Последната версия на Opera ще говори

0
13

Интернет браузърът Opera 8.0, който официално ще бъде разпространен в края на следващия месец, се определя от създателите му като най-достъпният на пазара.

Последната версия на браузъра ще бъде контролирана с гласови команди и ще чете посещаваните страниците на глас. Гласовата функция, основана на технология на IBM, ще фигурира засега само във версията за Windows.

Opera може да увеличава и текст до 10 пъти, както и да създава стайлове, така че разглежданите страници да се изобразяват с определени предпочитани цветове и шрифтове.

Засега браузърът не работи добре със софтуер за разпознаване от екрана, често използван от слепи.

От компанията заявиха, че макар и стремежът им да е насочен към приобщаване на всички интернет потребители, въвеждането на гласови възможности е насочено не само към тези с нарушено зрение, а цели създаването на по-естествени взаимоотношения между хора и компютри.

За разлика от други комерсиални програми за разпознаване на говор, Opera не трябва да бъде първоначално обучаван. Достъпни са около 50 гласови команди, понастоящем единствено на английски.

По приблизителни оценки интернет браузърът Opera се използва от около 10 млн. души, предлагайки версии за различни операционни системи и платформи.

News source: Econ.bg

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари