Пентагонът подготвя ядрен двигател, за да не даде преимущество на КНР по отношение на Луната

8
1593

Пентагонът възнамерява да увеличи обсега на своите сателити с десетки хиляди километри в посока на Луната. За тази цел министерството на отбраната на САЩ разработва високотехнологичен ядрен двигател от нов тип. Целта на военните е да разположат сателити в окололунното пространство по рано от китайците, съобщи Daily Beast. Ядрената инсталация ще им даде възможност за свободно придвижване в пространството между Земята и Луната.

Конгресът на САЩ предвиди допълнителни $21 милиона за програмата DRACO, в рамките на която се създава ядрен двигател за окололунни операции. Тази година за неговото създаване вече бяха отпуснати $10 милиона.

На практика това е неголям уранов реактор. Той нагрява горивото – например водород, който премества сателитите на необходимата орбита. Атомният двигател не е предназначен за излитане от Земята – той е необходим за полети на големи разстояния в космоса и преди всичко в окололунното пространство.

Пекин много активно развива своята лунна космическа програма. През 2019 година Китай за първи път в историята на човечеството прилуни спускаемия апарат СЕ-4 на обратната страна на Луната, а сега подготвя нови мисии, включително и изграждането на орбиталната станция Тянгун и кацането на тайконавти на повърхността на естествения спътник на Земята в средата на 2020-те години.

Миналата година китайският роувър Юйту-2 се натъкна на дъното на лунен кратер на странно блестящо вещество, приличащо на гел. Предполага се, че това е разтопено стъкло от паднал метеорит.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Хуавей Слейка
Хуавей Слейка

Американците докато се размърдат и вече някой дръпнат ще им звъни от хуавей с лейка да го видят през телескоп от американката как им маха за здрасти от луната.

dsaa
dsaa

Пентагона е още на ниво „СССР“, едни дърти си мислят, че е 80-та година и студената война продължава. Наливат им здраво пари и те си мислят, че „пазят света“ едва ли не. САЩ се превърна в това, срещу което се бореше преди 20г..

Nikolai
Nikolai

Айде БГ всезнайковците кажете истината за Китай и Америка. Вие знаете. И да не забравите да сложите фалшиви имена щото нали знаете че иначе ще ви хванат ЦРУ, КГБ, ФБР, Масоните, Илюминатите, Еврейте,Турците и Извънземните. В Русия съм, в Русия съм.

МъдиУотърс
МъдиУотърс

Как се разтапя стъкло на -N градуса, че и да седи в състояние на гел?

toto
toto

скоро ще бъдат публикувани ДОКАЗАТЕЛСТВА че всъщност това е извънземен сопол…. израза „не бих си хвърлил и цифката на теб“ придобива нов смисъл.

Лунатик
Лунатик

Чакай де, защо „Пентагонът възнамерява да увеличи обсега на своите сателити с десетки хиляди километри в посока на Луната.“, та нали имат тази технология още от 1969-а, когато кацнаха там? Тогава с какви точно сателити са направили прякото включване от Луната?

Agentpat™
Agentpat™

С холивудски.

Сириъс
Сириъс

Всъщност развиват ядрения двигател, защото Русия е много близо до него. Казва се „Транспортно-энергетический модуль“.
За САЩ това не е първият път, когато го разработват. През 80/90-те първи си поставят задачата, но се натъкват на сериозни трудности и не събират решимост да продължат.
Принципът на работа е много подобен на описания от Артър Кларк в „Една одисея в космоса през 2001-та година“. Така че тази система е много по-близо до кораб, отколкото до ракета, чиито обсег и брой запускания на двигателя е силно ограничен.