6.8 C
София

В крайна сметка ибупрофенът не вреди при COVID-19, а помага

Най-четени

Настъпилата в началото на годината глобална пандемия от коронавирус постави на пауза целия свят. Тази кризисна ситуация доведе до огромно медийно внимание и засилен интерес от страна на хората как да се предпазят.

Потребителите непрестанно търсят онлайн информация по темата, а тя не винаги е обоснована с научни факти и това води до „информационна пандемия“ дезинформация, погрешни схващания и митове.

Един от пресните примери за това е появилата се противоречива информация за влиянието на ибупрофен при случаи на коронавирус, която отразихме и ние

Всичко започна, когато на 11 март изследователи от университетската болница в Базел публикуват писмо в The Lancet Respiratory Medicine, в което казват, че ръстът на конкретен ензим, наречен ACE-2, може да увеличи риска от заразяване с коронавирус. Някои заболявания изискват от пациентите да приемат лекарства, които намаляват възпалението, наречени ACE-2 инхибитори, но тези лекарства увеличават ACE-2 ензимите. Не е ясно дали има връзка, но на 14 март министърът на здравеопазването на Франция Оливие Веран публикува в социалните мрежи предупреждение, че приемът на противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, кортизон и други, могат да бъдат фактор за влошаване на инфекция с COVID-19 и препоръчва при нужда приема на парацетамол.

Това изявление, макар неподкрепено с доказателства, предизвика съмнения и истински медиен фурор по целия свят. Редица новинарски сайтове написаха, че ибупрофен влошава COVID и в никакъв случай не трябва да се приема при коронавирусно заболяване.

Няколко дни по-късно световните здравни власти излязоха със становища, за да потушат слуховете. Експертната група за коронавируса на Комисията по хуманните лекарства към Обединеното кралство заключи:

“Пациентите могат да приемат парацетамол или ибупрофен при самолечение на симптоми на COVID-19 като температура и главоболие.“

От своя страна Световната здравна организация заяви в туит, че “не застава против употребата на ибупрофен”. Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) добави, че “към момента не съществуват научни доказателства, които да доказват връзката между ибупрофен и влошаването на състоянието при COVID-19.

“Когато започват лечение на температура или болки, свързани с COVID-19, пациентите и здравните специалисти трябва да имат предвид всички налични лекарствени продукти, включително парацетамол и НСПВС”, написаха още от ЕМА.

В началото на този месец стана ясно, че лекари от Великобритания провеждат медицинско изследване дали ибупрофенът може да помогне на пациенти с COVID-19. Според екипите на болница „Св. Томас“ и „Кингс Колидж“ в Лондон ибупрофенът може да облекчи дишането на пациентите и по този начин да намали използването на респиратори.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини