На 10 септември около 19:00 часа бе регистрирано ново огромно слънчево изригване, което бе второ по мощност през последните 12 години. Слънчевият взрив бе класифициран с бал X8.2.

Това е цяла поредица от слънчеви изригвания в зона 2673, която започна още на 4 септември. На 7 септември активността на Слънцето рязко се увеличи и в 12:10 часа, сряда, е регистрирано слънчево изригване от клас X2.2 след която в 15:02 часа последва най-мощното за последните 12 години слънчево изригване от клас X9.3.

А сега бе регистрирано изригване от клас X8.2 – на второ място по мощност през последните 12 години.

Според данните на космическия коронограф LASCO, намиращ се на линията Слънце-Земя в точката на Лагранж L1, потокът тежки частици е достигнал Земята в неделя вечерта срещу понеделник. Специалистите от лабораториите за рентгенова астрономия на Слънцето все още не са определили скоростта и посоката на излъченото вещество, но засега се налага изводът, че по-голямата част от веществото на слънчевата корона се е разпръснал в космическото пространство.

Точната посока и скорост на движение на коронарната плазма навярно вече са определени, но още не са публикувани, понеже в този процес участват още 9 различни космически апарата, проследяващи пътя на плазмата в Слънчевата система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари