямаше никъде. Мичиган е първият щат, разрешил тази услуга)

robo-2

Разрешени са и масовите продажби на серийно произведени безпилотни автомобили, стига да се преминали съответните тестове и сертификация.

Също така, в Мичиган ще се тестват и внедряват технологиите V2V и V2I – комуникационните протоколи за осъществяване на безжични връзки между роботизираните автомобили. V2V е предвиден за връзки на разстояния стотици метри, а V2I за свърване със стационарни обекти.

robo-3

За тестването на електронната инфраструктура и технологиите V2I, в югоизточната част на щата е създаден най-големият в света електронен коридор с дължина над 190 километра. Около пътното платно на този коридор са поставени над 100 предавателя Dedicated Short Range Communications (DSRC), които обменят информация с автомобилите – гъста мъгла, непредвидено препятствие и други.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари