fbpx
-0.8 C
София

НАСА иска да изгради ядрени реактори на Луната

Най-четени

НАСА върви напред със своя план за захранване на лунни и марсиански селища с малки ядрени реактори.

Сега американското министерство на енергетиката и НАСА приемат предложения от изпълнители за съоръжения за ядрено делене, които могат безопасно да работят на Луната, съобщават от CNBC. Програмата все още е в начално развитие, но НАСА се надява до 2026 г. реакторите да работят на лунната повърхност, където да могат да осигуряват електрическото захранване на дългосрочни лунни аванпости.

Междупланетарно производство

Предложените атомни електроцентрали ще бъдат изградени на Земята и след това ще се транспортират в космоса, където всяка една от тях ще осигурява 10 kW мощност в рамките на едно десетилетие, съобщават от CNBC. Това захранване е еквивалентно на енергията, консумирана от три големи домакинства тук, на Земята, и достатъчно, за да поддържа оборудването и местообитанието на лунния екипаж захранени. И НАСА очаква, че няма да е необходимо използването на новаторски и революционно нови ядрени технологии, за да постигнат желаната цел.

„Ние сме в състояние да използваме години на научноизследователска и развойна дейност по усъвършенстване на горивата и материалите, както и неотдавнашни постижения в сферата на комерсиалния транспорт, за да намалим риска от дефекти в технологията и да постигнем заложените цели преди поставения краен срок от 2026 г.“, казва Стив Джонсън, директор на космическата ядрена енергия и директор на отдела по ядрени технологии в Националната лаборатория в Айдахо, казват от CNBC.

Критиците на програмата заявиха пред CNBC, че може би има по-голям смисъл да се разчита на слънчева, а не на ядрена енергия. Но защитниците на ядрената енергия от своя страна казват, че дългите нощи и силните колебания в слънчевата светлина на други космически обекти биха направили възобновяемите източници ненадеждни.

„Тези мисии могат да изискват различни слънчеви, радиоизотопни енергийни системи за делене, за да се даде възможност за предлагане на широк спектър от взискателни решения“, казва Антъни Каломино, ръководител на платформата за разработване на ядрени технологии на НАСА, пред CNBC.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини