8.6 C
София

Не оцеля първото израснало на Луната растение

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Вчера съобщихме, че на борда на китайската лунна лаборатория Чанъе-4, която извърши меко кацане на повърхността на Луната, е покълнало едно от семената на памука. Но растението не оцеля и на деветия ден от началото на експедицията загина.

Семената на памука се намират в херметичен контейнер, поставен в специален отсек на лунната лаборатория. За съжаление, растението не оцеля по време на лунната нощ, когато температурата пада до -150 °С. Един от организаторите на биологичния експеримент Ксяй Генгшен (Xie Gengxin) каза, че растителният живот в контейнера не е могъл да издържи на тези твърде тежки условия.

Въпреки това, Китай счита постигнатият резултат за „гигантска крачка за човечеството, която в бъдеще ще помогне за отглеждането на растения, подходящи за храна на астронавтите„. Освен това, „изучаването на растежа на растенията в условията на ниската лунна гравитация полага основите за създаването на една бъдеща космическа база“ – заяви професор Лю Ханлун (Liu Hanlong), главен ръководител на експеримента.

Да си припомним, че космическият апарат Чанъе-4 бе успешно изведен в космоса на 8-ми декември миналата година. Основната задача на проекта Чанъе-4 е изследване на малко изучената обратна страна на Луната. Сигналите от другата страна на луната не могат да се приемат директно от Земята и Китай използва сателита-ретранслатор Цюецяо.

Абонирай се
Извести ме за
guest
22 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини