14.1 C
София

Швеция представи първата в света партида екологична „зелена“ стомана

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Проектът Hybrit, в който са обединени усилията на три шведски компании – SSAB, LKAB и Vattenfall обяви поредния си успех: първата доставка на стомана, произведена без използването на въглища. Първата пробна партида бе закупена от Volvo AB, която ще използва екологичната стомана за сглобяване на прототипи на нови автомобили. Ако експериментът се окаже успешен, пълноценното масово производство на екологична стомана ще започне през 2026-а година.

Традиционната стоманодобивна промишленост, при която традиционно се използва кокс, всяка година изхвърля в атмосферата огромно количество парникови газове, които възлизат на 8% от световните емисии. Но наскоро проектът Hybrit започна производството на чиста стомана, при която не се използват коксови въглища и не няма вредни емисии. Те са заменени с водород и електричество, които се получават единствено от възобновяеми източници – тоест, използва се така нареченият зелен водород.

Зеленият водород от своя страна, е ключов елемент от плановете на Евросъюза за постигане на въглеродна неутралност към 2050 година.

„Първата екологично чиста стомана в света не е само пробив за SSAB, но и и доказателство за възможността за преход и съществено намаляване на глобалната въглеродна следа на стоманодобивната промишленост. Ние се надяваме, че тази стъпка ще вфъхнови всички, които искат по-бързо да направят преход към чисто производство“ – заяви Мартин Линдквист. президент на SSAB.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини