fbpx
10.8 C
София

Руските банки са в готовност за тестване на цифровата рубла

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Руските банки от пилотната група завършиха първия етап от тестовете на цифровите рубли, съобщава „Ведомости“. Тестовете се проведоха през месец февруари 2023 г. и провериха работата на цифровия портфейл, покупката на цифрови рубли, прехвърлянето им чрез телефонен номер и други операции. Представители на ВТБ, Промсвязбанк, Росбанк и Дом.РФ Банк потвърдиха информацията за края на първия етап от тестовете. Пилотният проект на Централната банка с реални цифрови рубли е насрочен за април.

Банката на Русия потвърди, че Дом.ру успешно е завършила тестовете за взаимодействие с платформата за цифрови рубли. Тествани са общо 40 ситуации: отваряне, затваряне, блокиране и деблокиране на цифровия портфейл, прехвърляне на средства чрез телефонен номер, заявка за баланс и история на трансакциите, свързване на ново устройство за достъп до портфейла, плащане чрез QR код и др. Росбанк също премина ТИВ през февруари, а ВТБ и ПСБ още през миналата година извършиха първите си трансакции с цифрови рубли, емитирани на тестовата версия на компютърната платформа на Банката на Русия.

От 1-ви април трябва да започне вторият етап от тестването на цифровата рубла с реални трансакции и реални клиенти, т.е. преводи между физически лица и плащания в търговските обекти. Този етап ще се проведе в режим „приятели и семейство“: регулаторът заедно с 13 банки ще определи кръга от физически и юридически лица, които ще тестват трансакциите в реални цифрови рубли. Във всяка банка ще има не повече от 30-35 участници, а в тестовете ще участват и самите служители на Централната банка.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини