В края на миналата година международна група учени обяви проекта Асгардия – първата независима космическа нация, свободна от ограниченията на земното законодателство.

Тогава проектът изглеждаше твърде невероятно и меко казано, твърде спорно. Идеята изглежда доста нелепа и днес, но според новата заявка подадена във FCC, проектът активно се развива, набира обороти и хората зад проекта Асгардия търсят възможност за изстрелването на орбитален спътник, в който ще се съхранява база данни, която е извън юрисдикцията на земните закони и регулационни органи.

Ако Асгардия успее да намери държава, която не е подписала договор за използване на космическото пространство, то изстрелването на спътник от територията на тази страна няма да попадне под действието на международните регулатори“ – коментира Марк Съндал, професор по космическо право от юридическия колеж Кливланд Маршал.

„На практика пред нас ще застане нов Див Запад“

Но не всички са съгласни с това мнение.

Подобно на реещият се в небесата град Асгард от скандинавската митология, Асгардия ще бъде космическа станция, жителите на която ще се занимават с добив на полезни изкопаеми на астероидите, ще защитават Земята от космическите заплахи – метеорити и други опасни обекти.

Вече има 100 000 регистрирани, които ще получат гарантирано жителство в Асгардия, независимо от тяхната земна националност. Емблемата и химна на Асгардия ще бъдат представени на 18 юни. Следва въвеждането на своя валута и календар, подобен на земния, но с един допълнителен месец – Асгард, който е разположен между юни и юли.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Azhen
Azhen

Интересна идея , дали вече не се е случило преди много много време и сега просто си го спомняме или ни е заложено в ДНК-то ?

Кек
Кек

за гражданство

asgardia.space/en/join

Василев
Василев

На лудия му казали …. пръдни, а той се …. насрал!!!

Землянин
Землянин

…….Асгардия ще бъде космическа станция, жителите на която ще се занимават с добив на полезни изкопаеми на астероидите, ще защитават Земята от космическите заплахи – метеорити и други опасни обекти. Това след колко века ще стане реалност ? Технологията още не е разработена . Проект няма . Няма план как ще се осъществи . Само някакви мечти . На някакви си . И тия някои ще иска пари за започване на проекта си , много пари . После още пари, и още …. Тези които са се записали първи ще се разделят със спестяванията си , после и другите ….… Виж още »

нона
нона

Поредната секта. Танцувайте кукли…

Baff
Baff

430 българи са получили ID!