Няма да е лесно спирането на Huawei: подводните кабели са китайски

23
13071

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп включи китайския технологичен гигант Huawei в така наречения черен списък. Това означава, че на американските компании е забранено да работят съвместно с Huawei и не могат да използват неговата техника за изграждането на 5G мрежите и за развитието на най-новите мобилни технологии.

Оказа се, че борбата с Huawei ще бъде сложна, а може би и невъзможна. Причината е, че от тази компания до голяма степен зависи работата на интернет и мобилните мрежи както в САЩ, така и в другите държави. Според уеб изданието Аxios, Huawei притежава около 100 от всичките световни интернет кабели.

Към бреговете на САЩ по дъното на Атлантическия океан са прокарани около 380 специални кабела, които осигуряват високоскоростен обмен на огромни обеми данни. Тези кабели се използват от всички големи американски провайдъри и мобилни оператори, но принадлежат не на тях, а на китайските компании. Отказът от използването на специализираните кабели ще доведе до значително намаляване скоростта на интернет връзката и ще се наруши нейната стабилност. Могат да се появят дълги прекъсвания и дори пълно изчезване на интернет трафика.

Защо се е получило така? Преди около 10 години американските власти са сключили договори с китайските производители на телекомуникационно оборудване и те прокараха през Атлантическия океан тези около 380 кабела, произведени в Китай, Хонконг и Тайван. Договорите са валидни и днес, и според записаните в тях клаузи, те както преди принадлежат на производителите. Тяхното изкупуване е твърде скъпо, а тяхното национализиране е възможно да доведе до твърде голям скандал, който може да разклати американската икономика.

Китайските кабели са били много по-евтини от американските, а твърде силното желание за икономии днес поставя страната в зависимо положение. Днес Amazon, Facebook, Google и другите големи американски компании започнаха прокарват през океана собствени кабели, за да намалят зависимостта си от Китай. Но за да бъдат заменени всички китайски кабели с американски, ще са необходими години и трилиони долари.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
13 Отговори на коментарите
16 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
kolon
kolon

а, туй-то! втасахме я!

Кольо
Кольо

Ае конспираторите, които надуват против Китай, да вземат да си изкопаят по една дупка и да се скрият там. С алуминиеви шапки на празните кратуни.

Леле
Леле

На никой не му е нужно да плюе, те сами си полазват какви боклуци са. Китайска отрепка

дфсдф
дфсдф

До Леле
Злобна крава 😀

Efix
Efix

Че те китайците, ако искаха да слушат трафика, щяха да сложат на дъното на океана по кабела една слушалка и да си слушат … туитовете на Тръмп оттам минават.

пипи
пипи

Евтиното винаги излиза по-скъпо!

Western Civilization
Western Civilization

В България има един от най-свободните интернети в света, може би донякъде защото нямаме и функционираща държава и институции. Искам да ви видя всичките Ганьовци какво ще правите в система с лицево разпознаване, която глобавява всеки за неправилно пресичане, неправилно паркиране, пушене на забранени места, плюене на забранени места, храчене на забранени места, пикаене на забранени места, разхождане на питбули без наморник и каишка, крещене по жени и деца на улицата, шамари на деца по улицита и още тонове други изпълнения. Да ви видим как ще живеете в интернет с пълно следене, без VPN сървъри, със закон задължаващ да си… Виж още »

пипи
пипи

О милия, явно си доста млад. И идея си нямаш как беше тук!
Попрочети малко и после се излагай.

Мдаааа, тежко щеше да е...
Мдаааа, тежко щеше да е...

Особено за козяшките тролчета в дните, когато мама цяла нощ не е имала клиенти и сутринта не носи на хрантутника парички за амфети… 😉 А останалите щяхме да живеем в пъти по-добре, ако всеки спазваше законите, вместо да се прави на тарикат и да ги нарушава безнаказано. Нямаше да си губим времето да критикуваме правителства, на които им е през оная работа за това, а щяхме да си запълваме времето с нещо полезно – четене на художествена и специализирана литература, кино, театър, концерти, най-различни школи и кръжоци. Вместо от измислената Уикипедия, където всеки може да напише каквото му дойде на… Виж още »

haha
haha

заминавай в китай какво чакаш

Леле
Леле

Толкова е било хубаво през болшевизма, че два пъти фалира, с границите се пазеха за да не вземе някой да избяга от рая. Маргинали, маргинали, единс система може да се познае по това дали хората искат да влязат да живеят в нея, с не ДС де чудят как да избягат. Болшевиките пазят боклука да не бяга, другите гледат как да филтрират милионите, които искат да влязат.

Леле
Леле

В Уикипедия можел всеки да напише всикочко? Ти наясно ли си въобще как се управлява този проект, как се модерира и какъв ценз имат модераторите на високо ниво? Не ми цитирай неща от преди 15 години, гнусен съвтски трол.

Отивай е болшевишка Русия да те шиба руския камшик, боклук безроден!

Леле
Леле

“Нямаше да си губим времето да критикуваме правителства, на които им е през оная работа”, тези които го правиха бяха ИЗБИТИ и то стотици хиляди, между които хора като Генерал Вазов, хора дали живота си за България.

Смърт за вас безродници червени, изкъртихте държавата и мозъците на хора и още не можем да се оправим до ден днешен от вашата система!!!

N3no Boh3mA
N3no Boh3mA

Много точно написано, просто ми четеш мислите. Съгласен съм с теб на 100%.

Няма
Няма

Ъъъъъ абе я се осъзнай, хамериканцитье ревът срещу дръпнатите щото им орязват каналите за слушкане с всяко ново поколение на оборудването и сега разиграват ебати театрото!!!

VVV
VVV

Хак да им е!

Мирослав
Мирослав

Тя битката е предварително загубена от….iPhone! Това е действителният мотив за ограничаване на Huawei да изградят своя мрежа в САЩ. Но фирма, която не работи реално на принципите на пазарната икономика (а разчита и на субсидиране и от държавата), няма бъдеще. Ще видя, какво ще правят американците, когато след пет години iPhone почне да закрива заводите си.

Миро, iShit няма заводи :)
Миро, iShit няма заводи :)

Те поръчват всичко – от процесора и дисплея до последното винтче и картонената кутия – на китайски фирми. След което просто умножават себестойността по 5 и продават на тази цена.

Мирослав
Мирослав

Верно, но аз имах предвид поделенията и където и да са.

https://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-iphone-syzdade-cial-grad-v-kitai-242402/

111
111

Чак пък трилиони долари. 380 кабела – ще кажеш, че всеки е по няколко милиарда долара. че да докарат трилиони разходи.

Огнян Иванов
Огнян Иванов

Калдата, защо поне тук не вземете да останете чисти от тролове? Навсякъде в електронните медии едни и същи тъпаци. Никой не им чете глупостите, но са осрали навсякъде като мухи ..

N3no Boh3mA
N3no Boh3mA

Идат избори, сега им е урожай…. плащат им двойна надница…

Lordoff
Lordoff

Въпрос на политика. Оцеляването на САЩ е под въпрос, защото отдавна започна да губи превъзходство. Китайците едва ли сега шпионират, но когато ножа и сиренето е в тях….. Не одобрявам Тръмп, но има смели ходове и американците виждат резултат; самите американци измислиха глобализма, преди години работеше за тах. Е, вече не е така. Налага им се да наложат протекционизма и това ще е новата мода. Дано и в Европа нашите политици се усетят, че играчите трябва да спазват общи правила. Комунистически Китай не е честен играч.