Нов експеримент за добив на криптовалута, но с бюджетни видеокарти

20
3683

В началото на месец юли съобщихме за седемдневен експеримент за добив на криптовалута с помощта на домашен компютър. Тогава три компютъра с различни видеокарти работиха непрекъснато в продължение на една седмица, за да се разбере, дали към днешен ден добивът на криптовалута с домашен компютър е печеливша дейност. Отговорът се оказа положителен. Но тогава се използваха сравнително скъпи видеокарти. Сега специалистите на същия уеб портал решиха да проверят, какво ще се получи, ако се използват бюджетни графични карти. Тествани са пет видеокарти от по-ниския ценови клас.

Новият експеримент

Правилата на новия експеримент са същите. Този път ще използваме видеокартите Nvidia GeForce GTX 1050 ti, AMD Radeon RX470, AMD Radeon RX570, AMD Radeon RX480 и AMD Radeon RX580. В Amazon тяхната цена е около $170, но тук могат да бъдат използвани и видеокарти втора употреба, които струват двойно по-малко.

Действаме по същия начин: за всяка графична карта избираме най-подходящата – тоест най-печелившата за добив криптовалута с помощта на онлайн калкулатора 2CryptoCalc. След това се включваме към пула 2Miners и забравяме за всичко за една седмица. След седем дни пресмятаме печалбата (а може би загубата?) и правим изводи.

Добив на криптовалута с видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050 ti

Да започнем с GTX 1050 ti, понеже това е единствената „зелена“ видеокарта – тоест на Nvidia в този експеримент. Този модел има 4 GB буферна памет, което позволява добива на немалко видове криптовалути. Коя е най-подходящата ще ни подскаже калкулатора 2CryptoCalc.

В този калкулатор е заложено колко колко може да се спечели от всяка криптовалута към днешен ден. Тази информация е достатъчна, за да изберем най-подходящия токен и да генерираме най-много пари. Да напомним, че това са само прогнози.

За да се направи избора на най-подходящата за добив криптовалута за конкретна видеокарта, е необходимо в калкулатора да се въведе нейния хешрейт – тоест, нейната производителност за всеки алгоритъм. За GTX 1050 ti калкулаторът съветва да се добива ZelCash.

Ако добивът на криптовалута ви изглежда като нещо твърде сложно, вижте следното видео, което показва, че процесът на се различава от ежедневната работа с компютър.

Прогнозната печалба от добива на ZelCash с помощта на видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050 ti

След като криптовалутата е избрана, остава да разберем приблизително колко ще спечелим от нея. И така, в таблицата на калкулатора 2CryptoCalc кликваме върху ZelCash. Прогнозата е, че за една седмица могат да се получат $2,39 в ZelCash еквивалент.

Курсът на ZelCash в датата на експеримента (22 юли) е 12,50 цента. А след една седмица стана 14,05 цента.

Печалбата от добива на криптовалута с GTX 1050 ti

Време е да се включим към пула 2Miners и да стартираме добива. Всичко продължава седем денонощия непрекъснато, като пулът показва и статистиката от използването на нашата видеокарта.

За седем дни този компютър успя да генерира 16,57259 ZEL или $2,328. Това е нашият приход и е време да пресметнем разхода.

Основният разход при добива на криптовалута е електрическата енергия. Нашият компютър заедно с видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050 ti консумира 130 W на час. Това са 21,84 киловатчаса електроенергия за една седмица.

Средната цена на електрическата енергия (в оригинала) е 9 цента на киловатчас и за седем дни работа ще бъде изхрачената електроенергия за $1,38. Остава да изчислим печалбата – $0,948 за седмица.

Nvidia GeForce GTX 1050 ti ни носи печалба от 0,948 долара на седмица

Ако сумата ви е разочаровала, нека да се спрем на следното:

  • Видеокартата Nvidia GeForce GTX 1050 ti не е скъпа и не е длъжна да носи милиони
  • За една година печалбата ще достигне $42,29, а това все пак са някакви пари
  • Курсът на криптовалутата може да се покачи, а това ще увеличи печалбата
  • Хешрейтът на една малка криптовалутна ферма растат непропорционално. Компютърът и GTX 1050 ti изразходват по 130 W на час, от които 80 W са на видеокартата. Останалите 50 W са за дънната платка, паметта и т.н. Ако се поставят две видеокарти GTX 1050 ti, производителността на добива ще нарасне двойно, а консумацията на електрическа енергия с около 60%, Ако графичните карти са четири, то хешрейтът ще нарасне четворно, а консумацията тройно.

Добив с помощта на AMD Radeon RX470

Остават четири бюджетни видеокарти, с които трябва да направим същото. Следва Radeon RX470. Да отбележим, че „червените“ видеокарти – тоест, на AMD, по-добре се представят в добива на Ethereum и Ethereum Classic. Обикновено именно за добива на тези криптовалути се използват.

Да преминем към практиката. Както се и очакваше, калкулаторът 2CryptoCalc изчисли, че най-изгодно е да се извършва добива на Ethereum Classic.

Да проверим, колко може да получим за една седмица. 2CryptoCalc прогнозира, че
можем да получим $3,81.

Ето го и актуалният курс към датата на експеримента:

В действителност се получиха 0,55406 ETC или $3,32. Тоест, прогнозата бе малко пресилена.

Причините за по-ниския резултат са две: за една седмица курсът на Ethereum Classic (ETC) падна от $6,45 на $6,0. И второ, през тази седмица се увеличи сложността на добива от 115,06 Т на 123,34 Т. Това означава, че майнърите в мрежата са станали повече и печалбата трябва да се дели между повече хора.

Компютърът с AMD Radeon RX470 изразходва 165 W на час. За една седмица това са 27,2 киловатчаса, които струват $1,75.

В крайна сметка, седмичната печалба от AMD Radeon RX470 е $1,75

За една година това са $82. Видяхме, че сложността на добива е променлнива. Възможно е да ни провърви и добивът да стане по-лесен. Разбира се, може да стане и по-труден.

Добив на криптовалута с помощта на AMD Radeon RX570

Следващият участник е компютър с RX570. Тази видеокарта много прилича на RX470 и калкулаторът отново предлага добива на Ethereum Classic.

Виждаме, че ETC би трябвало да донесе по около 59 цента за едно денонощие.

2CryptoCalc прогнозира $4,07 на седница

Това е един доста добър резултат, особено като се има предвид, че добивът на криптовалута е пасивна дейност.

И така, за една седмица компютърът с AMD Radeon RX570 генерира 0,60282 ETC или приблизително $3,61.

Резултатът отново е по-нисък от прогнозния. Причините са съвсем същите, понеже криптовалутата е същата.

Компютърът с RX570 изразходва 160 W на час, което е 26,88 киловата или $1,70.

Тоест, видеокартата AMD Radeon RX570 за една седмица ни донесе $1,91.

След една година тази сума ще нарасне до около $100, които ще стигнат за закупуването на още една видеокарта. Има и друг момент. Хората със стаж в тази дейност правят тънки настройки на хардуера и софтуера, с които достигат до 30% по-малка консумация на електрическа енергия.

Добив с AMD Radeon RX480

Още една много добра видеокарта, която показва потенциала си при добива на Ethereum Classic. Калкулаторът 2CryptoCalc показа точно това:

Прогнозната печалба е $4,18 на седмица. Но вече знаем, че резултатът ще бъде по-нисък, точно както бе при предишните две видеокарти в този експеримент.

Една седмица добив с помощта на RX480 донесе 0,60034 ETC или $3,60. Резултатът е по-нисък поради същите причини – спад в курса на тази криптовалута и увеличаване сложността на добива.

Компютърът с RX480 харчи повече – 180 W на час или 30,24 KWh, което е еквивалентно на $1,91.

Печалбата от AMD Radeon RX480 е $1,69 на седмица.

За една година това са си 88 долара, които са достатъчни за още една бюджетна графична карта, с която добивът ще носи двойно повече пари.

AMD Radeon RX580

Последният претендент е RX580. Калкулаторът 2CryptoCalc препоръчва ETC пула на 2Miners. Така и ще направим.

Прогнозираният доход на Ethereum Classic с помощта на RX580 е $4,27. Ясно е, че както при предишните графични карти, реалният приход ще е по-малък.

Така и стана. Компютърът с видеокартата RX580 успя да генерира 0,58615 ETC или $3,5169 за една седмица.

Компютърът с тази видеокарта изразходва същата електрическа енергия – 180 W на час. Това са $1,91 разход за седем дни.

Печалбата от генерирането на криптовалута с помощта на AMD Radeon RX580 е $1,60 на седмица.

Ето и едно интересно видео за добива на Ethereum Classic:

Крайните резултати от експеримента:

А сега да представим постигнатата печалба от петте графични карти в рамките на една седмица:

  • GeForce GTX 1050 ti — 0,948 долара;
  • AMD Radeon RX470 — 1,57 долара;
  • AMD Radeon RX570 — 1,91 долара;
  • AMD Radeon RX480 — 1,69 долара;
  • AMD Radeon RX580 — 1,60 долара.

Струва ли си да се занимаваме с добива на криптовалута?

Тази година е благоприятна за криптовалутите. Курсът на биткойна за кратко време достигна $13000, което доведе до повишаване цената на всички останали криптовалути. Прогнозите на повечето финансови анализатори са, че ще има нов цикъл на ръст, а не на спад на цифровите пари.


Отново да напомним, че добивът на криптовалута в продължение на една седмица няма да ви даде възможност да си купите скъп автомобил и яхта, но ще получите някакви пари. За една година те ще са достатъчни за закупуване на нова графична карта, а представените изчисления показват, че е възможно да удвоите вложените в тази дейност пари. Дори може да се мисли за малка домашна ферма с осем, а защо не и повече видеокарти. Да напомним отново, че всичко това се отнася за средата на 2019 година.

20
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
8 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Абу Бакр ал Багдади
Абу Бакр ал Багдади

5-6$ на месец са прекалено много пари.
Не ми трябват чак толкова, за това не мисля да „копам“.

Dave
Dave

от една карта 1,90 от 100 190…

Срам за България
Срам за България

А климатика, да им пази хладно? Колко ти е печалбата сега? Или май за „ферма“ трябва хамбар за 200 000лв

anonymous
anonymous

и без климатик могат да си работят нормално, все пак да не забравяме че само 2 месеца от годината сумарно е горещо….

dsaa
dsaa

Ти в България ли живееш? От май до края на октомври е жегаво. Случвало се е и декември да е над 20 градуса.

5$ на седмица, че някои на час взиамам повече.

мъни
мъни

Колко хора едва си избиха вложените пари от тая кибер проституция.

мустанг
мустанг

Когато има будали, има и печеливши.

the professor
the professor

работата е там, че при копаенето колкото повече блокове се изкопаят толкова по трудно става… тоест печалбата ще пада… следователно не трябва да се разчита на копаенето, а на спекулациите на борсата и скока на цената на валутата… и в случая е по лесно (ако разбираш от бизнес, икономика и борсови операции) вместо да копаш, да купуваш и продаваш по време на спекулациите, пък балъците да копат…

Палуестиниец
Палуестиниец

Съгласен съм със статията, че няма никаква ползва.
Ако се вземе предвид, че в България тока е много по-скъп отколкото в статията, то може да се окаже, че е много на загуба.

тъй-тъй
тъй-тъй

Вие подигравате ли се с тази статия, или нямате представа как се изчисляват активите и пасивите? Една инсталация за копане е от средно шест видеокарти /това е, така да се каже, минимумът/. След това трябва помещение, охлаждане и т.н. Минимален стартов капитал за започване на копаенето – грубо около 5000-10 000 лв. Това е с една копачка. А една копачка не стига за никъде. И така, вкарваме капитал 5000 лв. за да изкарваме 5-6 долара на месец /дори да умножим по шест, колкото са картите в една копачка, се получават забавните 36 долара месечно/. И при това, не сме смятали… Виж още »

Оня
Оня

Всичко това щеше да е вярно, ако цената на техниката и електроенергията бяха същите както там !!!

Статията е абсолютно безсмислена за родните условия

assa
assa

То и за америка да е, тези пари дето се вадят са направо смешни за техния стандарт.

оаяояаоаяо
оаяояаоаяо

ако е толкова печелившо защо производителите на видеокарти не ги продават а да си направят ферми

Мирослав
Мирослав

„Към сряда, общият брой на добитите биткойни достигна 17 850 000. Това прави 85% от общо 21 милиона. Според мнозина това означава, че недостигът е на път да започне.“ _____ Подготвят почвата, за голямото набълбукване. Сега лапни-шарана яростно кълве и по-късно ще разбере, че дори примамката е изкуствена. _____ “ При текущите цени, активът е с 50% надолу от най-високия си връх, което означава, че това може да се окаже най-добрата цена за покупка досега.“ Юруш на изгодният и топъл Биткойн, не остана. Но пък за това има множество други криптовалути, чрез които усвояването на парите на лапни-шараните ще продължи.… Виж още »

бай Пенчо
бай Пенчо

кьорави тъпанари живеят на планетата Земя, някой им плаща за кухи смятания и никой не знае какво толкова се смята, обаче нали се плаща нещо, гледам в статията всяка валута си имала алгоритъм по който нещо се смята и какво се смята пак да попитам, нищо тъпизми се смятат за тъпаците от Земята ….

(това смятане на видеокартите е като тъпата телепатия на зеления)