Бъдещето на Tesla, главното творение на Илън Мъск, е много по-перспективно, отколкото твърдят някои медии. При липсата на достойни конкуренти Мъск още от следващата година може да направи компанията печеливша. Но той много повече се интересува от Марс. Отчасти затова Tesla увеличава производството с екстремални темпове, превъзхождащи всичко, което някога е правено в историята на автомобилостроенето.

В късната вечер на 17 юни Илън Мъск изпрати електронно писмо до всички служители на Tesla. Той съобщи, че производството е саботирано от служител на Tesla и критично важна информация е дадена на трети лица. Мъск вече съди този човек, като в съдебния иск е посочил сумата от $1 милион. Но саботажът не е най-лошото, с което се сблъска милиардерът.

Редица медии съобщиха, че в Tesla протичат масови съкращения. Всъщност, това не са никакви проблеми за Мъск. Основният проблем е, че на основаната от него компания предстои огромен и болезнен ръст в невиждан към днешен ден мащаб.

В пресата се появиха заглавия като „Агонията на иноватора“, „Истинска катастрофа“, а бившите служители на Tesla не пропускат да критикуват Мъск. В същото време, цените на акциите на Tesla на борсата растат толкова бързо, че шортселърите само за месец юни загубиха около $2 милиарда.

Съкращения заради ръста на компанията?

Медиите изтълкуваха 9% съкращение на служители на Tesla като присъда за компанията. Тоест, чрез съкращения на работната сила Мъск само задълбочава сриването на плановете за масовото производство на Tesla 3. Нека да се вгледаме по-внимателно, какво каза Мъск по този повод. „Тези съкращения няма да засегнат нито един човек, свързан с производството. Те няма да повлияят на плана относно Tesla Model 3„.

А кой тогава е съкратен? Това са служителите, продаващи слънчевите батерии Tesla във веригата магазини Home Depot (800 магазина), както и административен персонал. Пазарът реагира на този ход на Мъск с ръст на акциите с цели 7%.

Дали не трябва да уволним Мъск?

Преди две седмици се появи информация, че акционерите без малко да махнат Мъск от поста председател на борда на директорите. Разминало му се е, но са му дали три месеца, за да изведе Tesla на печалба.

Уви, и това не е вярно и няма как да бъде вярно. Предложението да бъде махнат Мъск от председателското място идва от китаец, притежаващ 12% от акциите на компанията. Твърде малък процент, а при следващото събрание на акционерите този човек не получава поддръжка от никого. Точно обратното, Мъск е единодушно отново е утвърден за този пост. Това съвсем не е всичко. Акционерите вярват и очакват, че той ще качи цената на компанията до $650 милиарда (12 пъти по-висока капитализация). Ако Мъск успее, ще получи една трета от капитала на Tesla. Мъск не само остава председател на борда на директорите, но има планирано възнаграждение в размер на десетки милиарди долари.

Какви всъщност са перспективите на Tesla?

За да разберем дали дадена автомобилна компания ще успее, трябва да разберем и да си изясним две основни неща. Първо, имат ли електромобилите на Tesla конкуренти – каквито и да било автомобили с подобно или по-добро съотношение цена/качество. Второ, може ли Tesla масово да произвежда своите електрически автомобили по такъв начин, че да получава печалба от тази дейност.

Конкурентите на Tesla

Към днешен ден компанията е сама на върха. Никой още не продава електромобили, аналогични на Model S и Model X. Тази година Jaguar се опита да представи нещо, което напомня на Model X – кросоувърът I-PACE. Наистина хубава кола и най-добрият електромобил, представен от конкуренцията на Tesla. Но Jaguar I-PACE е с 35 сантиметра по-къс от кросоувъра Tesla Model X и не можа да побере повече от 5 души. А Model X опционално предлага и трети ред седалки и побира 7 души. А по размер на купето Jaguar I-PACE е по-близо до Model 3.

Jaguar I-PACE 2019 се зарежда с мощност, не по-висока от 50 KW. Ето защо, за зареждането на неговите батерии, осигуряващи 270 километра пробег, са необходими 60 минути. Tesla има съвсем други параметри и зареждането за 270 километра пробег става за 30 минути. Това е убийствена разлика, която няма как да бъде преодоляна. Да не забравяме, че пробегът на „ягуара“ с изцяло заредена батерия е 480 километра, а на Model 3 – 510 километра.

Не може да се каже, че англо-индийският конкурент на Tesla (производителят на „ягуарите“ е собственост на индийска компания) превъзхожда Tesla по динамика. I-PACE не само има по-ниска максимална скорост, но и неговото ускорение до 60 мили в час (96 км/ч) става за 4,5 секунди. Абсолютно същото е ускорението на 4х4 електромобила Model 3 AWD. Смао че той струва $49 000, а дори и минималната конфигурация на I-PACE е с цели $20 000 по-скъпа. Цената на електрическия „Ягуар“ е приблизително същата, като на Model 3 Performance AWD. Само че този модел се ускорява до 60 мили в час за 3,5 секунди и е много по-енергичен от I-PACE.

Не е сложно да се направи съответния извод. Най-добрият съществуващ към днешен ден конкурент на моделите на Tesla е значително по-назад по практичност (зареждането е твърде дълго), както и по динамика, а и още няма верига от зарядни станции. Мъск няма съпоставими конкуренти и едва ли скоро ще има. Просто технологичното ниво на Tesla е много по-високо от новото на старите производители на автомобили. Засега няма кой да догони Мъск в това отношение.

Автомобилите с двигатели с вътрешно горене

Остават автомобилите с ДВГ, но те съвсем не могат да бъдат конкуренти на Tesla. Електромобилите са по-добри по всички параметри. Причините са елементарни: двигателят на електромобила е много по-малък, а батерията под купето не пречи за увеличаването на междуосието. Ето защо, при еднакви външни размери, електромобилът винаги има повече място за пътниците. И още, ДВГ от средно ниво не е икономичен и много по-бавно се ускорява. Ако погледнем по-внимателно снимката по-долу, ще разберем, защо от месец май 2018 година Model X на американския пазар изпреварва и Mercedes, и BMW, и Lexus с Audi.

Ще може ли Tesla да осигури масовото производство на електромобили

Щом няма пълноценни конкуренти остава само едно – масовото производство на тези електромобили. Докато няма масово производство, няма да има и печалба. Разходите за заводите и оборудването са големи и за да се излезе на печалба трябва да се произвеждат не по-малко от 250 000 електромобила Model 3 годишно – тоест, 5 000 седмично. Точно това казва и Мъск. Но реално ли е?

Да се спрем на сухите цифри. През първото тримесечие на тази година, компанията произведе малко над 12 000 електромобила. Това означава средно по 1 000 на седмица. Сега се произвеждат по 500 електромобила дневно или 3500 на седмица. Това всъщност означава, че само за три месеца, компанията е успяла няколко пъти да увеличи производството на електромобили. Мъск планира да постигне производството на 700 автомобила на денонощие или 5000 седмично. За тази цел изгражда олекотени постройки, в които поставя нови поточни линии. Има всички шансове да успее.

Ако се съобразим с реалното производство на електромобили от първото и второто тримесечие на 2018 година може да прогнозираме, че Мъск ще постигне производството на 5000 електромобила в седмица някъде в края на юли. Тоест, масовите продажби могат да започнат в началото на третото тримесечие. Tesla няма как да започне да генерира печалба по-рано от този срок. Печалба може да се появи във финансовите отчети на Tesla някъде през четвъртото тримесечие на годината, когато обемът на производството осезателно превиши 5 000 електромобила седмично. Планираните 10 000 електромобила Tesla Model 3 можем да очакваме през първите месеци на 2019 година.

Социалист ли е Илън Мъск?

Forbes ни напомни, че в един от своите туитове Мъск определя себе си като социалист. Това съвсем не означава, че в кабинета си е поставил някои известни портрети. Това означава, че той поставя интереса на обществото по-високо от интересите на капитала, включително своя. Мъск счита, че човечеството трябва да стане мултипланетарно, за да оцелее. И прави каквото му е по силите. Той е на мнение, че за постигането на тази цел трябва да се започне с организирането на редовни полети до Марс.

Това изисква огромни инвестиции и няма как да не се върнем към приетия план за възнагражденията на Мъск с акции на Tesla. Според този план, през 2020 година той ще притежава пакет от акции за над $200 милиарда. Напълно космически мащаб. Съвсем в типичния си стил Мъск каза, че ще продаде тези акции, за да получи средства, достатъчни за реализацията на плановете за Марс.

Колкото и далечно да ни изглежда това днес, рисковите стратегии на Мъск досега винаги са довеждали до страхотни резултати. Неговите компании нарастват производството с бесни темпове. Миналата година Tesla произведе малко над 100 000 електромобили, тази година ще произведе над четвърт милион, а през 2019 година – над половин милион. През 2020 година Мъск възнамерява да представи на пазара кросоувъра Model Y. Планирано е производството на един милион от тези коли годишно. Освен това, ще се произвежда и пикапа Model E. След него трябва да се появи компактен електромобил, с много по-ниска цена от Model 3. Тоест, още през първата половина на 2020-те години той ще започне да произвежда по един милион електромобила годишно.

 


Това са екстремално високи темпове на ръст, превъзхождащи всичко в историята на автомобилната индустрия. Това няма как да стане чрез внимателна безрискова стратегия, която генерира някакви стабилни, но малки печалби. И наистина, Tesla може да покаже печалба през втората половина на 2018 година, но всички тези пари ще бъдат използвани за подготовката производството на Model Y. Всеки негов следващ проект изисква все по-голямо масово производство. Мъск пред очите ни изгражда нови понятия и похвати в икономиката, технологиите, космоса, електромобилите. И успява.

22
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
9 Коментари
13 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
14 Автори на коментарите
Войната с Русия е в хода сиШишоВойната с Русия е в хода сиДо "Войната с Русия е в хода си"до балък Пенчо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Баси наглия МОШЕник!
Баси наглия МОШЕник!

Прибра на 3 милиона човека по $1000 авансово. И като дойде (и отмина) срока да им достави коли, започна да се хвали, че произвеждал по 3500 електрокара на седмица. Т.е., ако почакат търпеливо, вместо да го съдят като създател на пирамида, баламите има вероятност да си получат колите… някъде в рамките на следващите 15-20 години… Ало, че то по времето на соц-а не се чакаше по толкова за „Лада“ бе! От няколко години уж строи ракети, но до момента те гърмят като пуканки и не е успял да изведе НИТО ЕДИН човек дори на орбита около Земята. Обаче разтяга локуми… Виж още »

Soace
Soace

вложението се избива и започва да носи печалба след 25 години.

Ако ти изкупува тока(занижени цени) както прави Солар сити(Тесла) и след 50г няма да си изплатиш вложенето.

Пенчо
Пенчо

Балък, от 57 полета на Фалкон 9 има 55 успешни. Това е 96.49% успеваемост. Ти ако изтреляш толкова ракети за времето в което той успя тогава говори. Иначе си балък прост.

до балък Пенчо
до балък Пенчо

Като са толкова успешни и сигурни ракетите на Мъск, защо краварите продължават да летят до МКС и обратно с руски ракети бе?!? И си плащат като попове на руснаците да ги возят нагоре-надолу. А на Фалкон не са посмели да качат нито един човек!

Пенчо
Пенчо

Ти от къде знаеш че не са качили? Всичко се качва само с американски ракети. Руснаците нямат нито 1 ракета изтлеляна всичко е запис от тестовете от миналия век. 🙂

до балък Пенчо
до балък Пенчо

Потърси информация какво означава „когнитивен дисонанс“ 😉

Шишо
Шишо

до балъка дето се перчи на Пенчо: ми лекувай се бе батка. кво чакаш?

Най-големия ти проблем
Най-големия ти проблем

НАЙ-ГОЛЕМИЯ лъжец всичко негово е фалш както се вижда служителите му са прави най- голямата му лъжа бе истрелването на теслата в космоса

bluewater
bluewater

Отишъл Ганьо в зоопарка, спрял се пред клетката с жирафа, гледал го, гледал и накрая казал: „Е па такова животно Нема.“

Най-големия ти проблем
Най-големия ти проблем

Тези глупави разсъждения си ги запази за теб мухльо мамин

Глупав народ, български...
Глупав народ, български...

Дизеловите тролове си пукат язвите, при всяко едно споменаване, името на Мъск…
Същото става и с глупаците. Те и двете групи са от един дол дренки, като единствената разлика помежду им е по-ниското образование един спрямо друг.

Мастикано
Мастикано

Почти всички новатори в историята на човечеството са били орисани да бъдат сами срещу дебилното статукво на масата,че дори и тоя който открива че чадърът за слънце пази ефективно и от дъжд и ползвайки го като такъв е бил подложен на постоянни подигравки. Тоя пич тук не прави изключение. Мисля че всяка прогресивно мислеща личност на която и пука накъде върви света а не пазара и финансовата изгода трябва да подкрепя такива хора. А на онези които се притесняват предимно от това че може да им забранят до 10 години смрадливия нов внос в които са вложили и продължават да… Виж още »

Шишо
Шишо

с удоволствие прочетох коментара Ви сър.

Шишо
Шишо

не са просто дизелови тия тролове дето пишуркат тука с пишурките си руски са и не са просто глупави, много глупави са еьтремно чак. опасно за самите тях

Писна ми от Американци!
Писна ми от Американци!

Войната с Русия е в пълна разгара!

Митко
Митко

Човека взе парите, каза чакай малко, хвана самолета. Дръжте му петитеее!
Володя Стоянов Пирамиди Фараони.

Dont mess with me
Dont mess with me

Илейн Мъскова

Войната с Русия е в хода си
Войната с Русия е в хода си

Пределно ясно е какво искат да направят Американците със света – да наложат пазарен капитализъм и демокрация – и двете крайно вредни за Европа и Русия. Защо – защото в пазара властва капиталиста – грабителя, този, който поробва трудовия човек, работника, ограбвайки произвденето от него. В случая с Тесла, той ограбва своите работници в името на това да стане свърхмилиардер. Унищожава традиционни индустрии от които зависи цената на петрола – това значи, че икономиките на Русия, Китай, Венецуела, Иран и много други са под сериозна заплаха, да вярно, че това удря и Саудитска Арабия, които са американски марионетки, но все… Виж още »

До "Войната с Русия е в хода си"
До "Войната с Русия е в хода си"

Викаш, че е по-добре комунизъм? Масови разстрели, ГУЛаг, експроприация на собствеността на хората, всеки трети доносник на ДС, къде без чекистите, пропаднало планово стопанство, оядени тъпанари за партийни секретари, … Такива екстри ли ни предлагаш?

Войната с Русия е в хода си
Войната с Русия е в хода си

Не, това е шега, а може би и по-скоро „тест“. Колкото и маргинално да напиша коментара си, винаги има няколко идиота, които харесват. Просто проверявам колко дебила ще се вържат. Имаме сериозен проблем в БГ с криптокомунистическите идиоти. Утре може и антиджендърско въстание да обявя и те ще се хванат. Нещата са много зле 🙁

Шишо
Шишо

абе верно мен повече на смях ме напушваше докато четях за американските експлоататори и славянските азиатски братски народи отколкото да се нервех. много добър коментар. тъй требе – кат не можеш да цапардосаш дървената чутура по-добре я осмей. че от такива оставам чувството че съм в гората толкоз много дървета и тва все хора дет си вадят хляба западните технологии а може и заплатите да им идват от западни фирми и пак мразат та се пукат. Ми да си работат с руските мизерии или направо там да ходат живеят. за тва бой по чутурата че хора требе да стават няма… Виж още »

Войната с Русия е в хода си
Войната с Русия е в хода си

Имам над 50 такива коментара и около 3/4 от тях са с повече положителни оценки, отколкото отрицателни. Споделял съм го с политолог, наистина смятам, че IQ-то на Българина е доста занижено.