Публикуваха най-пълния онлайн архив за материали от 19-ти век

0
23

Gale/Cenage – един от най-известните издатели на бизнес и академична литература – публикува в интернет най-пълния архив за материали от деветнайсети век. Дигиталната колекция се нарича Nineteenth Century Collections Online и в нея могат да се намерят всякакви материали – от монографи, вестници, памфлети и ръкописи до карти, фотографии, статистики, архиви на различни институции, договори и какво ли още не.

Тези архиви, обаче, ще бъдат достъпни само за институции, които имат договор с Gale/Cenage. Потребителите ще могат да ги използват само в такива институции (училища или библиотеки, включени в инициативата) както и в Националния архив на Великобритания. Самите архиви са разделени на категории, като две от най-важните за историците и специалистите по език и култура ще бъдат колекцията „Британска политика и общество“ и „Европейска литература: 1790-1840“.

По-късно тази пролет, към архива ще бъдат добавени и още няколко интересни категории: „Азия и Запада: дипломация и културен обмен“ и „Британски театър, музика и литература: елитарна и популярна култура“.

Отделно от проекта на Gale/Cenage във виртуалното пространство се появи и друга важна колекция от исторически извори. Британското правителство реши да направи достъпни за всички така наречения Migrated Archive – колекция от над 8000 документа, които съдържат важна информация за колониалното минало на Великобритания. Достъпът до тази колекция също ще бъде осигурен от Националния архив в страната.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари