12.1 C
София

Руските власти се обезпокоиха от бъдещето с ниско търсене на въглеводороди

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Целият свят бързо се движи към нов енергиен преход. През следващите около двадесет години се очаква търсенето на нефт и газ рязко да падне, като тези въглеводороди ще бъдат заменени с алтернативни източници на възобновяема енергия, които не изхвърлят в атмосферата на Земята парникови газове. Разбира се, Русия вижда всичко това и започна подготовката за адаптация към този глобален енергиен преход.

„Пред нас стои задачата да определим и преценим рисковете и възможностите на глобалния енергиен преход за руската икономика, да предложим необходимите сценарии с всички подробности и да изберем оптималния. Важно е да осигурим събирането на достоверни данни, да направим необходимата координация на ведомствата, да съберем и организираме необходимите експерти“ – се казва в документацията на сформираната работна група, съобщи РБК.

Към днешен ден над половината от руския експорт са горива и енергийни продукти, добивът на които се извършва на територията на Русия. Именно този експорт осигурява немалка част от приходите на страната. А търсенето на нефт и газ постепенно ще намалява. Към 2030 година се очаква Русия в максимална степен да почувства това, понеже именно тогава в редица европейски страни ще се задействат плановете за сериозно увеличаване на мощностите на алтернативните източници на енергия.

Освен това Европа възнамерява да приеме закон, предвиждащ заплащането на много по-големи мита за вноса на територията на Европейския съюз на каквито и да било стоки с голяма въглеродна следа. При влизането на този закон в сила, с големи мита ще бъдат облагани стоките на руската металургия и химия.

Разбира се, описаните дотук проблеми засягат не само Русия, но и всички държави с богати находища на нефт и газ.

Абонирай се
Извести ме за
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини