fbpx
4.2 C
София

На какви нови стандарти за горивна и въглеродна ефективност ще отговарят новите автомобили в САЩ?

Най-четени

Министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутигиг представи новите по-строги стандарти на страната за икономията на горива в превозните средства, които според него ще спестят не само много пари на американците, но и ще помогнат за намаляване на въглеродните емисии и борбата с изменението на климата.

„Когато тези стандарти влязат в сила, американците, които купуват ново превозно средство, ще харчат по-малко за бензин, отколкото биха харчили, ако не бяхме предприели тази стъпка“, каза Бутигиг по време на пресконференция от петък във Вашингтон. „Пресметнахме, че тези нови мерки ще доведат до предотвратяването на изпускането на 5,5 трилиона паунда (2,5 трилиона килограма) въглероден диоксид в нашата атмосфера до 2050 година.“

До 2026 г. средностатистическите нови превозни средства в САЩ ще трябва да извървяват поне 49 мили (около 78,9 км) с един галон бензин (около 3, 76 литра) според ревизираните корпоративни стандарти за средна икономия на гориво, заяви Бутигиг. Новите стандарти ще увеличат горивната ефективност с 8 процента годишно за превозните средства, които са произведени през годините 2024 – 2025 и около 10 процента годишно за моделите от 2026.

„Това означава, че ако зареждате автомобила си четири пъти месечно по настоящите стандарти, то след това ще трябва да го зареждате до три пъти месечно въз основа на новите средни стойности. И, разбира се, това би спестило на едно типично американско домакинство стотици долари.“

Новите стандарти, които бяха разкрити за първи път миналата година, са част от по-големите усилия на президента на САЩ Джо Байдън да промени правилата, въведени от Доналд Тръмп, така че САЩ да се върне към стандартите за икономията на гориво от ерата на Обама от преди близо десетилетие.

Миналия август Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ предложи нови стандарти, които ще увеличат горивната ефективност с 8 процента за моделите превозни средства, произведени през годините 2024 – 2026 и по този начин прогнозната средна стойност за целия нов автопарк ще се увеличава с 12 мили за галон на година. Според новите правила собствениците на автомобили се очаква да спестят 140 милиарда долара от спестяване на гориво за нови превозни средства, продадени до 2030-та година и 470 милиарда долара до средата на века.

Агенцията за опазване на околната среда, в набор от паралелни правила, заяви, че пътническите превозни средства ще трябва да достигнат средно 55 мили (88,51 км) за галон бензин до 2026-та година, което е малко над целта на Обама от 54 мили за галон алал, но значително увеличение спрямо стандарта за 38 мили за галон (61,15 км), което въведе Тръмп по време на своето управление. От ЕPA от своя страна изчисляват, че новият стандарт ще предотврати отделянето на 3,1 милиарда тона въглероден диоксид до 2050-та година и по този начин на собствениците на автомобили ще бъдат спестени 420 милиарда долара разходи за гориво.

Бутигиг също така призова Конгреса на САЩ да приеме пакета от стандарти на Байдън Build Back Better, който ще въведе редица екологични инициативи, включително намаляване на данъците за покупка на нови електрически превозни средства на територията на страната.

Как изглежда автопарка в САЩ?

Необходимостта от нови данъчни кредити за субсидирано закупуване на електромобили говори много за проблемите с автопарка по пътищата на Америка днес. Ако в представите ви това е страна, в която почти всеки втори кара чисто ново превозно средство, то това е илюзорно. Истината е, че огромна част от автомобилите, които се движат и по пътищата на Америка, са наистина много стари, неефективни, с много ниски нива на икономичност, а някои от тях са с авангардни двигатели, които не могат да се похвалят с особена горивна ефективност, но могат да смаят читателите с огромна кубатура и колосално за нашите представи потребление на изкопаеми горива. Днес в САЩ има около 280 милиона коли и камиони, като само 3 процента от тях са електрически – като това всъщност е една от най-високите стойности на електрифициране на автопарка по света, но все още това говори за една наистина плашеща от екологична и ресурсна гледна точка картина.

Американците обикновено купуват между 16 – 17 милиона автомобила всяка година, което би означавало, че биха били необходими около 16 години продажби само на електрически автомобили, за да могат да бъдат напълно заменени всички автомобили с двигатели с вътрешно горене, които в момента се движат по пътищата. Освен това страната би се нуждала и от евентуална пълна забрана на използването на автомобили с ДВГ. На този етап, разбира се, няма изгледи да се планират подобни мерки, но на по-късен етап не е изключено нещо подобно да бъде разгледано.

Миналата година президентът Байдън подписа изпълнителна заповед, която нарежда на федералното правителство да инвестира милиарди долари за закупуването на електрически превозни средства, за модернизирането на федералните сгради и използването на властта за правителството за преминаване към по-чисти форми на електроенергия. И точно тази седмица Байдън се позова на Закона за производството на отбранителни изделия, за да засили националния добив и преработката на ключови минерали, използвани в батерии за възобновяема енергия и електрически превозни средства.

Правилата на президента също така изглежда ще запазят и така наречената „вратичка за леки камиони и големи ППС-та“, която позволява на превозните средства, които са по-големи и по-тежки, в това число и за автомобили като SUV и пикапи, а не само камиони, да могат да отговарят на по-различни стандарти за горивната ефективност, отколкото по-малките превозни средства, като същото важи и за нивата на замърсяване. Това донякъде се оправдава от експертите по темата с нивото на постигнатото към момента технологично и ресурсно развитие на автомобилната индустрия, което може би все още не е готово да предложи по-ниски нива на вредни емисии и значително по-висока горивна ефективност на автомобилите, които имат по-големи и тежки купета, по-висока конструктивна мощност или конструктивни специфики, тъй като самите модели изискват мощни двигатели с висока подемна сила, които далеч невинаги са най-горивно ефективните и въглеродно неутралните. На фона на това обаче американската автомобилна индустрия по същество спря да произвежда малки преводни средства и седани в полза на големи камиони и SUV, които имат по-високи маржове на печалба при самите продажби, повече вложено оборудване, суровини и технологии, което респективно ги прави по-изгодни за автомобилните производители. На този етап все още няма ясно заета страна и отношение по това изключение от законодателството и стандартите, като представител на Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ на този етап не е отговорила на запитвания за допълнителен коментар, изпратени от няколко големи медии и онлайн платформи.

Какво предстои в индустрията?

По всичко личи, че автомобилните производители на превозни средства с ДВГ ще се изправят пред все по-големи и по-големи предизвикателства в това да покриват изискванията на горивна ефективност и въглеродна неутралност, като това вероятно би могло и да оскъпи до известна степен новите превозни средства, които ще се предлагат на потребителите, на фона на и без това продължаващата криза с недостига на чипове, който причинява отлагане на производството или значително поскъпване на много съвременни модели автомобили. Въпреки това обаче, изглежда правителството на САЩ поставя на първо място дългосрочните си перспективи и цели в тази насока, които явно смята, че оправдават средствата. Постигнатите икономии от разходите за гориво за крайните потребители биха могли да компенсират в по-голяма степен едно евентуално поскъпване на новите автомобили, а намаляването на въглеродните емисии е ключова кауза, за приоритета на която не може да има второ мнение. По времето на предходния президент на САЩ Доналд Тръмп имаше едно поемане в обратната посока и елиминиране на много от постиженията и зададения тон на дискусията около стандартите на превозните средства от администрацията на Обама, както и един регрес по отношение на развитието на екологичните норми и ефективност, но за щастие администрацията на Байдън изглежда прилага непреклонно механизми, чрез които да върне обратно прогреса и да продължи да работи по дългосрочните климатични и енергийни цели на страната.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини