Проучване: Младите IT специалисти са основен проблем на киберсигурността

1
836
Младите служители в IT компаниите най-често са виновни за пропуските в киберсигурността. Това посочи проучване на Centrify.

В него са взели участие над 1000 души на възраст между 18 и 24 години, както и 500 души от по-високи позиции в технологичния бранш. Според доклада повече от 1/3 от хората с власт в големите компании посочват младите като причина за пропуските в киберсигурността.

Младите, от друга страна, също не си помагат, за да оборят това, показва още докладът. Според него повече от 1/3 от тях имат достъп до всички части на мрежата, а не само до тези, които са им необходими.

Най-големият проблем пък идва от факта, че 56% от директорите в компаниите се притесняват от склонността на младите служители да споделят паролите си. 15% от анкетираните работници признават, че са казвали паролата си на свои колеги.

Друг аспект в проучването засяга социалните мрежи. Според Centrify младите IT специалисти много по-често накърняват имиджа на работодателя си в подобни сайтове. 1/5 от интервюираните служители признават, че не ги вълнува дали с в социалните мрежи уронват авторитета на своята компания. 18% пък открито признават, че са споделяли в информация, която засяга личните данни и сигурността на техни колеги.

„На младите служители се гледа като на хора, които са вечно онлайн. Те са винаги готови да споделят информация и по-рядко мислят за сигурността“, споделя Бари Скот от Centrify. „От друга страна, самите компании трябва да се замислят дали не трябва да въведат правилните мерки, за да ограничат това“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари