15.4 C
София

Нивото на марсианския кислород периодично нараства, а учените не знаят защо

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Специалистите на НАСА направиха подробен анализ на сезонните промени на газовете в атмосферата на Марс по данните, изпратени от апарата Curiosity. Оказа се, че концентрацията на кислород в атмосферата на Червената планета всяка пролет осезателно нараства, а учените не знаят защо.

В продължение на шест години марсианският роувър изпращаше данни за атмосферата на планетата. От получената информация е известно, че атмосферата на Марс се състои от 95% въглероден диоксид, 2,6% азот, 1,9% аргон, 0,16% кислород и 0,06% въглероден монооксид.

На повърхността на Марс съществува известна циркулация на молекулите, което е свързано със сезонните промени при настъпването на зимата и пролетта. Поведението на азота, прогнозирано от учените, напълно съвпада с направените прогнози.

Но с кислорода ситуацията е друга. Всяка пролет, неговото количество нараства с 30% (от наличните 0,16%), а есента пада до нивата, прогнозирани чрез анализа на протичащите химични процеси. Любопитно е, че през всяка година количеството кислород е различно. Като че ли всяка пролет нещо произвежда кислород, а през есента го премахва.

Засега учените не могат да кажат какво би могло да е това. Забелязва се корелация в промените на пропорциите на метана и на кислород в атмосферата на Марс и може би тези два процеса някак са свързани. Но поведението на кислорода на Червената планета не може да бъде обяснено с нито един от известните химически процеси.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини