Пълната автоматизация на индустрията на товарния транспорт ще осигури значителна икономия. Най-много ще намалеят разходите за заплата на шофьорите, които съставят около половината от разходите на транспортните компании. Първоначално преимуществата на новата технология ще могат да оценят големите корпорации, а не малките предприятия.

Аналитиците на компанията Bernstein прогнозират, че преходът към безпилотна товарна техника ще икономиса на американските транспортни компании от $100 до $125 милиарда. Това е сумата от намалените разходи от внедряването на автономните камиони. Според експертите, икономията от заплатите на шофьорите на товарни автомобили ще е $300 милиарда, но част от тези средства ще бъде изразходвана за нарасналите данъци, за по-сложното техническо обслужване и увеличените часове на работа.

Аналитикът Дейвид Вернън пресметна, че в този сектор, разходите за заплати са около 43%. Още 21% са разходите за гориво. И двете пера могат да бъдат променени от електрическите товарни автомобили. Така например, новият влекач Tesla Semi, който с едно зареждане може да измине 800 километра, се предвижда да стане изцяло роботизиран и автономен. В новия влекач вече са вградени компютърни системи за следене на пътната маркировка, камери за слепите петна и други.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Zapoznat
Zapoznat

Мммм дамм. И какво ще правят шофьорите останали без работа ?
Корпорациите колкото повече се опитват да намалят разходите за работна ръка, толкова повече си забиват пирони в ковчега. Защото неравенството в масите се увеличава, напрежението също и това ще доведе до появата на революции

....
....

Бая мат’рял е излишен.

Име
Име

Както казва Дънов :
Към 2080г ще има само 180 милона население на Земята.

Мангалата
Мангалата

Шофьорите ….ги няма. Бялото/кадърно население намалява, за сметка на подчовеците.

....
....

заплата на шофьорите, които съставят около 50% от разходите(300 млрд $) на транспортните компании.

Всички разходи са 600 млрд $.

OZZYл
OZZYл

И пак Тесла!Те са толкова мижав производител.Какво са произвели досега?

Пенчо
Пенчо

Какво са произвели ли? Няа-добрата кола, най добрия джип, най добрия спортен автомобил, най добрия камион, най добрия домашен солар + батерии за да не плащаш ток…

....
....

Тея камиони са хибриди – голям двигател с вътрешно горене произвежда ток за завижващи електро мотори.

Работник
Работник

Когато тези 300 милиарда останат в джобовете на работодателите, интересно е какво ще се случи с шофьорите? Първо би трябвало да се въведе „безусловен базов доход“ и едва тогава да се преминава към тотална замяна на човешкия труд с роботи. Защото иначе ще настане пълна анархия!

Светльо
Светльо

ББД е наглост. Мизерен и жалък откуп, опит за запушване на устите на хората изхвърлени в коша за боклук. Скоро ще има голямо революционно движение и то ще има за манифест „място за всеки и всеки на мястото си“. Франк Хърбърт го е предрекъл в „Дюн“, още преди изобщо да се появят персонални компютри. Човека ще въстане срещу другите човеци произвеждащи имитации на хора и човешките имитации ще бъдат забранени. Защото всяка имитация има за цел да те измести и тя да заеме мястото ти. Нима човек ще си отиде тихо и безропотно?

....
....

МАХДИ(наименование от други планети). В прогнозите си Джой Айяд е видяла, че скоро ще се сложи край на злото и несправедливостите по света. Много скоро ще настъпи епохата на всеобщото благоденствие и тя ще започне, когато се появи митичният имам Махди. Махди е изчезнал още през 9-ти век и с появата си той ще донесе мира и добротата на Земята. Според астроложката Джой Айяд, именно имам Махди е Месията, споменаван в различните религии, който ще спаси света. Пол Атреидски Пол Орест Атреидски е измислен герой от романа „Дюн“ на Франк Хърбърт. С развитието на сюжета, Пол приема името, дадено му… Виж още »