fbpx
6.7 C
София

Модулът за кацане на индийската мисия Чандраян-2 успешно се отдели от орбиталния космически апарат

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Модулът за кацане Викрам на индийската лунна мисия Чандраян-2, носещ на борда си мощен роувър, тази сутрин успешно се отдели от орбиталния космически апарат. След пет дни Викрам трябва да осъществи меко кацане на Луната. При успех, Индия ще стане четвъртата страна, чийто космически апарат е успял да кацне върху повърхността на Луната.

Чандраян-2 е втората индийска лунна мисия, която се състои от орбитална сонда, модулът за кацане Викрам и роувърът Прагаян. Мисията стартира на 22 юли тази година, а на 20 август индийският космически апарат влезе в орбита около Луната. След това бяха осъществени пет успешни маневри за постепенно снижаване на лунната орбита, която сега е с параметри 119х127 километра.

На 2 септември 2019 година модулът за кацане успешно се отдели от сондата, която остава да работи в лунна орбита с параметри 100х30 километра. Мекото кацане на Викрам трябва да се осъществи на 7 септември тази година в района на южния полюс на Луната. Преди това трябва да бъдат осъществени две маневри за корекция на орбитата в рамките на подготовката на мекото кацане.

Модулът и луноходът в рамките на един лунен ден ще изучават механичните, топлинните и химичните свойства на реголита с помощта спектрометри и друга научна апаратура. Ще бъдат направени и сеизмични изследвания. Космическата сонда трябва да остане в орбита около Луната минимум една година, като през това време ще търси следи от вода и ще изучава лунната йоносфера и екзосфера.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини