Нов вирус се крие под образа на печено пиле по бикини в MSN Messenger

0
27

Ако във вашия MSN Messenger се появи образът на печено пиле по бикини, това не е признак, че полудявате или че имате халюцинации от глад – става въпрос за символа на два от най-новите компютърни вируси, които се вихрят в мрежата.

Червеите Bropia.E и Gaobot.CTX се разпространяват чрез чат услугата на Microsoft, дегизирани като снимков файл, а имената им могат да бъдат най-рaзнообразни. Разширенията варират между .pif и .scr.

Сред най-често срещаните наименования на файловете са bedroom-thongs.pif, LMAO.pif, Webcam.pif, hahahaha.pif и LOL.scr.

Ако отворите файла, на екрана ви ще се появи доста интересно изображение, което със сигурност ще ви развесели – картинка с апетитно печено пиле, което явно се е пекло на слънце по банкси. Пред вас то се явява голо-голеничко, показващо “разлики” с местата, които са били покрити с банския костюм. Радостта ви обаче няма да продължи дълго, защото съвсем скоро ще осъзнаете, че сте дали достъп до компютъра си на един от двата вируса.

Червеите се копират в C-директорията и започват да изпращат файлове чрез MSN messenger до всички активни потребители от списъка на MSN. За да бъде успешна операцията, прозорецът на MSN messenger трябва да бъде отворен на заразения компютър.

Междувременно “печеното пиле” си създава и свои допълнителни файлове на твърдия ви диск, включително папка, кръстена winhost.exe, която съдържа червея Gaobot.CTX. Той оставя отоворена вратичка в системата, от която могат да се възползват хакери, за да проникнат в компютъра ви.

Ето защо, както със сигурност IT специалистите от вашия офис постоянно ви повтарят, не трябва да отваряте странни на вид и неочаквани от вас файлове. Ако толкова държите да ги видите, пуснете една предварителна проверка през антивирусната ви програма. И не разчитайте на това, че съдържанието на даден файл е сигурно само защото ви го е пратил някой познат. Подобен вид вируси залагат именно на вашата доверчивост в това отношение и успяват да заразят хиляди компютри само за няколко минути.
Източник: investor.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари