fbpx
-0.8 C
София

Коронавирусът не е особено опасен, мерките са пресилени – Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница

Най-четени

След като вчера в страната бяха регистрирани първите два случая на коронавирирус, в България вече започнаха да се взимат допълнителни мерки около разпространението му. На извънредно заседание на Министерски съвет бяха обсъдени редица предложения, включващи временно прекратяване на обществени прояви – забрана за провеждане на театри, кина и др.

Ще бъдат прекратени заниманията във ВУЗ-овете, затворени детски градини и училища. Планирани спортни прояви ще се провеждат без публика. Въпреки че не бяха приети, от министри и специалисти се чуха предложения за затваряне на достъпа до градове, в които има случаи на вируса.

Същевременно един от специалистите в България, доц. д-р Атанас Мангъров, директорът на детското отделение в Инфекциозна болница заяви неколкократно пред медии мнението си, че мерките и говоренето за вируса са пресилени, той не е опасна болест.

„В 80% от случаите са леки или ги няма. В около 15% от случаите има симптоми, които са идентични с тези на грипа, който в момента се вихри. Не всички, които се разболеят, ще умрат. Не всички, които са с този вирус, трябва да навлизат в болница. Ако това се направи, болниците много скоро ще се препълнят и лекарите ще се заразят. Тогава няма да има къде да се настанят тежко болните и няма да има кой да ги лекува“, обясни Мангъров.

Това е нещо, което човек с него може да ходи на работа, но може да заразява не по-малко, отколкото някой, който бере душа в болница. Всичките тези карантинирани на хора, за които е доказано или са съмнителни – хубаво, но в голямата част на тези хора им няма нищо. Това, върху което трябва да се съсредоточим, е какво ще правим с хората, които някой ден ще тръгнат да умират, които ще се нуждаят от дихателна реанимация и интензивни грижи.

Ако болниците са задръстени с хора, които са там просто, за да бъдат карантинирани, къде ще ги настаняват истинските болни. Защото всяка болница много обича да приема здрави болни.

Доцентът коментира и информацията за „нулев пациент“ в България, който Бойко Борисов обяви, че е гражданин, пътувал в Гърция.

Тези неща не са от вчера. Те са сигурно от седмица. И това, което се говори, за кой е началният случай, няма никакво значение, защото той най-вероятно не е един, а са няколко. Ние имаме много тесни връзки с Италия, не толкова тесни с Китай, но всеки ден от Италия се връщат хора.

Относно карантината и влизането в болницата, доцентът каза, че никога не би влязъл някъде да го карантинират, защото ако там има други, които са заразени, ще заразят и здравите. Специалистът препоръча съмнителните пациенти да спазват карантина в домовете си.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини