fbpx
3.8 C
София

Путин заяви, че нараства заплахата от възникването на ядрена война

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Заплахата от ядрена война нараства, но Русия не възнамерява първа да използва оръжия за масово поразяване, заяви президентът на Русия Владимир Путин на среща с членовете на ООН от Съвета по правата на човека. Информацията е на руското издание Интерфакс.

Точните думи на президента на Руската Федерация са следните:

„Русия при никакви обстоятелства няма първа да ги използва [ядрените оръжия]. Ако тя първа не ги използва, това означава, че няма да ги използва и втора. Ето защо нашите възможности за тяхното използване при нанасяне на ядрен удар върху нашата страна са силно ограничени“.

Путин специално подчертава, че разглежда ядрените оръжия „именно като защита“. Той допълвам че стратегията на Русия за използването на подобни оръжия е изградена върху така наречения ответен удар.

„Ние не възнамеряваме да размахваме това оръжие като коса за целия свят, но се базираме на това, че съществува“ – казва Путин и подчертава, че руските ядрени оръжия са „много по-съвършени  в сравнение с която и да било друга ядрена страна“.

Едновременно с това президентът на Русия обръща сериозно внимание на това, че голямо количество от ядрените оръжия на Съединените Щати е разположено на европейска територия, а Русия никога не е давала и няма да даде свое ядрено оръжие на друга държава.

На 27-ми октомври Путин каза, че нанасянето на ядрен удар срещу Украйна от страна на Русия не представлява нито военен, нито политически интерес. Белият дом от своя страна предупреди за катастрофални последствия за Русия в случай, че използва ядрено оръжие.

Според военните доктрини ответният ядрен удар ще бъде по-ефективен от първия, от гледна точка унищожаване силите на противника. Причината е, че първият удар се стреми да нанесе колкото се може повече щети на военната структура на противниковата страна, докато ответният удар вече цели нанасянето на максимално възможни щети на противника. Ответният удар може да бъде и ответно-насрещен – когато нанасянето на първия ядрен удар е безспорно потвърден факт, но щетите все още не са много големи. В резултат от това предварително планираният ответен удар гарантира поразяването на набелязаните цели на противника, като военният термин е „постигане на неприемливи щети“ – смъртта на по-голямата част от цялото население на противника, унищожаването на ключови елементи на инфраструктурата и невъзможност за по-нататъшно използване на противниковите военни материали и оборудване.

Да се надяваме, че усилията на дипломацията ще се окажат продуктивни, понеже никак не е добре най-големите ядрени сили да се изправят една срещу друга и да разпалят ядрена война, след която едва ли някой ще оцелее.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

71 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини